Get Adobe Flash player
Címlap

Kertem virágai (avagy a vonalak, színek meséje)

Az alkotó — a Zrínyi Miklós—Bolyai János Általános Iskola pedagógusa, aki Nagykanizsán született — 1981-ben szerzett diplomát a Pécsi Tanárképző Főiskola német—rajz szakán.

Bár a főiskolán a grafikai kollégium hallgatója volt, és akkor önálló kiállításokkal is jelentkezett, a főiskoláról kikerülve elsősorban nyelvtanárként tevékenykedett. A képzőművészeti alkotómunkához csak néhány éve fogott hozzá újra. Ha rápillantunk kiállított képeire, azonnal érezhetjük, hogy természetszerető emberrel találkoztunk, akit mindig is lenyűgözött a zalai táj, a növények, fák, virágok mikrovilága, és az a varázslatos hatás, amit ezek a sejtelmes formák gyakorolnak a közöttük sétálóra.
A Kertem virágai cím konkrét és átvitt értelmű is egyben, hiszen a kis kert a ház mögött, melyben családjával él, számára egy kis sziget a mindennapokban, ahol a muskátlik és begóniák között a figyelmes szemlélő néha még manókat is felfedezhet. Úgy, mint Wass Albert meséiben. Mert az ember, ha türelmesen, szeretettel figyel, meghallja a természet mélyebb hangjait, és olyankor könnyebben rátalál az oly sokszor emlegetett belső békére is. Az itt látható képek hangulatának megérzését segítve, mi is ide tesszük a neves író egyik meséjének részletét.

Wass Albert: Az erdő meséi (részlet)

„Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mikor a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett. Ha megállsz egy pillanatra, hallani fogod a szellőt, ahogy a fák között tovaoson. A virágokat is láthatod majd, és minden virág kelyhéből egy tündérke les rád. Figyelik, hogy rontó ember vagy-e? Azoktól félnek. De te látó-ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik. Kiülnek a virágok szirmaira, és kedvesen reád kacagnak.
Amikor rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.
Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállsz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe.
A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet, és a békességet. Te minderről semmit sem tudsz akkor. Csak annyit hallasz, hogy a madarak nagyon szépen énekelnek, és a patak nagyon szépen mesél. Csak annyit látsz, hogy nagyon szép az erdő. A fák, a virágok, a fű, a moha, a magas kék ég és rajta az a nagy, fehér felhő, amelyiken a Jóisten ül, bárányfelhőket pöfékel kék pipájából, és jóságosan mosolyog.
Csak amikor visszatérsz újra az emberek közé, és hiába gonoszak hozzád, te mégis jóval viszonozod gonoszságukat, szeretettel vagy mindenki iránt, és az élet legsúlyosabb perceiben is derű és békesség van a homlokodon: csak akkor látják meg rajtad, hogy Te az Angyalok Tisztásán jártál.”
Aki február végéig meglátogatja a kiállítást, gondoljon majd erre a mesére.

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014