Get Adobe Flash player
Címlap

Lágy lankák közt - Kirándulás a Pannonhát Tájparkban

Nagyrécsén nemzetközileg minősített nordic walking pálya várja a gyaloglókat. A Nagykanizsán és a környékbeli településeken tett kirándulások minden turistát feltöltenek energiával, bármelyik évszakban is érkezzenek Dél-Zalába. A hat évvel ezelőtti Pannonhát Tájpark pályázatnak köszönhetően 27 település került a lehetséges úti célok közé.

Ugyan Nagykanizsa a felújítások miatt most hangos és poros arcát mutatja, de ettől függetlenül érdemes egy hosszú sétát tenni, hisz eközben számos nevezetességet láthat az ide érkező. A túra során érdemes elmenni a közeli Sétakertbe, ami a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesületnek (NCKE) hála az elmúlt öt évben kivirult. Lokálpatrióta vezetőik, Lengyák István és Budavölgyi Kálmán a Pannonhát Tájpark pályázattal szinte egy időben láttak neki kitakarítani és széppé varázsolni a területet, ahol nyugodtan elvonulhatunk a város zaja elől.

Innen indulva aztán megcélozhatjuk a várost, ahol a Fő utcán sétálva egymást követik a különleges homlokzattal rendelkező épületek. Nem mehetünk el szó nélkül a Bogenrieder-palota mellett: a szecessziós építészet gyöngyszeme eredetileg Bogenrieder József gyógyszerész tulajdona volt, immár húsz éve védett műemlék. A városi túrát követően a fáradalmakat a közeli Csónakázó-tó partján pihenhetjük ki.

A Pannonhát Tájpark 27 települése közül Kanizsa csak egy, hiszen a projekt átfogó célja a térség turisztikai potenciáljának növelése, különös tekintettel a természeti turizmusra.

A tájpark koncepció megalkotása a Kisrécse-Kendliben élő dr. Czinki László ötletéből fakadt, aki szerint egy jó ügyért, a turizmus fejlesztéséért megéri összefognia a településeknek. A nyugdíjas férfi ma, hat évvel a pályázat lezárultát követően is azt mondja: Nagykanizsa és térsége még mindig láthatna fantáziát a fejlesztésben, hisz a turisták igénylik a törődést.

A fürdőváros Zalakarostól néhány kilométerre, a dombokkal körülölelt völgyben fekvő apró település, Zalamerenye az elsők között csatlakozott a Pannonhát Tájpark kezdeményezéséhez. A polgármester, Ódor László a turizmus fejlesztésében látja a jövőt, így továbbra is támogatná a települések összefogását, ugyanis szerinte kizárólag így lehetne megismertetni a látogatókkal Zala megyét.

A tavaly Nagyrécsén megnyílt nemzetközileg minősített nordic walking pálya is hozzájárul a természeti értékek megismeréséhez. Ezt a nyomvonalat a Pannonhát Dél-zalai Egyesület alakította ki, ám minden természetkedvelőt tárt karokkal fogad. A többek között az állóképességet is javító sporteszközzel a látogató 12,5 és 25 kilométer hosszú túrák közül is választhat. A rövidebben Kisrécse, valamint Nagyrécse szőlőhegyei érintésével kitűnő kilátás tárul a kirándulók elé. A 25 kilométeres kör már sokkal izgalmasabb és változatosabb, ám ezt inkább az edzettebbeknek ajánlják.

Utóbbi kezdeményezésből is világosan kiderült, hogy a Pannonhát Tájpark alapvető gondolatával néhányan azonosultak.

Csak remélni tudjuk, hogy a turisták is értékelik az elvégzett munkát, s felkeresik a szalonnasütőhelyeket, rossz idő esetén az esőbeállókat és a kitisztított túraútvonalon bejárják a zalai dombságot.

 

Hírforrás: zalaihirlap.hu

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 6 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014