Get Adobe Flash player
Címlap

A Kis-Balaton természetfotóival az egészségért

Hát hogyne szolgálná javát a kórházi bezártság idején a gyógyulásra váróknak egy olyan kiállítás, amely a Kis-Balaton élővilágáról készített szép fotók segítségével kiragadja gondolataikat ebből a világból, és elrepíti a szabad természetbe, ahol a növények, az állatok, az ezerarcú természet szépségével tölthetik fel lelküket, új energiákat szabadítva fel gyógyulásukhoz.

Shakespeare, a kiváló középkori angol drámaíró azt írja egyik művében:

 

„A természet varázsát ontja bőven,
A fűben, virágban és a kőben.
Nincs a Földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad.”

A Kis-Balaton — természetvédelemi szempontból — országos és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő terület. Jellegéből adódóan elsősorban a vizek, vízpartok madárvilága rendkívül gazdag. Az eddig megfigyelt védett, vagy valamely nemzetközi egyezmény által érintett madárfajok száma 260 felett van, s ezeknek közel a fele fészkel is ezen a területen. Ilyen pl. a nagy kócsag, a kis kárókatona, a cigányréce és legnagyobb ragadozó madarunk, a rétisas. Az emlősök közül jelentős állománya él itt a vidrának. További ritka, védett fajok az északi vagy patkányfejű pocok, a csalitjáró pocok, a nyuszt és a szép bundájú hermelin.

A Kis-Balaton hüllő- és kétéltű faunája igen gazdag, és rovarvilága miatt fontos táplálkozó területe a denevéreknek is. A védett halfajok közül itt is él a lápi póc, a réti csík pedig tömegesen fordul elő. Változatos élőhelyeinek köszönhetően a nemzeti park szitakötőfajokban Európa egyik leggazdagabb területe. Nádrengetegei nyílt víztükrökkel, mocsárrétekkel, magas-sásosokkal, zsombék-sásosokkal, fűz- és égerligetekkel, bokor-füzesekkel váltakoznak. Botanikai ritkaságai közé tartozik a világ legkisebb virágos növénye, a vízidara, a csak nagykiterjedésű lápvidékeken előforduló, igen ritka, ezért védett lápi csalán, valamint számos orchideafaj is. Kiemelt botanikai ritkasága még a nádi boglárka, a gyilkos csomorika és a mocsári lednek.

A Kis-Balaton kialakulása szorosan kötődik a Balaton történetéhez; annak legnyugatibb részmedencéjeként a földtörténet pleisztocén korszakában süllyedt be, majd napjainkra szinte teljesen feltöltődött a Zala hordalékával. Bár a Föld természetes élőhelyei közül a vizes-nedves területek fogyatkozása természetvédelmi szempontból fenyegető jelenség, ez a vidék szerencsére megőrizte ezt a típusú élőhelyet, a rá jellemző Európa hírű élővilággal együtt.

Fokozottan védett területei csak külön belépési engedéllyel, a Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított szakvezetővel látogathatók. Ezért is kuriózum ez a kiállítás, ahol a négy nagyszerű természetfotós — Eiter István, Ekbauer Tamás, Farkas Áron és Magyari Máté — alkotásainak segítségével mi is bepillanthatnak hazánknak ebbe az értékes természeti csodájába.

A tárlat 2012. november végéig tekinthető meg a Kanizsai Dorottya Kórház Erdős László-galériájában.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014