Get Adobe Flash player
Címlap

Lengyák István, a magyar kultúra nagykanizsai lovagja

Pista bácsival leszünk, jaj, de jó, Pista bácsi! - a nagykanizsai Hevesi Sándor Általános Iskola elsősei kis híján Lengyák István nyakába ugrottak, amikor kiderült számukra, hogy a karácsonyi szünet előtti utolsó tanítási napon „ollóvágtás” órájuk lesz.

Pista bácsi, ahogy szokta, hozta magával mindenes dobozát, benne legalább háromtucatnyi olló, papírlapok, meg különféle állatok sablonjai, melyek segítségével az apró kezek alatt vágtázó lovak, kecses hattyúk és hízelgő kutyusok születhetnek.

 

Talán ez Lengyák István legnépszerűbb foglalkozása, mert a ma már nyugdíjas éveit töltő pedagógus mindenütt ott van, szinte aktívabb, mint munkás éveiben volt. Falunap, gyermeknapi rendezvény nem múlhat el nélküle.

Az ollóvágta-technikát saját maga fejlesztette ki, s „találmányát” írásban, készségfejlesztő füzetekben is összefoglalta, melyek az utolsó darabig elfogytak. Eddig országszerte több, mint 1200 iskolába, óvodába vitte el az ollóvágtát, szívesen elmegy mindenhová, ahova hívják.

Munkásságát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma most a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerte el.

Avatása január 22-én, a Magyar Kultúra Napja Gálaesten lesz a fővárosban.

- Hát van ennél jobb érzés? - tárta szét karjait Lengyák István, miután sikerült magát kihámoznia a gyerekek sűrűjéből. - A nebulókban egyszerűen nem lehet csalódni, csak azokban a felnőttekben, akik tönkreteszik őket azzal, hogy rossz példát mutatnak nekik. Itt elsősorban arra gondolok, hogy vannak kimondottan tehetséges, ügyes gyerekek, akiket csak támogatni és vezetni kéne - de ha rossz felé vezeted őket, mit sem érnek a képességek...

Lengyák István maga fejlesztette ki az ollóvágta-technikát - Fotó: Szakony Attila
Lengyák István maga fejlesztette ki az ollóvágta-technikát - Fotó: Szakony Attila
Lengyák István ezt nagyon jól tudja, hiszen éppen negyed évszázadot töltött el a katedrán a Hevesi Sándor Általános Iskola falai közt.

- Eredetileg esztergályos, illetve hivatásos gépkocsivezető „szakos” vagyok - mondta nevetve -, aztán lettem könyvtáros, népművelő, majd elvégeztem a technika, a rajz és a környezetkultúra szakot. Először a művelődési központban dolgoztam, ahol kimondottan az ifjúsági programok tartoztak hozzám. Akkor csináltuk a Gyere, kapsz egy bohócot!, az Ovi-suli Színház-buli című sorozatokat, melyek nagyon népszerűek voltak, tömegek jártak oda, a gyerekek szerették ezeket a rendezvényeket. Egy előadás soha nem volt elég, mindig 2-3 kellett. Aztán átcsábítottak a könyvtárba, majd jött az iskola, miközben volt rengeteg szakkör, környezetvédelmi tábor, s természetesen, mindenütt egy kis ollóvágta. Elárulta: még 1983-ban betlehemet készített az iskolában, s egyszerre két figurát akart kivágni, ám a nagy sietség közepette leejtette a papírt, amely csak hullott, hullott, majd mint egy „A”-betű, a saját lábain megállt a földön. Ekkortól számítja ő az ollóvágta utáni időszakot, s azóta jobbnál jobb ötletek születtek.

S hogy mit szól ahhoz, hogy immár a kultúra lovagja is?

- Olyan ez az egész, mint a kenyér - magyarázta. - A végeredmény lehet bármilyen finom, valójában az élesztőn múlik minden. Akkor lehetsz te is eredményes, ha a közösség, amiben dolgozol, élsz, jó. Én szerencsés vagyok ebből a szempontból, meg abból is, hogy immár nyugdíjasként azt csinálhatok, amit akarok. Négy galéria repertoárját rendezem, a borsfai kápolnáét, a miklósfai Mindenki Házáét, a Hevesi-iskoláét és a Kanizsai Dorottya Kórházét. Utóbbi galériát az intézmény sebészeti osztályán alakítottuk ki. Amikor inkognitóban megjelenek a folyosón és látom, hogy a betegeket úgy kell beküldeni a festmények elől, mert jön a vizit, nos, az jó érzés. Ugyanezzel a jó érzéssel vettem részt a vasúttörténeti park felújításában, s a karitatív munkát is szeretem. Mit mondhatnék? Boldog vagyok, hogy amit szeretek csinálni, azt a közösség is igényli, így együtt szárnyalhatunk. A módszer különlegessége, hogy nem kell hozzá ragasztó, csak olló és papír.

A technika a figyelem- és koncentrációs problémákkal küzdő gyermekeknél is nagyon sikeres. A szimmetria elvén alapuló eljárással szinte végtelen számú figura és alak készíthető könnyen, gyorsan. Az ügyesebbek pedig néhány sablonhasználat után már maguk is tudnak újabb és újabb sablonokat készíteni.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 10 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014