Get Adobe Flash player
Címlap

Torta- és sütihegyek, ameddig a szem ellátott

Morgan kapitány cukorból készített képmásából, marcipános templomtoronyból és mogyorós babtortából is kóstolhatott a Tortafesztivál többezres látogatóközönsége. A Kanizsa Centrumban szombaton megtartott eseményen közel 300 féle hagyományos, házi recept szerint készített sütemény és valóságos cukrász remek kápráztatta el a nagyérdeműt.

Még maguk a szervezők sem gondolták, hogy az idei, immár harmadik Tortafesztivál – több szempontból is – „rekordokat” fog döntögetni. A rendezvénynek otthont adó bevásárlóközpont marketing-csapatát és Pintér Szilvia cukrász-ötletgazdát egyaránt meglepte, hogy az előző évekhez képest jóval több nevező – 42 csapat és egyéni versenyző – hozta el tortáit, süteményeit Nagykanizsára, az ország számos pontjáról. Ám nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is lekörözte tavalyi, tavalyelőtti fesztivál kínálatát az elmúlt hétvégi desszert-kavalkád, ugyanis Czeglédi László és Sinkovics Tamásné Müller Katalin szakoktatók vezette zsűri szerint ezúttal a versenyzők nemcsak a torták, sütemények küllemére, hanem „belbecsére” is nagy hangsúlyt fektettek.
- Idén ugyan több volt a grillázs-torta, mint a burkolt és krémes jellegű, ám a süteményekből – házi, sós és reform kategóriákban – sem volt hiány. Szintén a mostani fesztivál különlegessége, hogy ízvilágában jóval gazdagabb édességeket ízlelhettünk meg. Olyanokat is, amik – még szerintünk is – extrémnek minősülnek. Viszont elmondhatjuk, az amatőr és a profi cukrászok kitettek magukért.
Erről az érdeklődők maguk is meggyőződhettek, hiszen a standok között sétálva láthattak – sok más mellett – angyalfejtortát, hóembertortát, filmtekercs formájú tortát, szarvascsorda-tortát, ám sárgarépából, krumpliból, sütőtökből készített nyalánkságot is, csakúgy, mint étcsokis, mousse krémmel és málnával gazdagított, formájában is egyedi édességet.
A Kustánszegről érkezett hölgyek is igazi „remekművel” rukkoltak elő a fesztiválon. A göcseji, paraszai pörkölttortájuk, „nagymama” eredeti receptje alapján csak úgy vonzotta a torkoskodókat. Ami nem is csoda – legalábbis a csapat szószólója, Kovács Szilvia elmondása szerint – hiszen a házi ízeket mindenki szereti.
- Mi arra vagyunk büszkék, hogy soha nem veszünk boltból süteményt, hanem megsütjük, amit megenne a család. Paraszán, Kustánszeg településrészén, többünket baráti társasággá kovácsolt a főzés, sütés iránti szeretet, ezért jöttünk el a fesztiválra is, meg persze azért is, hogy megmutathassuk, mit tudnak a göcseji lányok.
Pár asztallal arrébb pedig akár kiállítási tárgynak is beillő tortát megszemlélhettek a látogatók. A csurgói cukrász, Borongicsné Porcsa Zsuzsanna úgynevezett „izomalt” cukorból elkészítette „Morgan kapitány” ehető, „üveg”- mását.
- 7 órát vett igénybe a „sütés”, ami egyedi technikát is megkívánt, meg persze nagy ügyességet, hiszen a cukorral nagy hőmérsékleten rendkívül óvatosan kell bánni.
A kulturális műsorokkal és kísérőprogramokkal színesített rendezvényen idén is támogattak jótékony célokat a szervezők, illetve a „kalácsajok” nevű csapat. A formáció tagja, Pintér Szilvia elmondta, egy letenyei pékségnek köszönhetően majd’ 60 rekesz diós, mákos, kakaós kalácsot szállítottak a Hajléktalanszállóra, a Tűzoltóságra, a Mentőszolgálatnak és a felsőtemplom plébániájára. Az esti eredményhirdetést követően, melynek során díjazták a fesztivál legjobb, legügyesebb „cukrászait”.
Eredmények. Burkolt torta: 1. helyezett: Komaasszonyok, 2. helyezett: Adorján Aranka, 3. helyezett: Borongicsné Porcsa Zsuzsanna. Krémes torta: 1. helyezett: Florida, 2. helyezett: Fall Girls, 3. helyezett: Ott Evelin, Szmodics Petra. Grillázs torta: 1. helyezett: Adorján Aranka, 2. helyezett: Kovács Szilvia, 3. helyezett: Tüske Lászlóné Zsuzsa. Édes sütemény: 1. helyezett: Pozitív Piskóták, 2. helyezett: Nagykanizsai Judo Klub, 3. helyezett: Ott Evelin, Szmodics Petra. Legötletesebb sütemények: 1. helyezett: Törökné Nagy Nikoletta, 2. helyezett: Jakabfi Dávid, 3. helyezett: Horváth Tímea. Reform sütemény: 1. helyezett: Gerő Cukrászda, 2. helyezett: Kóbor Angyalok, 3. helyezett: Voke Mamik. Különdíjak: Legszebb stand: Florida, Leglelkesebb csapat: Cserháti Szülői Munkaközösség és a HáziSPÁRkányok.

Hírforrás: Kanizsaujsag.hu

Sz.Zs.
További képek a galériában.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014