Get Adobe Flash player
Címlap

Nagykanizsa egyik csodája

A Miklósfai Arborétum a környék egyik csodája. A bejárattól nem messze egy hatalmas kő áll a fák árnyékában, rajta egy bronztábla, Nagykanizsa csodája 2010. Lengyák István és lelkes csapata a Zala hét csodája megválasztása után döntött úgy, hogy lesz Nagykanizsának is hét csodája, amelyre büszke lehet a városunk 

Ebbe a természeti csodák sorába került be ez a miklósfai arborétum, amelyre a maga 28 hektáros területével, változatos növényvilágával, méltán lehet büszke Nagykanizsa városa.

Ma már elmondhatjuk, hogy az arborétum Nagykanizsa egyik legkedveltebb kiránduló helye lett. Egy kis pihenőház is található ott egy kis konyhával, vezetékes ivóvízzel, padokkal, asztalokkal, amelyeket egyre többen használnak hétvégeken családostól kikapcsolódásra. Az arborétumot kis gyalogos ösvények szelik át, keresztül-kasul. A pihenni vágyóknak a fák alatt padok adnak lehetőséget a természettel és a csenddel való találkozásra. Egy őzcsalád is él a nyugalomnak e szigetén. Aki türelmesen és halkan képes mind a 28 hektáros csodát bejárni, akár össze is találkozhatnak velük.

Több órát sétáltam a „park” gondnokával, Pongrácz úrral ezeken az utakon, miközben hallgattam előadását az itt található különleges növények egész soráról. Több száz éves tölgyfákról, a mamutfenyőről, amelyből sok található az arborétum területén. Egy nagyon mély árkot is megmutatott, amelyet a víz mélyített ki. A „Mátés” gödör, kicsit olyan, mint a Grand Kanyon, 8-10 méteres mélységével fantasztikus látvány.

A Miklósfa Mezőgazdasági Zrt. a tulajdonosa az arborétumnak. Éjjel, nappal nyitva áll mindazok számára, akik el szeretnének szakadni a város zajától. Olyan tökéletes a csend, hogy én is csak halkan beszélgettem Pongrácz úrral, félve attól, hogy megzavarjuk ezt a csodát.

Most éppen az éves szokásos ritkítása folyik a fenyveseknek. A beteg, és az elmúlt télen a hó nyomására kidőlt fákat takarítják el a park dolgozói. Nemsokára indul a gombaszezon és akkor nagyon sokan jönnek erre a hatalmas területre, mert nagyon sok gomba található itt. A szedett gombák elvihetők. Az itt kikapcsolódni vágyóktól csak azt kéri a park vezetése, hogy vigyázzanak az itteni értékekre, fákra. Ne rongáljanak meg semmit, hisz nekik készült és az ő kedvükért tartják karban és fejlesztik állandóan ezt a területet.

Az iskolakezdés után rendszeresen iskolások „hada” jön ide a tanárok vezetésével ismerkedni a természettel. Nagyon meredek ösvények is vannak, némelyik több száz méter hosszú, télen nagyon sok gyerek szánkózik, sőt síelnek is ott.

Hamarosan egy tanösvény is épül, és bográcsozásra alkalmas alakítanak ki egy tisztáson. Korszerűsíti az illemhelyeket, és zuhanyzót is kialakítanak.

Vízvári József

Hírforrás: KanizsaHir.hu

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014