Get Adobe Flash player
Címlap

Térjen be hozzánk a Város Napján!

Csatlakozva a nemzetközi és az országos hálózathoz, május 12-én, a Város Napján Adománybolt nyílik Nagykanizsán. 

 Szeretne segíteni? Érdekli, hogyan tehetnénk közösen sikeressé a karitatív programot?

A programról az ötletgazda Takács Dániel és az együttműködő partner  képviseletében Budavölgyi Kálmán nyilatkozot.

Először a Vas Megyében a 2011 "Év Férfijá" választott Takács Dániel válaszolt kérdéseinkre.

Hogyan jött a gondolat?
A 7mérföld közhasznú Nonprofit Kft-t bátyáimmal, Takács Bálinttal és Takács Balázs Istvánnal hoztuk létre. Saját vállalkozásunk, melynek célja a kulturális élet területén gazdasági eredményeket elérve tevékenykedni.
Vállalkozásunk alapötlete rendkívüli helyzetünkből adódik, hiszen mindhárman hasonló utat jártunk be, azonosak az emberi kapcsolatokról, a hagyományokról, a közösségi együttélésről alkotott elképzeléseink.

Mindhárman Zalában nőttünk fel, és büszkék vagyunk arra, hogy nagykanizsai és fityeházi diákéveink alatt olyan tanáraink voltak, akik megmutatták az élet szépségét, bölcsességre és a másik ember iránti tiszteletre neveltek.
Mint pályakezdő fiatal, úgy gondolom, iskoláink hangulata, a miliő, az ott dolgozó pedagógusok, a diáktársak akaratlanul meghatározzák, hogy az ember hogyan gondolkodik, hogyan cselekszik az életben és hogy a későbbiekben, egyéb tanulmányai után hogyan viszonyul a városhoz, és szűkebb környezetéhez.

Testvéreimmel mi úgy gondoljuk, hogy az itt kapott szellemi és érzelmi többletből vissza kell juttatni az itt élőknek. Sokat gondolkodtunk, hogyan tudnánk ezt megtenni.
2009 év végén döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk a 7mérföld közhasznú Nonprofit Kft-t, amelynek alapvető feladataként azt jelöltük meg, hogy tevékenységével járuljon hozzá a Dél-Zalai gyermekek hasznos szabadidő eltöltéséhez, támogassa őket, hogy felnövekedve értő tagjai legyenek szűkebb közösségüknek és így az egész társadalomnak is. Az ekkor szerzett tapasztalatok további lehetőségek feltárására ösztönöztek.

A társadalomban végbement változásokat figyelembe véve megerősödött bennünk, hogy közhasznú céljainkat csak a helyi társadalom összefogásával tudjuk megvalósítani.

Hogy jött képbe a Charity Shop, hogyan lett a gondolatból megvalósítható program?
Azon gondolkodtunk mi az a tevékenység, amihez mindenki, minden itt élő hozzá tud járulni, így jutottunk el Charity Shop, vagyis az adománybolt létrehozásának gondolatáig.
Az adománybolt alapvető feladata és célja a segítés, ám az alapgondolat önmagában is összetett és számomra a legszimpatikusabb.

A rendszer működésének lényege egyszerű: az adományozni vágyók behozzák és térítés nélkül eladásra ajánlják fel a megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő, személyes használati tárgyaikat, amit az üzlet vevőköre kedvező áron, valós érték alatt vásárolhat meg. Az adománybolt üzemeltetési költségei után megmaradt bevétele pedig közhasznú célokra fordítódik.

Gyakran látom, hogy azt a felajánlást, ami nem kerül semmibe, ingyen van, az emberek nem tudják értékelni, nem élnek vele. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy együttesen lehessen adni és kapni. És ez a legfontosabb része a „cseritizésnek”, az adománybolt gondolatiságának: aki az adományboltban vásárol, jótékonykodik.
Sőt, a vásárlóközönség még azt is figyelemmel kísérheti, milyen közhasznú célokat támogatott. Ehhez segítséget nyújt a Facebook és a hálózat internetes portáljai.

Célunk, hogy ez más városokban is – a külföldi példákhoz hasonlóan – természetes körforgássá, az élet mindennapi részévé váljon. Ennek megteremtéséhez három szempontot vettünk figyelembe: először is, hogy működőképes rendszer legyen a vásárlással való adományozás, másodszor, hogy mindez a minőség és az igényesség jegyében bonyolódjon le és végül, hogy bármikor és könnyen elérhető legyen.
Elképzelésünket felvázoltuk szüleinknek, segítségüket kértük, azonnal támogatásukról biztosítottak bennünket. Gyakorlatias emberek lévén segítettek összeállítani a projekttervet, megvalósíthatósági számításokkal.

Felvettük a kapcsolatot az országban hasonló tevékenységet folytató szervezetekkel a budapesti, a szegedi Közösségi Szociális Szövetkezettel, az Adományháló Nonprofit Kft-vel, számtalan for-profit vállalkozással, akik örömmel fogadták kezdeményezésünket és nem csak jó tanácsokkal, de árukészlettel is segítik a nagykanizsai Adomány Pont elindulását, példát mutatva, hogy az összefogás az élet minden területén milyen fontos és megvalósítható, hiszen csak rajtunk, embereken múlik.

Örömmel vettük tudomásul, hogy a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesületnél elképzelésünkkel nyitott ajtókra találtunk. Korábban már az egyesületben tevékenykedőkben is felmerült valami hasonló ötlet megvalósítása.


A szervezők a sajtótájékoztatón

Ezt követően Budavölgyi Kálmán a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnöke állta a kérdéseket.
Miért csatlakozott egyesületünk a Charity Shop megvalósításához?
Egy küldöttséggel nemrég jártam szakmai úton Angliában és vendéglátóink jóvoltából eljutottam egy Charity Shopba, megismerhettem a működési rendjüket. Egész idő alatt az járt az eszembe, hogyan tudnánk ezt átültetni.

Vendéglátóink folyamatosan hangsúlyozták, hogy a Charity Shop központi gondolata és célja a segítés.
Európában Ausztriától Norvégiáig, valamint az Egyesült Államokban már régóta működnek „charity shopok”. Az első adományboltot 1941-ben nyitották meg Angliában, ahol napjainkra már több mint 8000 ilyen bolt működik.

Úgy gondolom, meghonosítása nehéz, de nem reménytelen feladat városunkban, de a megyénkben sem. Közben megtudtam, hogy elnökségünk más tagja Norvégiában ismert meg hasonló rendszert.
Abban a 27 000 fős kisvárosban, ahol élőben ismerhettem meg a Charity Shop működését, több mint 30 embernek biztosít egy ilyen üzlet és a kapcsolódó területek értelmes munkát.
Nagy kihívás ez nekünk. De milyen az élet, húsvét utáni kedden felhív Takács Dani édesapja és arra kér, hogy találkozzunk, mert szeretne velem megosztani egy elképzelést.
A találkozáson Dani édesapja felvázolta egy nagykanizsai székhellyel, de az egész megyére kiterjedő Adomány Pont működését, majd délután átküldte az elképzelés teljes anyagát, a megvalósíthatósági számításokkal alátámasztva. Az anyagot azonnal továbbküldtem az elnökség tagjainak és összehívtam az egyesület elnökségét. Miután mindenki megismerte az elképzelést, több órás ülésen kiveséztük az anyagot, megtekintettük az üzlethelyiséget, elkezdtük a technikai szervezést.

Balogh István az egyesület tiszteletbeli elnöke hihetetlen aktivitással vetette bele magát a munkába, festőt, villanyszerelőt szervez, időpontokat egyeztet. Dani szülei boltberendezést terveznek, ami a fityeházi mesteremberek társadalmi összefogásával csütörtökön, pénteken beépítésre is kerül.

A már működő magyarországi adományboltok vezetői az elmúlt héten ellátogattak Nagykanizsára, árukészlettel segítik az indulást, de számottevő a helyiek adakozása is. Tájékoztattuk Cseresnyés Pétert, Nagykanizsa polgármesterét is, aki támogatásáról biztosította elképzelésünket és várhatóan a város napján Ő adja majd át a nagykanizsaiaknak az Adomány Pontot.

Mi az, ami nagyon fontos az adományboltok működésében?
Aki a Charity Shopban vásárol, nem könyöradományt fogad el, hiszen nem csak adományozni, de adományt elfogadni is nehéz. Ebben az üzletben az adományozó és az adományozott is megőrzi az emberi tartását, méltóságát.
Vásárlásainkkal – miközben kielégítjük saját szükségleteinket, igényeinket – jót teszünk, a bevétel az üzlet üzemeltetési költségének levonását követően – az adományozók és a vásárlók által is befolyásolható módon – jótékonysági, közösségi célra fordítódik.
Mire tervezzük fordítani az üzlet nyereségét?
2012 a generációk közti szolidaritás éve, úgy gondoltuk, ennek a programnak mind teljesebb megvalósulását fogjuk segíteni.

Kiket fognak támogatni?
Minden olyan programot, szervezeti célt, ami hozzájárul a generációk közti szolidaritás elmélyítéséhez és természetes, hogy elsőbbséget élveznek azok a szervezetek, akik a Charity Shop munkáját is segítik.
Az Adomány Pont teljesen transzparensen működik, tevékenységét közzéteszi online elérhetőségein, árbevételéről, kiadásairól jelentést tesz az egyesületnek.

Mit lehet behozni az adományboltba?
Szinte bármit, amire az adományozónak már nincs szüksége, de úgy gondolja, hogy más még hasznát veheti. Nagyon fontos, hogy csak azonnal használható, tiszta, ép tárgyakat fogad el az üzlet az adományozótól.
Úgy kell adományozni, mintha a barátainknak, testvérünknek adnánk.
A ruhák kimosva, vasalva, a műszaki cikkek ép, azonnal, javítás nélkül használhatóak kell, hogy legyenek.
Hiszen az adománybolt nem „lomis”, hanem egy közösségi tér.
Tapasztalat, hogy az adományboltokat az ifjúság is előszeretettel látogatja, nem csak nyugaton, de Magyarországon is rövid idő alatt az egyetemisták, középiskolások közösségi terévé válik, egyfajta „élő vateraként” működnek.
Ezek a tárgyak lehet behozni: könyvek, képeslapok, újsággyűjtemények, térképek, taneszközök, gyermekjátékok, műszaki cikkek (tv, rádió, számítógép, hajszárító, mosógép, hűtő, mikró, eredeti hanglemezek, kazetták, cd, DVD, stb.), tornaszerek (súlyzók, gyermek és felnőtt kerékpárok, szobabicikli, egyéb tornaeszközök), cipők, szandálok, táskák, dísztárgyak, kézimunkák, nippek, képek, művészeti alkotások, szobrok, vázák, képkeretek, háztartási eszközök.
Bízunk benne, hogy a projekt sikere Nagykanizsa és a vonzáskörzetében élőknek sikerévé és feladatává válik.

Szlogenünk: Tartozz Te is közénk! Itt mindenki fontos, hiszen az itt élők nélkül nem megy.

Az Adomány Pont technikai megnyitását 2012. május 2-án, az ünnepélyes megnyitást pedig május 12-én tervezzük. A technikai nyitás után bárki behozhatja adományát az üzletbe.
Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel.

Elérhetőség:  
Charity Shop - Adomány PontNagykanizsa, Eötvös tér 28. Telefon: +36 70 251 5172;
E
-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Facebook: facebook.com/AdomanyPont

 


 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014