Get Adobe Flash player
Címlap >> Civil szívvel Dél-Zalában

Civil szívvel Dél-Zalában

A program keretében egyesületünk hírlevelet juttatott el havi rendszerességgel a civil szféra képviselőihez a Dél-Zalához tartozó kistérségekben. A kanizsai- letenyei-keszthelyi-lenti kistérség civil összefogása minta értékű volt az NCA elektori választásokkal kapcsolatban. A Kerekasztal koordinálta a kistérségi szervezetek regisztrációját, helyi elektori gyűléseit, utazásszervezését és érdekeinek képviseltét. A NYD-i elektori választásokon a Dél-zalai elektorok vettek részt a legnagyobb létszámban. Ebben az összefogásban rejlő erőt használjuk fel a további sikeres együttműködés reményében. Pályázati hírekkel, a civil szférát érintő elemző írásokkal, értékelésekkel, színes civil híranyaggal látjuk el a célcsoportot. A sikeres együttműködés alapfeltétele, hogy először is személyesen ismerjük meg egymást, vegyünk részt egymás programjain, majd továbblépésként közös projekteket tervezzünk és vitelezzünk ki a Dél-zalai térségben. Ehhez nyújt táptalajt hírlevelünk és az időnként 1000 példányban megjelenő Civil szívvel Dél-Zalában kiadvány. 

Előzmények
A 2006-évi NCA elektori választásokon szerényebb érdeklődéssel vettek részt a Dél-zalai civilek. A lenti kistérségből 1, míg a letenyei kistérségből nem volt egyetlen egy elektor sem, aki képviselte volna területük érdekeit. Így a kollégiumi választásokon sérült a területi elosztás elve. Míg 2003-ban mindhárom nagyváros (Nagykanizsa, Keszthely és Zalaegerszeg) adott tagot a kollégiumba, addig 2006-ban csak kettő képviselő jutott be Zalából, és azt a két főt is a megyeszékhely adta. Ez az érdeksérelem arra ösztökélte szervezetünket, hogy a következő NCA választásokon újra életre keltsük a területi elosztás elvét. 2008-ban a Kerekasztal munkatársai semmit nem bíztak a véletlenre. Egy tervszerű tevékenységgel kezdték el bejelentkeztetni a Dél-zalai szervezeteket az elektori rendszerbe. A siker így nem maradt el a zalai bejelentkezett elektorok száma meghaladta a Győr-Moson Sopron és a Vas megyei elektorok számát. A választások sikere nagyrészt a Dél-zalai elektorok összefogásának köszönhető a. Szendrői Péter Zalából került az NCA tanácsába, ami egy közös összefogás és lobbi tevékenység eredménye.
 
A projekt szükségszerűsége
Még soha nem volt ekkora igény az együttműködésre, mint most a NCA elektori választások idején. A kistérséghez tartozó civilek ráeszméltek, hogy érdekeiket csak közös összefogással tuják megteremteni. Az összefogásra már nem csak a városok, hanem a kistelepülések civil képviselői is hajlandóságot mutattak. A Dél-zalai elektori gyűléseken alkalmanként többen vettek részt, mint az egész vasi elektori létszám. A gyűlések tevékenységét és munkastílusát a demokratikus szabályok határozták meg. A kis falusi szervezetek képviselői nem érezték magukat kisemmizettnek, javaslataik fontos részeit alkották az elektori gyűlések határozatainak. Az elektori gyűlések civil fórumokká alakultak át a döntéshozatali programrészt követően. Személyes kapcsolatok születtek, ami az alapjául szolgált a partneri kapcsolatépítéseknek.  A választási sikerek hátterét egy folyamatos és magas szintű információáramlás biztosította. A közös összefogás itt a Dél-zalai civilek választási sikerét hozta, de a hálózatot tovább üzemeltetve ugyanilyen sikereket érhetnek el más egyéb általuk meghatározott célok érdekében. 
Az elektori gyűlések rendszerének működtetése rávilágította az érintett szereplőket, hogy eredményt csak közös összefogással érhetnek el. A működés mozgató rugóját viszont egy információs hálózat kiépítése és annak üzemeltetése jelentette. A Dél-zalai civilek további fejlesztési terveinek záloga lehet ezen információs csatorna további üzemeltetése. Fenn kell tartani a hálózat működését, hogy e hátrányos térség felzárkóztatásához a civil szféra is hozzá tudjon járulni. A gazdaságfejlesztés nem képzelhető el társadalomfejlesztés nélkül, aminek viszont a civilek tevékeny részesei lehetnek.
 
A csatornát működtetni kell. A Civil Szívvel Dél-Zalában hírlevél és kiadvány hiteles hírekkel látná el a célcsoportot. Itt értesülnének forrásteremtési lehetőségekről, egyben a csatornát felhasználva találnák meg a projektjeikhez szükséges partnereket is. Hiteles elemző írásokat, értékeléseket olvashatnának a szektorról. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően színes híranyagot mellékelnék az információk mellé. A szervezetünk által végzett pályázatfigyelő tevékenységet nyílttá tennénk a célcsoport számára. A hírlevél a közös összefogás szükségszerűségét közvetítené. A hírlevelek összetétele a valós igényeknek megfelelően kerül kialakításra a hosszú távú működés feltételeként. A Kerekasztal aktív tevékenysége által rendszeres szereplője az írott média mellett a Kanizsa Rádió és a Kanizsa TV műsorainak, ezért az itt elhangzott civil hírek írott változatát is csatoljuk a hírlevélhez.
 
Hírlevél
 2009
2010

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014