Get Adobe Flash player
Címlap

Léna királynő

Achtirka kétezer kilométernyire van Zala megyétől, a 18 éves újudvari lány, a Zala Szépévé koronázott Mihálylovics Heléna mégis szinte minden nyáron vállalkozik a hosszú útra. Ráadásul önként, örömmel teszi, hiszen nagyszülei is várják az ukrán városkában.

Azok, akik ellátogattak múlt pénteken az egerszegi AquaCitybe, hallhatták szláv nyelven is megszólalni Mihálylovics Helénát. Oroszul? Ukránul?
– Édesanyám ukrán, de orosz iskolába járt, egyetlenként a városukban. Édesapám Kazahsztánba, Tengizbe ment dolgozni, és annak idején édesanyámat is odaszólította a munkája... A bátyám már itt született Magyarországon, ahogy én is. Azért jelentkeztem az ELTE ukrán–szlavisztika szakára, mert nekem az orosz nyelv megy jobban, az ukrán kevésbé. Célom, hogy képviselhessem Ukrajnában Magyarországot. Kisgyerekként még nem tolmács szerettem volna lenni, de változik a világ, és úgy tűnik, jól jöhet az orosz nyelvtudás is. Minden vágyam az volt, hogy Budapesten tanulhassak. Igaz, a jelentkezési lapomat több egyetemre beadtam, ám úgy gondoltam, amíg nem sikerül a fővárosi felvétel, inkább elmegyek külföldre nyelvet tanulni, az angol ugyanis nem annyira erősségem... – avatott a kuliszszatitkokba a fiatal lány, aki amúgy jobban szereti nevének ukrán változatát, a Lénát. Kiderült, a némettel szintén jól boldogul, középfokú vizsgát szerzett belőle, és idővel az olasszal is közelebbi „kapcsolatba” kerülne, merthogy imádja Olaszországot.

Mihálylovics Heléna hamarosan Budapest utcáit járja majd, hiszen elkezdődnek számára az egyetemi évek. Fotó: Pezzetta Umberto

Mihálylovics Heléna hamarosan Budapest utcáit járja majd, hiszen elkezdődnek számára az egyetemi évek. Fotó: Pezzetta Umberto
A Zalai Hírlap és a Pannon Lapok Társasága versenyének egy héttel ezelőtti döntőjén megkoronázott szépséggel Nagykanizsán találkoztunk, mert bár Újudvaron él, sok időt tölt a dél-zalai városban bérmakeresztanyjánál, aki a legjobb barátnője is. Ő volt az, aki édesanyjával, Mihálylovics Natáliával együtt benevezte a megmérettetésre, mert Léna – ha meg is fordult a fejében –, sosem jelentkezett volna. Az más helyzet lenne, magyarázta, ha véletlenül felfedezné egy szakember, minthogy ő maga mérettesse meg magát.
– A szépség amúgyis szubjektív dolog, mindenkinek más tetszik. A döntős lányok mindegyike gyönyörű volt – összegzett a verseny kapcsán. Hozzátette, győzelme nyomán kapott rosszindulatú megjegyzéseket is, de szerencsére azért több a szívből jövő gratuláció.
Családja férfi tagjai is büszkék a sikerére, de persze az öröm és a féltés gyakran harcol az édesapában. A „menedzserré” avanzsált két hölgy viszont már az országos szépséverseny felé terelgeti Lénát, aki idővel talán enged a nyomásnak.
– A Zala Szépe próbáján azt mondtam, beteget jelentek másnapra, a döntő előtti éjszaka nem is aludtam semmit: mi van, ha nem nyerek, ha elrontok valamit? Lámpalázas vagyok, ezért nagyon örültem a reflektoroknak. Nem tudom, mi történik, ha meglátom az AquaCityben azt a hatalmas tömeget – idézte. – Nem is emlékszem, mit mondtam a színpadon, rémlik, mintha magabiztos lettem volna, nem is értem, hogyan... Ha jövőre visszamegyek a versenyre, hogy átadjam a koronát, kíváncsi leszek, mire kell figyelni a pontozásnál. Mindenki szép, ha felvesz egy gyönyörű ruhát és kisminkel, de ennél nyilván több kell: kedvesség, őszinteség, természetesség.
A divatot figyeli, ám csak olyasmit vesz fel, ami illik hozzá. Az egerszegi ötvösmester, Böjte Katalin készítette nyakéket viselte találkozónk idején is, amúgy kevés ékszert hord.
– Babonás vagyok, van egy keresztem, amit Ukrajnában megszenteltek, az például mindig a nyakamban van, meg ez a gyűrű – mutatta a kezét.

Léna édesanyja, Mihálylovics Natália ukrán, 2012 Zala Szépe ennek köszönhetően szinte minden nyáron felkerekedik, és elutazik a távoli Achtirkába, ahol nagyszülei várják, de persze számos más rokonával is találkozhat olyankor. Fotó: Pezzetta Umberto

Léna édesanyja, Mihálylovics Natália ukrán, 2012 Zala Szépe ennek köszönhetően szinte minden nyáron felkerekedik, és elutazik a távoli Achtirkába, ahol nagyszülei várják, de persze számos más rokonával is találkozhat olyankor. Fotó: Pezzetta Umberto
Léna elárulta, alapvetően genetikai adottság, hogy karcsú, ebben a tekintetben édesanyjára hasonlít.
– Akármit ehetek, és szeretek is enni. Kedvencem a szalonna – a fokhagymás erdélyi szalonna – hagymával, de a magyaros ételeket eleve szeretem. Az ukrán és az orosz konyha is közel áll hozzám, kedvelem a salátáikat, a kaviárt, de ha huzamosabb ideig kint vagyok, hiányzik a hús, mert ott kevesebb húst fogyasztanak – mesélte.
Léna büszke rá, hogy ukrán vér is csörgedezik ereiben. Szívében Magyarországé az első hely, de imádja Ukrajnát.
– Más az emberek mentalitása. Ott kevesebb a fizetés, nehezebb a megélhetés, mégis vidámabbak. Örülnek, ha van munkájuk, itt pedig, ha bemegyek valahova, és kérek valamit egy eladótól, sokszor tapasztalom, hogy „húzza” a száját. Ha kint útbaigazítást kérek, úgy válaszolnak, mintha tíz éve barátok lennénk – sorolta.
Apropó, barátság. Léna szingli, immár két éve, amúgy társasága persze van, mellyel időnként szórakozni jár. Igaz, nem túl gyakran teszi ezt, gyakorlatilag úgy kell buliba zavarni. Szeret ismerkedni, szívesen csacsog, de keveseket enged magához igazán közel.
– Az őszinteség fontos érték.
Hobbija a fotózás, masinája szinte mindig nála van.
– Szeretek fotózni, azt kevésbé szeretem, ha engem fotóznak – mosolygott kollégámra. – Sokáig úgy gondoltam, ez lesz a hivatásom is, aztán letettem róla, megélhetés szempontjából nem biztos, hogy ideális választás lenne.
Jelenleg éppen kollégiumi táborban időzik, jövő héten be is költözhet a diákotthonba.
Királynői nyereményéről, a dalmát utazásról nem szeretne lemondani a tanulmányok miatt. Az elektromos robogó már otthon, a garázsban pihen.
– Örülök, hogy nem kell hozzá jogsi – tette hozzá – mert az még nincs...

A szépség szubjektív
Péter Györgyi
Szervezőként és tudósítóként jó néhány szépségversenyen részt vettem már, és azt kell mondjam, ez a szerepkör számomra teljesen ideális. Zsűri elé ugyanis sosem vágytam. Győztes minden megmérettetésen csak egy lehet, és nyilván, aki jelentkezik egy efféle vetélkedőre, az kimondva-kimondatlanul az első helyre – de legalábbis dobogóra – pályázik.
A szépség pedig szubjektív – és többnyire múlandó is –, igazságos döntés tehát e tekintetben nem születhet, és tulajdonképpen nagy szerencse, hogy mindenkinek más tetszik. Van, aki a vékony vagy éppen erőteljesen izmos, más a gömbölyded formákat kedveli, akad, akit barna, mást éppen kék vagy zöld szempár ejt rabul. Sokan a dús ajkakra esküsznek, és legalább ennyien a keskeny szájra. Aztán eljön a pillanat, és olyasvalakiben találnak társra, aki merő ellentetje a korábbi ideálnak. Mert a külcsín persze lényeges lehet az első találkozásnál, de a mindennapokban, hosszú távon mégiscsak a belbecs a meghatározó. Például az, ha valakivel nagyokat lehet kacagni vagy az, ha együtt lehet vele hallgatni. Meg, ha bajban is kitart az ember mellett.
Az a kilenc lány is királynő valaki számára – valamennyi, megmérettetésre még sosem nevezett hölggyel együtt –, akinek a fejére múlt pénteken éppen nem került korona. Búslakodni tehát nem érdemes azoknak sem, akiknek az elődöntő jelentette egyúttal a játék végét is. (Jövőre újra jelentkezhetnek.) Idekívánkozik egy idézet, melyre egyszer barátnőm hívta fel a figyelmemet és azóta is gyakran elolvasom: „Minden csapást az alapján ítélj meg, hogy öt év múlva számítani fog-e.” Hasznos tanács, és állíthatom, nemcsak szépségversenyek kapcsán érdemes megfogadni.

Hírforrás: Zalai Hírlap
 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014