Get Adobe Flash player
Címlap

Hevesi Galéria

A Hevesi Sándor Általános Iskola galériája tisztelettel meghívja február 16-án, csütörtökön 18-órára Takács István Gránátalma- és Magyar Kézműves Remek Díjas, Magyar Termék Nagydíjas kovácsmester, népi iparművész „Hittel, Szeretettel Őrizni” című kiállításának ünnepélyes megnyitójára.

TAKÁCS ISTVÁN
kovács, népi iparművész

 

A vas: a kemény, az ellenálló, a földet munkáló, az állatot elejtő, a fát és követ is faragó, a gyilkos, a kenyeret adó. Az ókor bámulatos, mindenen felülkerekedő, új anyaga. Birtoklása, alakításának tudása biztonságot és hatalmat jelentett. Ezért a kovács az ősi hit szerint nem-csak az anyagon uralkodott, de annak „szellemein” is. Mesterségét varázslásnak nézték. „A kovácsok és sámánok egy fészekből bújtak ki” — tartja az ősi közmondás. A varázslás pedig, amelyet, mint e csodálatos anyag papja a közösség érdekében végzett, tekintélyt adott neki mindenütt. Ennek révén joga volt a gyógyításhoz, a házasságok megkötéséhez vagy bontásához, de még az igazságtevéshez is. Messze földről felkeresték, sokan megfordultak nála. Sok hírt hallhatott, és jó emberismeretre tehetett szert. A mesterség rendszerint apáról fiúra öröklődött, nagy tudást halmozva fel a kovácsoknál. Így aztán a falu gyülekezőhelye lett a kovácsműhely. Ott beszélték meg a világ folyását, cserélték ki híreiket, s néztek fel nagy tisztelettel az emberek a „vas istenére”.

Takács István nem örökölte a kovácsmesterséget. 1950-ben született Pölöskefőn (Zala megyében). Az általános iskola elvégzése után lakatosnak tanul. Ám Balatonalmádiban a gyakorlati műhelyük kovácsmesterének, Koppa Györgynek bámulatos szakmaszeretete és tudása lenyűgözi a fiatal diákot. Attól kezdve ő is kovács akart lenni. 1968-ban visszatér Zalába, ahol a kovácsolást a neves mester dolgaira emlékezve, szinte teljesen önerőből igyekszik elsajátítani. S, mert a kovácsoknak ragyogó a ritmusérzéke, s őt a zene szeretete is mindig vonzotta, katonai bevonulásáig az akkori neves gelsei zenekarnál, a Lorenzónál basszusgitározik. Leszerelését követően lakatosként, kovácsként, később művezetőként dolgozott különböző munkahelyeken.

1981-ben tesz mestervizsgát. Még külföldi tanulmányutakra is elmegy, hogy az ősi mes-terség minden korszakába, stílusába beleáshassa magát. Ma már saját műhelyében dolgozik Zalaszentbalázson, ahol a maga tervezte — a népi kovácsmesterség legszebb hagyományai-ban gyökerező — gyönyörű kapukat, kerítéseket, korlátokat, tükörkereteket, asztalos- és ácsvasalásokat, torony- és sírkereszteket, kandallótartozékokat, üstöket, kerti bútorokat, gyertyatartókat készít megrendelőinek.

Magas szakmai elismerések tulajdonosa. Két alkalommal nyerte el az Ipar Kiváló Mestere címet, két alkalommal a Kézműves Remek Díjat, később a Magyar Termék Nagydíjat, a Magyar Minőség Háza Díját, az Élő Művészet Gránátalma Díjat, és kiérdemelte a Népi Iparművész kitüntető címet. Rendszeresen részt vesz nemzetközi kovácskonferenciákon, találkozókon. Elnökségi tagja a Magyarországi Kovácsmíves Céhnek és a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek.

Szemet gyönyörködtető kovácsoltvas tárgyaival vallja és tanítja, hogy a kovácsok lobogó tüzét hittel és szeretettel lehet csak megőrizni az utókor számára. Műhelyében jelenleg is három tehetséges diákját próbálja bevezetni a kovácsművesség mélységes rejtelmeibe. Négy gyermeke közül az egyetlen fiú is tovább viszi a szép mesterséget. Ő édesapja útját követve éppen külföldön dolgozik, és fejleszti tovább tudását. Amikor hazatér, ő veszi át a zalaszent-balázsi műhelyben a stafétabot helyett a kovácskalapácsot.

„Kard, eke, lánc készül a vasnak eréből,
Táplál, véd, büntet: hármasan őrzi e hont.”
(Vörösmarty Mihály)
 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014