Get Adobe Flash player
Címlap

„Pillanatnyi történetek”

A Hevesi Sándor Általános Iskola galériája tisztelettel meghívja Önt, és családját, ismerőseit 2012. október 4-én, csütörtökön 18-órára Pezetta Umbertó fotográfus „Pillanatnyi történetek” című kiállításának ünnepélyes megnyitójára.

Az alkotó munkásságáról bevezetőt mond, és a tárlatot megnyitja Zágon László fotóművész. A műsorban közreműködnek: a farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti iskola hallgatói és tanárai, valamint a Hevesi Sándor Versmondó Kör és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjai. A tárlat megtekinthető: 2012. október 26-ig, iskolanapokon 8-16 óráig. 

Pezzetta Umberto fotográfus kiállításához

Amikor 1880 márciusában Ellinger Ede fényképész (dagerrotípia készítő) felkereste Arany Jánost, hogy a róla készült felvételekből válassza ki, melyik kerüljön bele az akadémiai tagok albumába, az idős költő az alábbi kis verssel válaszolt.
„Hogy melyik arcképem választom rajzai közzől?
Fényképíró úr! a botos és kalapost.
Mint maradó vendég űl s áll a többi nyugodtan,
Menni csak egy készül: útja van: ez leszek én!”
A kis történet azért jutott eszembe, mert Pezzetta Umbertoról – a Zalai Hírlap neves fotóriporteréről – akár napi munkája okán, de nagyszerű fotói alapján is elmondhatjuk, azok közé a szakmájukat szerető emberek közé tartozik, akinek küldetése, útja van. A Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában látható tárlatának képei – a „Pillanatnyi történetek” – olyan élethelyzeteket ábrázolnak, melyek a fotókon csak egy-egy adott emberi szituáció megállított pillanatai, de a nézők gondolataikkal már egész történetekké egészíthetik ki őket. Történetekké, melyek valahol kezdődtek, de az exponálás után is tovább folytatódnak.

Ansel Adams – a XX. század kiváló amerikai fotográfusa azt írja: „A fényképen mindig két ember van. A fényképész és a néző." Én ehhez hozzátenném: és kettőjük között a megörökített téma, melyet a néző saját élete történésétől determináltan érzékel, lát és gondol tovább. Hogy ezek az elképzelt „mesék” mégis a legközelebb álljanak a valósághoz, azt Pezzetta Umberto az általában gyorsan megérzett és kiválasztott legjobb fotósi megoldásaival éri el. Elsősorban a kép szerkesztésével. Ezen belül a fő téma hangsúlyos pontba állításával, a fotó méretének és formájának megválasztásával. Azután a színek, fények és kontrasztok variálásával (filterekkel és színmódosító szűrőkkel), s szükség esetén a fotoshop eszközeivel. De legtöbbször valami mással. Ez a legfontosabb más a fotográfusi tehetsége és óriási gyakorlata. Szereti, ha képein mozgást, kifejező mozdulatokat ábrázolhat (és ilyenkor játszhat fotós felszerelésének lehetőségeivel, az élességgel, az expozícióval, és persze a téma alanyaival is, akik mit sem sejtve koncentrálnak az éppen esedékes teendőikre), mert ezeknek a kifejező mozgásoknak segítségével súghatja meg a nézőnek a fotóin megörökített pillanatok elő- és utóéletét, igaz történetét.

Umberto, aki elmondása szerint tudatosan 1988-ban fényképezett először, eleinte hobbyból tette ezt, de később szenvedélyévé vált a fotográfia. 1990 óta hivatásos fotóriporter. Életképeivel naponta találkozhatunk a Zalai Hírlap, valamint országos napilapok oldalain. Vallja, hogy „a jó kép az, ami már az expozíció pillanatában is jó. A legoptimálisabb állapot, ha a fotó már eleve úgy készül el, hogy azon semmi módosítást nem kell végrehajtani.” Munkái során legtöbbször a helyzet produkálja a jó fotósi ötletet. Körülnéz, feltérképezi a lehetőségeket, készít egy-két képet. Aztán meglát valamit, ami mozgásba hozza fantáziáját, és megmutatja a jó megoldáshoz vezető utat. A lényeg a végeredmény. Az, ha az elkészült fotó sokaknak tetszik. Akkor ez már „A MŰ”. Mert „mindegy milyen eszközökkel, és milyen nehézségek árán készül a kép, mindegy hogyan küzd a fotográfus az elemekkel, vagy a körülményekkel, mindig a végeredmény a fontos, jó kép avagy nem jó kép az, amit csinált.”

Ha valaki végignézi a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában a „Pillanatnyi történetek” című tárlatán kiállított fotóit, velem egyetértve megállapíthatja: Pezzetta Umberto munkáinak nagyon jó a végeredménye. /Lengyák István/
 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 12 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014