Get Adobe Flash player
Címlap

Nem orvosi fogalom, hogy YMCA!

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség 10 fős küldöttsége, köztük 3 nagykanizsai résztvevő, március végén, az angliai Consett városába utazott egy tanulmányútra, Billy Robson a helyi YMCA vezetőjének meghívására. 

 A két szervezet közti együttműködés 5-évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Szolnok és Durham megyei ifjúsági kapcsolatok révén, a szigetországi vendégek először voltak Újszászon, a Hungarian Open nyílt magyar nemzetközi lábtoll-labda kupa résztvevőiként. A folytatásban a magyar küldöttség tagjai 1 hetet tölthettek el az Egyesült- Királyságban, ahol tanulmányozták az angol civil szektor, és ezen belül kiemelten az YMCA működését.

Az egy hét alatt rengeteg programon vettek részt a magyar vendégek, amik közül kiemelkedett a Newcastle-Liverpool Angol Premier Liga futball-mérkőzés, amit a Szarkák platina páholyából tekinthettek meg a St. James Park Stadionban. Eljutottak a megyeszékhelyre, Durham városába, ahol egy lábtoll bemutatóra került sor a városháza előterében. Ezt követően a polgármester az irodájában állófogadást adott a résztvevők tiszteletére. Megtekintették Durham nevezetességét, a normann építészet egyik legszebb alkotását, a katedrálist, ahol több jelenete játszódott a Harry Potter című filmnek. A házigazdák az ifjúsági klubjukban egy jótékonysági estet szerveztek, ahol az angol hagyományoknak megfelelően fogadásokat lehetett kötni a különféle ló, kutya és malacfuttató versenyekre. A program bevételét a nyáron hazánkba érkező consetti diákok utazási költségeire ajánlották fel a szervezők. A helyi sportcsarnok adott otthont a magyar lábtoll-labdázó delegáció és az YMCA Consett lábtoll-labdázói részvételével lezajlott első angliai nemzetközi lábtoll-labda versenynek. A tanulmányút során több alkalommal volt lehetősége a két félnek, a tapasztalatok megosztására, a szakmai kapcsolatok fejlesztésére. Az Angliából visszafele tartó úton egy városnézéssel zárult a program az európai tolerancia és sokszínűség városában, Amszterdamban. 

Az YMCA a világ legnagyobb civil szervezete

A Young Men's Christian Association (YMCA) egy világméretű mozgalom, aminek jelenleg a világ 125 országban, több mint 45 millió tagja van. A szervezetet George Williams 1844. június 6-án alapította meg Angliában, azzal a céllal, hogy a keresztény elveket a gyakorlatban is megvalósítsa. Három alapelvük az "egészséges szellem, egészséges elme és egészséges test". 

A PROFI nonprofitok

Az észak-angliai Consettben lévő YMCA egyesület sokféle és sokszínű szolgáltatást nyújt a térségi fiataloknak. A 27 ezer fős település központjában helyezkedik el a székházuk, ami valaha a bányász település kórháza volt. A szénkitermelés megszűnte után került a szervezet tulajdonába az ingatlan, ami egy mesevárhoz hasonlít, sok-sok labirintussal fűszerezve. A többszintes épületben ifjúsági szállót, sportcsarnokot, zenei stúdiót, étteremet, ifjúsági klubot, színjátszó kört, számítógépes termet, adományközpontot, civil irodákat működtetnek. A kultúra, oktatás, szabadidős tevékenységek és a sport területén több mint 30 féle szolgáltatást nyújtanak. Felkészült animátorok várják a vízi, extrém és a hagyományos sportágak, szabadidős programok iránt érdeklődő csoportokat. A consetti szervezet főállású alkalmazottainak létszáma 30 fő, gépjárműparkjuk 5 mikrobuszból áll, éves költségvetésük meghaladja az 1 millió Angol Fontot (kb. 370 millió,- Ft).  

„Megvalósult álmok”, - a kanizsai álmok Consettben valósultak meg. 

2009-ben a nagykanizsai civil szektor az AGÓRA projekt 1,5 milliárdos keretéből szerette volna átalakítani civil központtá, az Erzsébet téren álló, romos állapotban lévő régi nyomda épületét. A pályázat végül is nem került benyújtásra, mivel az akkori városvezetés nem járult hozzá a projekt kidolgozásához, minthogy más terve volt az épülettel kapcsolatban, ami azonban az ismert körülmény (hiánypótlási probléma), miatt nem valósult meg. A civilek a consetti YMCA-hez hasonló multikulturális közösségi teret akartak létrehozni, ami akkor Kanizsán nem jött létre, de Szombathelyen, Egerben, Szegeden, és Békéscsabán, stb. igen.

Nem orvosi fogalom, hogy YMCA!

Az YMCA kifejezés a Village People együttes által előadott azonos című dallal vált világhírűvé, „ami azonban a lehető legrosszabb, ami történhetett a szervezettel” - válaszolta egy kérdésre Billy Robson. Az együtteshez fűződő botrányok ugyanis nem vetettek jó fényt az immár világméretű mozgalomra.  

A tanulmányút során sok hasznos információhoz jutottak a résztvevők, közös tervek készültek a kapcsolat fejlesztésére.  A hazai szakemberek számára a kint eltöltött egy hét alatt a legszembetűnőbb, a három szektor együttműködésének minősége volt. A politikusok, döntéshozók egyenrangú partnerként kezelik a civil képviselőket, a fontosabb döntéshozataloknál is kikérik a szektor véleményét. A forrásteremtésben korszerű technikákat alkalmaznak, amihez jó táptalajt ad az, hogy kiemelkedően magas a társadalmi felelősségvállalás mértéke. A civil társadalom helyzetére jellemző, hogy egy 27 ezer fős kistelepülésen működő ernyőszervezet képes 30 főnek munkát adni, és az aktivitásának, értékteremtésének megfelelő infrastrukturális háttérrel rendelkezik. A szektor független pénzügyi és szakmai státusszal rendelkezik. 

Az YMCA képviselői nyáron készülnek Magyarországra, amikor is egy ifjúsági csoportot hoznak Szolnok megyébe, illetve lábtoll-labda szakáguk játékosai úja részt kívánnak venni a Hungarian Open Kupán.

Csoportkép a Gateshead Millenium Biridge-en
Csoportkép a Gateshead Millenium Biridge-en
A híres telefonfülkék
A híres telefonfülkék
Durhami katedrális
Durhami katedrális
Itt járt Harry Potter
Itt járt Harry Potter
Consett YMCA székház
Consett YMCA székház
Korszerű energiaellátás
Korszerű energiaellátás
A központ a rendőrség és a templom szomszédságában
A központ a rendőrség és a templom szomszédságában
The Y Bar
The Y Bar
Newcastle felülnézetben
Newcastle felülnézetben
Amszterdam belvárosa
Amszterdam belvárosa
Turistbus Amsterdam
Turistbus Amsterdam
A Pislantó szem híd
A Pislantó szem híd
Fehér János a tanulmányút vezetője
Fehér János a tanulmányút vezetője
Amszterdam
Amszterdam
Virágot tessék!
Virágot tessék!
A Vöröslámpás negyed nappal
A Vöröslámpás negyed nappal
Jobboldali kormány, mint nálunk!
Jobboldali kormány, mint nálunk!
Discovery Múzeum
Discovery Múzeum
Wor Jackie szobra
Wor Jackie szobra
A Szarkák stadionja a St. James Park
A Szarkák stadionja a St. James Park
Hajrá Newcastle, Fúj Liverpool
Hajrá Newcastle, Fúj Liverpool
Hajrá Magyarok!
Hajrá Magyarok!
YMCA project
YMCA project
A durhami városházán
A durhami városházán

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014