Get Adobe Flash player
Címlap

Zala Megyei Civil Információs Centrum 17. Hírlevele

Civil Információs Nap Nagykanizsán

Aktuális
 
NEA 2013: Már lehet pályázni a 2013. évi működési támogatásra
A 2012. évi pályáztatás lezárásával egy időben meghirdették az újabb működési fordulót is. A döntés következménye, hogy a 2013. márciusban záruló működési támogatási időszak után kezdődő újabb működési időszak kezdetére eredményt lehet hirdetni. Ezzel a civil szervezetek működése kiszámíthatóbbá válik, az egész társadalom számára fontos munkájukat annak ismeretében folytathatják majd, hogy tisztában lesznek a rendelkezésükre álló támogatási forrással.
Emellett az idén – a korábbi NEA pályázat kapcsán – benyújtott dokumentumok újbóli beadására sem lesz szükség: nem kell új regisztrációs nyilatkozatot, számviteli beszámolót leadni. (Az utóbbi érvényességének feltétele, hogy az a 2011. évre vonatkozzon.) A jogszabályi garanciák azt is lehetővé teszik, hogy azon szervezetek, amelyek számviteli beszámolójukban pontosan kimutatták, hogy mennyi adományt kaptak magánszemélyektől, vállalkozásoktól, automatikusan támogatásban részesüljenek.
A pályázatok beadására 2012. december 10- 11-éig (kollégiumtól függően) van lehetőség, egy-egy civil szervezet 250.000-4.000.000 Ft támogatásban részesülhet.
A pályázati munkát segítik a minden megyében elérhető Civil Információs Centrumok is.
civil.kormany.hu
 
 
Civil Információs Nap Nagykanizsán
A Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület örömmel értesíti Zala megye civil szervezeteit, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap 2013. évi működési pályázatáról az alábbi információs napok szervezésére kerül sor Zala megyében:
 
Helyszín: Nagykanizsa, Vasemberház – Erzsébet tér 2.
Időpont: 2012. december 6. 13.00
 
 
A rendezvény programja:
 
-       Civil Információs Centrum bemutatása
 
-       Nemzeti Együttműködési Alap 2013. évi működési pályázatának bemutatása
 
-       EPER rendszer használatával kapcsolatos ismeretek
 
-       További aktuális pályázati lehetőségek
 
-       Kérdések-válaszok
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!
 
A rendezvényeken lehetőség lesz az egyes pályázatokkal kapcsolatban személyes konzultációra is. A nagykanizsai rendezvény időpontjához már közel van a beadási határidő, tehát remélhetőleg többen már a készítik a pályázatukat. A személyes találkozóig telefonon, vagy e-mailen tudunk segítséget nyújtani.
 
Kérjük, részvételi szándékukat az alábbi linken jelezzék:
 
 
Közlemény a Nemzeti Együttműködési Alap pályázataival kapcsolatos tudnivalókról
 
A Nemzeti Együttműködési Alap 2012. évi támogatásairól szóló szerződések feldolgozását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) a kedvezményezettek által visszaküldött dokumentumok alapján folyamatosan végzi.
A kiküldött szerződéskötés folyamatával kapcsolatosan – a leggyakrabban felmerült kérdésekben – az alábbi információkról tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket:
A kifizetésekre előfinanszírozott támogatás esetén is kizárólag a szerződéskötést (mindkét fél általi aláírást) követően kerülhet sor. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a támogatási szerződést a korábban az EPER rendszeren keresztül bejelentett aláíró(k) írja (írják) alá, emellett a szintén kiküldött mellékletek is maradéktalanul ki legyenek töltve és alá legyen írva a tájékoztató levélnek megfelelően. A visszaérkezett dokumentumokat az EMET megvizsgálja, és azok megfelelősége esetén haladék nélkül gondoskodik az aláírásról. Ezt követően rövid időn belül sor kerül az aláírt támogatási szerződések visszajuttatására és az előfinanszírozott összeg átutalására.
Ha valamely kedvezményezett szervezet számára a kollégium támogatási feltételt írt elő (pl. költségcsökkentés), akkor azt az EPER rendszeren keresztül ellenőrizni, kezdeményezni szükséges.
Amennyiben a támogatási összeg alacsonyabb az igényelt támogatásnál, és a kollégium konkrétan nem jelölt meg támogatási feltételt, az EMETvégrehajtotta a vonatkozó szabályok alapján az arányos költségcsökkentést a költségtervben. (A támogatási feltételről – ha van ilyen – a szerződéstervezet mellé csatolt levélben kaptak az érintettek tájékoztatást.)
A szerződés aláírását követően is van lehetőség a költségterven belül módosítást kérni, ha az átcsoportosítani kívánt összeg az adott fősor 10 %-át meghaladó mértékű. Ezen arány alatt a költségvetés módosítására nincs szükség. (Átcsoportosításnál nem lehet olyan módosítást kezdeményezni, amelynek eredményeként egy korábban nulla összeggel tervezett soron jelenik meg költség.)
Amennyiben az eredeti pályázatban tervezett program megvalósítása (pl. annak ütemezése miatt) már nem lehetséges, a kollégium által befogadott támogatási cél változatlanul hagyása mellett lehetőség van szerződésmódosítást kezdeményezni az EPER rendszeren keresztül.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a testületek döntésének megfelelően minden kedvezményezett megkapta a támogatási szerződést és a szükséges mellékleteit postai úton.
Ezért kérjük, hogy ha a támogatási szerződést még nem írta alá, szíveskedjen gondoskodni annak aláírásáról, a mellékletek csatolásáról és visszaküldéséről: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, 1055 Budapest, Báthory u. 10.
Kérünk minden kedvezményezettet, hogy amennyiben az előfinanszírozott támogatási összegének jóváírásáról még nem kapott értesítést bankjától, szíveskedjen megtenni az alábbiakat:
Kérjük, hogy a http://civil.kormany.hu/nea-palyazati-kereso oldalon ellenőrizze pályázata eredményét! (Az Önök kényelme érdekében fejlesztettük a keresőt: pályázati azonosítóját ” jelek közé írva pontos találati eredményt kap.)
Kérjük, ellenőrizze, hogy a Támogatáskezelő részéről is aláírt szerződést megkapta-e!
Kérjük, ellenőrizze bankszámláját, hogy a támogatási összeget jóváírták-e! (Csak előfinanszírozás esetén.)
Munkájukhoz, a támogatási összeg felhasználásához sok sikert kívánunk!
Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság
 
 
Országos Civil Hírek
 
 
Minden elkelt a Civil Licit-aukción
Több mint kétmillió forint, igazi forró licithangulat és tíz elkelt civil szolgáltatás – ez a mérlege az ötödik alkalommal megrendezett Civil Licit-aukciónak. A felkínált szolgáltatások közül a legnépszerűbb a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány által felkínált Négy keréken vállalati napja volt, melyet a kikiáltási ár háromszorosáért a Telenor Magyarország Zrt. nyert el. Ugyancsak forró licithangulatot hozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érzékenyítő Mosoly-vár elnevezésű programja és a Salva Vita Alapítvány fogyatékosok integrációját elősegítő filmklubja, melyekért a kikiáltási ár dupláját fizették ki a licitáló vállalatok, az előbbiért a Magyar Telekom, az utóbbiért a Nextent Informatika Zrt. A Szempont Alapítvány megsegítésére a BP Business Service Center Kft. vállalkozott.
 
 
Kétszázmillió forintra pályázhatnak nemzetiségi szervezetek
Csaknem kétszázmillió forint vissza nem térítendő működési és kulturális támogatásra pályázhatnak civil nemzetiségi szervezetek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek. Hölvényi György úgy fogalmazott: a hétfőn nyilvánosságra hozott pályázati kiírás rugalmasabbá vált és jobban igazodik a nemzetiségi szervezetek igényeihez. Az államtitkár hangsúlyozta: a most kiírt pályázati keretösszeg gyakorlatilag megegyezik az előző évivel.
 
 
Önkéntesek Nemzetközi Napja
Ma van az Önkéntesek Nemzetközi Napja. Az ENSZ 1985. december 17-én hozott határozata szerint minden évben december 5-én az önkéntesség fontosságára hívjuk fel a figyelmet.
Mi is az önkéntesség?
Ha valaki mindenféle anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Egyfajta jótékonykodás. Lehet rövid távú, hosszú távú, egyéni vagy csoportos, a lényeg, hogy olyan szervezetet támogasson, ami valamilyen közhasznú tevékenységet folytat.
Az Európai Unió komolyan veszi ezt az ügyet, és különböző fejlesztő programokkal igyekszik népszerűsíteni az önkéntességet az egyes tagországokban. Magyarországon egyelőre nem túl nagy létszámban, évente mindössze 50-100 fiatal vállalkozik önkéntes munkára.
 
 
Zala megyei Civil Hírek
 
Egry József szobrára gyűjtenek
Méltó módon szeretne megemlékezni Zalaújlak szülöttéről, Egry Józsefről a dél-zalai település, ahol a festő születésének 130. évfordulójára szobrot állítanak.
Az ötlettel a településen működő Egry József Pályakezdő Képművészekért Közhasznú Alapítvány állt elő, amely szervezet eddig is ápolta a világhírű festő emlékét.
Mint azt Csuha Piroska, az alapítvány elnöke elmondta: a tervek szerint Egry József egyik fiatalkori portréja kerülne kifaragásra, ám ennek költségeit nem képes előteremteni a civil szervezet.
Éppen ezért várják mindazok anyagi támogatását, akik szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar avantgárd festőnek méltó emléket állítsanak. Egry József születésének 130. évfordulója jövő év március 15-én lesz, a szobrot ekkor szeretné felavatni az alapítvány.
 
 
Környezetvédelmi pályázati beszámoló
A Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület a K-36-10-00042N azonosítóval rendelkező „Az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területén lévő elhagyott hulladék felszámolása” című pályázatának keretében az elhagyott hulladékok összegyűjtése a kijelölt helyszíneken megtörtént.
A pályázatban vállalt mennyiségeket az alábbi helyszíneken teljesítette:
o   Magyarszombatfa 0125/9, o   Magyarszombatfa 0103/15, o   Kercaszomor 0230, o   Kercaszomor 0282, o   Őriszentpéter 0404, o   Őriszentpéter 0403
o   Nagyrákos 069, o   Ivánc 0236, o   Ivánc 094/2,3, o   Ivánc ½, o   Ivánc 0158/2
A feladatok végrehajtásában részt vett a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület önkéntesei, az Őrségi Nemzeti Park és a Zala-Depo Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft munkatársai. Az összegyűjtött hulladék a Marcaliban lévő Saubermarcher Kft által üzemeltetett lerakóban lett elhelyezve.
A pályázat megvalósulását a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja.
 
 
Megyénk népdalkincsét éltetik
Négy nagydíj is Zalába vándorolt a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjéről, amit nemrégiben rendeztek meg Budapesten, a Csepeli Munkásotthonban.
Pedig a   középdöntőkből 99 csoport és szólista jutott tovább a fővárosi megmérettetésre, köztük  60 felnőtt és 39 ifjúsági versenyző. De kik is aratták le ezt a sok babért? A felnőttek kategóriájában Vass Lajos Nagydíjat kapott az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület Népdalköre (Zalaegerszeg-Andráshida), s Vass Lajos Kiemelt Nívódíjjal térhetett haza a Gyenesdiási Népdalkör. A gyermek és ifjúsági mezőnyben szinte taroltak a zalaiak. Az összesen tíz Vass Lajos Nagydíjból ugyanis három a megyénkbe került. Az andráshidai Öveges ÁMK Katicák daloló csoportja, a zalaszentbalázsi Búzavirág Énekegyüttes, valamint a novai Gubinecz Ákos egyaránt Vass Lajos Nagydíjat kapott. Emellett kiemelt nívódíjat érdemelt ki a gyenesdiási Csillagvirág énekcsoport, a Katicákkal daloló Kovács Adél szólóénekes, a gyenesdiási Gál Emese pedig nívódíjat kapott.  A nagydíjasok közül két csoport is Andráshidához kötődik, a verseny kapcsán Horváth Ernőné, az Igazgyöngy vezetője osztotta meg velünk tapasztalatait.
 
 
Solymász és agarász találkozó
A magyar és az arab országok ősi hagyományaiban közös  a solymászat, erre alapozva rendeztek a héten első alkalommal nemzetközi solymásztalálkozót Veszprém és Zala megyében. Kedden és szerdán Sümegen és Tapolcán zajlottak programok, ma  pedig Nagypáliban gyakorlati bemutatókon kísérhették figyelemmel az érdeklődők, hogy a solymászok hogyan idomítják és reptetik a ragadozó madarakat, s hogyan vadásznak velük. Az egyik fő szervező, a Magyar Solymász Egyesület elnöke, Turcsányi Zoltán elmondta: arab - magyar találkozónak indult a rendezvény, s az arab országokból érkező vendégek kérésére egészítették ki solymász találkozóval. A solymászat hamarosan a világörökség részévé válhat arab kezdeményezésre, amelyhez Magyarország is csatlakozott,  a magyar kormány pedig felvette a szellemi kulturális örökség jegyzékére, jelezte a növekvő elismertségét.
 
 
A Honismereti Egyesület Lenti múltját kutatja
Az elmúlt két évtizedben meghatározó szerepet vitt be a város közösségi és kulturális életébe a Honismereti Egyesület. A 40 tagú civil szervezet 20 éve alakult- ezért tartottak emlékülést a minap a könyvtárban.
A rendezvényen az egyesület vezetői mellett Horváth László polgármester, valamint több alapító is megemlékezett az egyesület tevékenységéről, amit kronológiaszerűen Sabján Sándor elnök ismertetett.
Kitért az alapítás körülményeire: mint mondotta, működésük a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, mert az egyesület elődje már 1989-től működött Honismereti Kör néven. Céljuk már akkor a városhoz kötődő történetek és élmények felkutatása volt, s ezt azóta is kiemelt feladatuknak tartják.
 
 
Meghívó a Zalai Nyitott Szív Egyesület rendezvényére
A Zalai Nyitott Szív Egyesület  2012. december 7-én (pénteken)  17 órakor tartja  rendezvényét a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja, Landorhegyi út 33. nagyelőadójában. Ezúttal dr. Nagy Tamás főorvos a sürgősségi osztály munkáját ismerteti meg a hallgatósággal.
A program nyitott, minden érdeklődőt szívesen látunk.
 
 
Mézlovagok báloztak, s felvonulást tartottak
Mézlovagok felvonulásával és báljával folytatódott szombaton a IX. Kárpát Medencei Mézfesztivál, amely egész hétvégén színes programokkal várta az érdeklődőket a VMK-ban.
Szombat reggel a Mária Magdolna Plébániatemplomban tartott szentmisén megáldották az új mézet, majd felvonultak a fesztiválra érkezett mézlovagrendek a Kossuth utcán. A városháza előtt Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntötte tagjaikat. A lovagrendek között több erdélyi is volt.
 
 
Konferencia a falusi turizmus fejlesztési lehetőségeiről
Minőségi szakosodás a környezettudatosságért címmel szervezett tanácskozást a Falusi Agroturizmus Országos Szövetsége és a Falusi vendéglátók Zala Megyei Egyesülete. A rendezvényen megjelent szakemberek elsősorban a falusi vendéglátás színvonalának emelését tűzték ki célul. Azzal a szándékkal, hogy a magyar turista külföld helyett Magyarországot válassza pihenése helyszínéül.
 
 
Pályázati Hírek
 
Pályázati felhívás családbarát közgondolkodás népszerűsítésére és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítésére (A pályázat kódja: CSP-KÖZG-12)
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális-, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet nyílt pályázatot hirdet „Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nők és férfiak közötti harmonikusabb együttműködés elősegítése” témakörben.
A pályázat támogatni kívánja:
Azokat a képzési programokat, melyek a fiatalokat a társas kapcsolatokra, párválasztásra, házasságra, családi életre készítik fel, és amelyek a nők és férfiak közötti harmonikus együttműködést erősítik.
A szülővé válást segítő, szülőtámogató és házasság erősítő programokat, képzéseket, tréningeket, klubokat, szolgáltatásokat.
Családi egészségfejlesztő programokat, az egészséges életmódra nevelésben az iskolák és a családok együttműködését erősítő programokat, rendezvényeket.
Közösségi programokat, rendezvényeket, amelyek a házasság és a család értékeit mutatják fel.
A nők és férfiak társadalmi egyenlőségének és harmonikus együttműködésének elősegítését szolgáló programokat, képzéseket, rendezvényeket.
A nők közéleti, társadalmi szerepvállalását, a gazdasági életben, vállalkozásban való részvételüket elősegítő programokat, az egyedülálló idős nőket támogató és elmagányosodásuk csökkentését szolgáló programokat és a fogyatékossággal élő nőket (ezen belül kiemelten az anyákat) támogató programokat.
A pályázatok támogatására 60 000 000,- Ft áll rendelkezésre.
A pályázatok benyújtásának határideje 2013. január 7.
 
 
A Zala Megyei Civil Információs Centrum szolgáltatásai:
 
Tanácsadások:
Jogi, közhasznúsági tanácsadás, Pénzügyi, könyvviteli és adózási tanácsadás, Pályázati tanácsadás, Társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tanácsadás, Forrásteremtési tanácsadás, Számítógép-kezelési és informatikai tanácsadás, Magyar-külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítése
A tanácsadások igénybe vehetők a Civil Információs Centrum irodájában személyesen időpont egyeztetéssel.
 
Információs szolgáltatások:
Partnerségi Információs Napok szervezése egy-egy kistérségben illetve CIC Központban.
Zala megyei civil adatbázis létrehozása
Önkormányzati civil referensek adatbázis létrehozása
SZJA 1 %-os támogatásra jogosult Zala megyei civil szervezetek adatbázisa
Önkéntesek és közérdekű önkénteseket fogadó civil szervezetek adatbázisa
Hírlevél
Civil szakmai könyvtár
Civil Jogtár
Civil Rendezvény-, Programnaptár
 
Irodai szolgáltatások:
-          számítógép használat
-          nyomtatás, fénymásolás
-          szkennelés
-          eszközbérlés (notebook, netbook, projektor, videokamera, fényképezőgép, vetítővászon, flipchart tábla)
 
 
 
Várjuk jelentkezésüket!

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014