Get Adobe Flash player
Címlap

A Zala Megyei Civil Információs Centrum 18. hírlevele

200 milliós pályázat a nemzetiségi civil szervezeteknek

A Zala Megyei Civil Információs Centrum 18. hírlevele érkezett Önhöz.
Hetente küldünk hírlevelet országos és megyei civil aktualitásokról, eseményekről, tudnivalókról. Szeretnénk felhívni a figyelmet a civil szervezeteket érintő aktuális tennivalókra, így például a benyújtandó bevallásokra, jelentésekre, elszámolások határidejére. Továbbítjuk a tanácsadások alkalmával felmerült gyakran ismételt kérdéseket.
 
Várjuk a híreket az Ön civil szervezetéről, az aktuális programokról, elért eredményekről, bármiről, ami érdekes, színes a zalai civil életben. Hírlevelünket közel 1500 címzetthez juttatjuk el.
 
Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu weboldalon is!
  
Aktuális
200 milliós pályázat a nemzetiségi civil szervezeteknek
Csaknem kétszázmillió forint vissza nem térítendő működési és kulturális támogatásra pályázhatnak civil nemzetiségi szervezetek - mondta Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A keretösszeg megegyezik a tavalyival, a pályázati kiírás azonban rugalmasabbá vált és jobban igazodik a civil szervezetek igényeihez. A korábbiaknál hamarabb kiírt új pályázati támogatást mindenki a saját igényei szerint, szabadabban felhasználva tudja igénybe venni. A kormányzat számára fontos a nemzetiségi ügy, ezért a megfelelő anyagi források mellérendelésével messzemenőkig figyelembe veszik a nemzetiségek és önkormányzatok önállóságát – mondta Hölvényi György. Az egyik pályázat a civil nemzetiségi szervezetek folyamatos működéséhez, stabilitásának megőrzéséhez biztosít 110 millió forintos keretösszeget. A másik, 85 milliós pályázat segítségével a nemzetiségi civil szervezetek és önkormányzatok valóban önállóan dönthetnek a pénz leghatékonyabb felhasználásáról, amely elsősorban a nemzetiségek életét meghatározó programok finanszírozását biztosítja. Bővebben: http://www.zalacivil.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=807:200-millios-palyazat-nemzetisegi-civil-szervezeteknek&catid=1:friss-hirek&Itemid=50
 
Országos Civil Hírek
 
Karácsonykor adományozunk a legtöbbet
 
Karácsonykor többen és többet adományozunk, mint év közben. Ez a tendencia, úgy tűnik, idén sem csökken, azonban az előző évekhez képest kicsit árnyaltabb az összkép- áll a Human Dialog Kft. felmérésében. Karácsonykor nagyobb valószínűséggel adományoz az is, aki év közben nem teszi. Ez nem meglepő, hiszen ez az ünnep talán az egyetlen, amikor mindenki megáll egy kicsit, és nemcsak magának, de akár ismeretleneknek is szép pillanatokat próbál szerezni. Az ünnepi hangulat fogékonnyá teszi az embereket, és ez nem változik, még ha gazdasági válság is van.
  
Több pályázati lehetőség a civil szervezeteknek
 
Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a civil szervezetek támogatását célzó pályázati eljárás – erről is szólt Latorcai Csaba Szegeden. Az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, a nemzetiségi civil szervezetek január közepéig pályázhatnak, például kulturális kezdeményezések támogatására.  Az idén 45 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre az állami büdzsében támogatási lehetőségként a civilek számára. Nagyságrendileg ez az összeg lesz megpályázható jövőre is, tehát érdemes a civileknek figyelni a különböző pályázati lehetőségeket. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2013-as működési pályázatait november elején hirdették meg, a beadási határidő hamarosan lejár. „Ez egy nagyon nagy lehetőség, több mint másfél milliárd forint áll a civil szervezetek rendelkezésére kifejezetten működési támogatásra, amiből például rezsiköltséget tudnak finanszírozni” – tájékoztatott Latorcai Csaba.
  
 
Zala megyei Civil Hírek
 
Önkéntesek jelentkezését várják
Szerezz tapasztalatot, élményeket, új tudásokat! Csatlakozz hozzánk önkéntesként! A Zalai Falvakért Egyesület – Zala Megyei Önkéntes Centruma önkénteseket keres az első zalaegerszegi Erőszakmentes nap lebonyolításához. A rendezvény célja a legveszélyeztetettebb korosztály, a tízen-húszon évesek eszmei és gyakorlati felkészítése az erőszak elutasítására, és saját életükben szelíd eszközökkel való helyettesítésére. A programban előadások, riportok, filmek, koncertek, játékos feladatok közt válogathatnak a résztvevő általános és középiskolás diákok. Helyszín: Ady Endre Iskola, Zalaegerszeg Időpont: 2013. január 6. 10:00-16:00. Bővebben: http://www.zalacivil.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=805:oenkentesek-jelentkezeset-varjak&catid=1:friss-hirek&Itemid=50
Télapó verseny  a tájfutóknál
 
A Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club idén is megszervezte a hagyományos télapókereső versenyét. A rendezvényen az amatőr indulók mellett igazolt tájfutók is résztvehettek. Számukra pontbegyűjtő viadalt írtak ki.
 
Polgárőrház avatás
Polgárőrházat avattak a hétvégén, Botfán. A városrészben eddig is működött polgárőrség, ám most, az új létesítménnyel még szervezettebb munkát tudnak végezni. Hagyományosan ilyenkor díszítik fel a Mindenki Karácsonyfáját Botfán. A Hűvös Kastély alatti parkban ezúttal mást is ünnepeltek.
A hideg időjárás ellenére sokan kilátogattak a polgárőrház avatására a városrészben. Az ünnepi műsoron - többek között - fellépett a városrészi citerazenekar is.
Az egykori buszmegálló illetve buszváró épülete az elmúlt években jelentősen leromlott. Mostanra azonban az Összefogás Botfáért egyesületnek a Mol zalaegerszegi finomítójának és a lakosok fáradságos munkájának köszönhetően ismét élet költözik az épületbe. Bővebben: http://www.zalacivil.hu/index.phpoption=com_content&view=article&id=801:polgarrhaz-avatas&catid=1:friss-hirek&Itemid=50
A karácsonyt várva tart hagyományőrző kirakodó vásárt az Euroszínvonal Alapítvány
A Zalaegerszegi Bóna Áruház, Bóna Kertjében 2012. dec. 8-án 10.00-kor nyitja kapuit a karácsonyi kirakodó vásár.
A látogatókat karácsonyi hangulattal, szórakoztató programokkal, kézműves termékekkel, hagyományos ételekkel és italokkal várják.
 
Adománybolt nyílt Nagykanizsán
Az Aranyfény Civil Egyesület önkéntesei az előző évekhez hasonlóan idén is megtartották az őszi adománynapokat. Az elmúlt három hónapban több alkalommal és helyszínen segítették a rászorulókat. Legutóbb,  2012. nov. 30.-án, az Attila Óvodában jótékonykodtak az aranyfényesek – az érdeklődők kedvükre válogathattak a jó minőségű kabátokból, nadrágokból, pulóverekből. Az adományosztást a „Ne vásárolj semmit naphoz!” kapcsolódva rendezték meg – az óvoda több programmal is felhívta a gyerekek és szüleik figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a tudatos vásárlói szokások fontosságára. Egyébként az Aranyfény Civil Egyesület, mint azt Budavölgyi Kálmánné elnöktől megtudtuk, 7 éve folytat karitatív munkát. Működésük december 6-án újabb fontos mérföldkőhöz érkezik: aznap 10 órakor a Munkás úton nyitják meg adományboltjukat, melynek megvalósítását hosszú ideje tervezik.
Számítástechnikai tanfolyam indul Keszthelyen
A Mentor Ifjúsági Szolgáltató Iroda és Közösségi Központ 2013. január 8-tól 12 órás számítástechnikai tanfolyamot szervez. A tanfolyam kezdésének időpontja: 2013. január 8.(kedd) 14.00 óra. Az időbeosztás a résztvevők igényei alapján lesz kialakítva. Várják mindazok jelentkezését, akik térítésmentesen szeretnének alapvevő számítástechnikai ismereteket elsajátítani (internet, levelezés, pályázati rendszer stb.)Részvételi szándékukat a   Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen jelezzék.
  
Pályázati Hírek
 
Pályázati felhívás családbarát közgondolkodás népszerűsítésére és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítésére (A pályázat kódja: CSP-KÖZG-12)
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális-, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet nyílt pályázatot hirdet „Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nők és férfiak közötti harmonikusabb együttműködés elősegítése” témakörben.
A pályázat támogatni kívánja:
Azokat a képzési programokat, melyek a fiatalokat a társas kapcsolatokra, párválasztásra, házasságra, családi életre készítik fel, és amelyek a nők és férfiak közötti harmonikus együttműködést erősítik.
A szülővé válást segítő, szülőtámogató és házasság erősítő programokat, képzéseket, tréningeket, klubokat, szolgáltatásokat.
Családi egészségfejlesztő programokat, az egészséges életmódra nevelésben az iskolák és a családok együttműködését erősítő programokat, rendezvényeket.
Közösségi programokat, rendezvényeket, amelyek a házasság és a család értékeit mutatják fel.
A nők és férfiak társadalmi egyenlőségének és harmonikus együttműködésének elősegítését szolgáló programokat, képzéseket, rendezvényeket.
A nők közéleti, társadalmi szerepvállalását, a gazdasági életben, vállalkozásban való részvételüket elősegítő programokat, az egyedülálló idős nőket támogató és elmagányosodásuk csökkentését szolgáló programokat és a fogyatékossággal élő nőket (ezen belül kiemelten az anyákat) támogató programokat.
A pályázatok támogatására 60 000 000,- Ft áll rendelkezésre.
A pályázatok benyújtásának határideje 2013. január 7.
 
 
Pályázat a nemzetiségi civil szervezetek 2013. évi költségvetési támogatására
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Támogató) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Támogatáskezelő) a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény hatálya alá tartozó, 2010. december 31-ig nyilvántartásba vett, oktatási, kulturális és/vagy érdekképviseleti tevékenységet ellátó nemzetiségi civil szervezetek támogatására közzéteszi az alábbi pályázatot. Kategória kódja: NEMZ-CISZ-13
Pályázati határidő: 
2013. január 10
A pályázat célja
A támogatás a nemzetiségi civil szervezetek által ellátott feladatokra, főként a nemzetiségek önazonosságának megőrzését, anyanyelvük, hagyományaik, szellemi és tárgyi emlékeik ápolását szolgáló, továbbá nemzetiségi érdekképviseleti célokra nyújtható.
A pályázattal igényelhető támogatás formája, módja, összege
A pályázó vissza nem térítendő, bruttó támogatásban részesül, melyből általános forgalmi adó nem igényelhető vissza. (Amennyiben a nyertes pályázó áfa levonási joggal rendelkezik, a támogatás felhasználásáról nettó módon kell elszámolnia.)
A támogatás folyósítására előfinanszírozás formájában, egy összegben kizárólag pénzintézetnél nyitott számlára, banki átutalással kerül sor. A támogatási összeg ebben az esetben a záró szakmai és pénzügyi beszámoló benyújtását megelőzően folyósítható.
A pályázatban igényelhető támogatási összeg:
  • alsó határa: 100 000 Ft
  • felső határa: 4 000 000 Ft
  • A támogatás felhasználásának időtartama: 2013. január 1. napjától 2013. december 31. napjáig terjedő időszak.
A pályázat benyújtásához saját forrás nem szükséges.

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 10 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014