Get Adobe Flash player
Címlap

Az első éjszaka megvolt - Múzeumok Éjszakája némi égi áldással (frissítve)

altAz első éjszaka családiasra, így meghittre és barátságosra sikerült a "két éjszakás kalandból", ami idén a múzeumok éjszakája hívó jelszava. Más időpontban ünnepel ugyanis a vidék és a főváros.

2011. június. 19. vasárnap | Frissítve: 2011. június. 20. hétfő | Szerző: ZH

Szombaton Zalában a Göcseji Múzeum, a kehidai Deák-kúria, a kanizsai Thúry-múzeum, a Képzőművészetek Háza, valamint a Magyar Plakát Ház csapott bele az éjszakába, a keszthelyi gyűjtemények majd  24-én, pénteken, a fővárosi intézményekkel egy időben tárják ki kapuikat. Az időbeli megosztás oka: ne kelljen választanunk. A Göcseji Múzeumba  betérő, avarkori sírt feltáró  gyerekeknek azonban választaniuk kellett. Vajon beleillik a leletek sorába a jókora pincekulcs? A sírrablók nyomában című  foglalkozáson  nagy átéléssel bányászta ki a homokból a csontokat a gyerekhad, Bíbor István régésztechnikus irányításával.
- Találtunk kockalapot is! - kiáltja egyikük, aztán kiderül, a lapockára gondol.
 
Igazi régész feladat várt a kicsikre - Fotó: Katona Tibor (További képekért klikk a fotóra!)
Igazi régész feladat várt a kicsikre - Fotó: Katona Tibor (További képekért klikk a fotóra!)
A  turbánt és lobogó gatyát viselő, igen fess Orha Zoltán régész eközben török és magyar seregeket toboroz Tátika várának ostromához. A vitézek kardot, szablyát, pallost, pajzsot készítenek maguknak kartonból, s már indulhat is a haddelhadd. Az egész múzeumot végigjárta 3 éves kislányával, Bibiánával Csiszár Mónika, aki amúgy nagy  múzeumbarát, Londonban dolgozva látogatta is őket rendre.
- Röstellem, de itt viszont  tíz éve nem jártam,  most bepótolunk mindent - mondja.   -  Örülök, hogy eljöttünk, ráadásul egész kis csapattal, a gyerekek most bújnak jelmezbe... -  folytatja, hiszen idén sem maradt el a korhű jelmezekben való fényképezkedés.
 
Alexander Horsch német népzenész valósággal  lebilincselte hallgatóságát: egyebek közt bemutatta a Mongóliában elsajátított tuvai torokéneklést (egyszerre háromféle hangot  képez).  Az est  fő attrakciója  a Keszthely-Fenékpuszta történetét bemutató vándorkiállítás volt, amit Havasi Bálint, a keszthelyi múzeum igazgatója nyitott meg.
-  A  késő római kortól egészen a népvándorlás  koráig tárul fel a térség története, a tárlat alapjául a 2009-ben zárult, ötéves német-magyar kutatási projekt szolgált. Zalaegerszegen egy szűkebb válogatás látható a nagyszabású kollekcióból, amit számos helyen bemutatunk még. A látogatók a fenékpusztai erőd kétféle modelljével is találkozhatnak, a hagyományossal és  a virtuálissal. Utóbbi  jóvoltából 8 percen át  sétálhatunk a 4. századi erődítmény háromdimenziós látványtervében.
Este eső mosta az udvart, de a rendezvényt ez nem zavarta. A vendégek a múzeumban folytathatták a programot - Fotó: Katona Tibor
Este eső mosta az udvart, de a rendezvényt ez nem zavarta. A vendégek a múzeumban folytathatták a programot - Fotó: Katona Tibor

Jött még a Kiszöv Táncegyüttes, a Zegasztárok műsora, Hertelendy Attila és a Kis-Hétrét, s bár az eső fél 11 tájban az épületbe kergette a közönséget, nem maradt el egyetlen program sem.

Nagykanizsán a Thúry György Múzeum, a Képzőművészetek Háza, valamint a Magyar Plakát Ház is programokkal várta a múzeumok éjszakáján az érdeklődőket. Sőt  idén először  bekapcsolódott a rendezvényfolyamba a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. is, mely nagykanizsai területi műhelyét nyitotta meg az érdeklődők előtt. De haladjunk csak szépen, sorjában!
- Programjaink hagyományosan a múzeumok éjszakáján nyíló időszaki kiállításhoz kapcsolódnak  - árulta el Száraz Csilla, a dél-zalai közgyűjtemény igazgatója. - Ez idén a Testedzés és életöröm  Zalai sportok című tárlat, mely szeptember végéig látható. Ennek megfelelően a gyerekek kézműves foglalkozásainkon babérkoszorút, arany-, ezüst-, és bronzérmet készíthetnek, a család többi tagjaival megtekinthetik számos nagykanizsai sportegyesület bemutatóját, a legkisebbek pedig többek közt krosszautót és -motort nézhetnek meg.
A Képzőművészetek Házában Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet 1936 és 1938 között Japánban festett alkotásaiból nyílt kiállítás Ezerarcú Japán címmel, illetve a Calcutta Trió lépett fel.
A Magyar Plakát Ház 21 órakor dupla kiállítás-megnyitónak adott otthont: itt a legújabb plakátszerzeményekből és a Brunner-gyűjtemény eredeti fotográfiai kollekciójából állítottak össze két izgalmas tárlatot.
A MÁV műhely is felfedte titkait a látogatók előtt - Fotó: Szakony Attila (További képekért klikk a fotóra!)
A MÁV műhely is felfedte titkait a látogatók előtt - Fotó: Szakony Attila (További képekért klikk a fotóra!)
 - Olyan, az idén 150 éves Déli Vasút gőzmozdonyainak karbantartásához és üzemeltetéséhez használt berendezéseket láthatnak itt, mint például az egyetemes esztergagép, vagy a gőzmozdonyok dugattyúinak, kerékpárjaik futófelületeinek megmunkálásához használt esztergák - ezt már a MÁV nagykanizsai területi műhelyében röpke tárlatvezetést tartó Krisztián Árpád gépészeti infrastruktúra-vezetőtől hallottuk.  - Kis gyűjteményünk legnagyobb értéke a Láng Gépgyár 1910-ben, Bécsben készült egy hengeres, 25 lóerős dízelmotorja, amely a 001-es sorszámot viseli, azaz a típus legelső darabja. Szabadszelepes motor, mely révén a látogatók a dízel erőforrások működési elvét ismerhetik meg.
Az anno vízszivattyú működtetéséhez használt gépet be is indították: pöfögve, egyre gyorsuló tempóban sűrű, fekete füstpamacsokat lökött ki a műhely ablakán kivezetett kipufogócsonkon.
Szalai Krisztián feleségével és kisfiával, a 2 esztendős Zsomborral jött el megnézni az aprócska, ám annál érdekesebb kiállítást.
- A kisfiú miatt jöttünk ki, mert nagyon érdeklik a mozdonyok  - magyarázta.  - És bevallom, nekem is meglepő volt mindaz, amit itt láttam  nem is tudtam arról, hogy a MÁV Csengery utcai műhelye ilyen érdekes dolgokat rejt...
 
Voltak, akik a kehidai ház korábbi leghíresebb lakójának, Deák Ferencnek az életnagyságú képe előtt fényképezkedtek például honvéd egyenruhában, vagy XIX. századi kisnemesi mentében. Mások a kúria udvarán égő máglya köré gyűltek, hogy csatlakozzanak a Lázár István polgármester szervezte szalonnasütéshez. A többiek gurulva kacagtak Besenczi Árpád színművész műsorán. A Hevesi Sándor Színház igazgatója ugyanis Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vígeposzát adta elő, mely megalapozta a jó hangulatot a kehidai Deák-kúria múzeumok éjszakája programjai számára. A haza bölcse életét bemutató, 2003-ban - Deák 200. születési évfordulóján - létrejött állandó kiállítást befogadó házban maga a tárlat megálmodója, kivitelezője, Béres Katalin múzeológus-történész, a megyeszékhelyi Göcseji Múzeum munkatársa kalauzolta a szép számú érdeklődőt, méghozzá a romantikus éjszakai órákban.
Elképzelhettük, hogy a kúria házi kápolnájában hosszú órákat imádkozott Deák nagyanyja, Hertelendy Anna, vagy azt, hogy mennyit járt-föl alá a dolgozószobájában Deák, míg megszülettek politikai iratai, vagy azt a pillanatot, amikor a felhajtóra megérkezett Vörösmarty vagy Széchenyi lovas kocsija. A reformkorban az akkori politikai és közéleti nagyságok szinte mindegyike megfordult az eldugott kis zalai községben, mely már az 1200-as években nevet szerzett magának, hisz itt adták ki a kehidai oklevelet.
 
Béres Katalin tárlatvezetést tart a haza bölcse életét bemutató kehidai állandó kiállításban - Fotó: Arany Gábor
Béres Katalin tárlatvezetést tart a haza bölcse életét bemutató kehidai állandó kiállításban - Fotó: Arany Gábor
Szombaton este a felsoroltakon kívül pedig a helyi iskola diákjainak, a vindornyaszőlősi daloskörnek, s az Énekmondó  Együttesnek a  műsora, aztán a ZalA-KAR kistérség filmje, valamint - Kiss Gábor könyvtárigazgató és Gergely János  kistérségi referens tolmácsolásában - a göcseji anekdotakincs  adott randevút egymásnak. És persze a múzeum és a kúria közös értékek barátainak.   
 
alt
Grafika: Urbanics Pál

 
Szerzők: Magyar Hajnalka, Horváth-Balogh Attila, Arany Horváth Zsuzsa

 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 18 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014