Get Adobe Flash player
Címlap

Diákszinpadosok szakmai napja Szombathelyen

November 22-én a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjai a szombathelyi Weöres Sándor Színházba látogattak egy régóta tervezett szakmai nap keretében. A kirándulást a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület segítségével sikerült megvalósítani.

Az egész napot kitöltő program első állomásaként a nemesnépi szoknyás haranglábat tekintették meg, majd a neves zalai fazekast, Csótár Rezső népi iparművészt, a Népművészet Mesterét keresték fel, akinél a zalai fazekas népművészet legszebb tárgyi emlékeivel ismerkedtek, de még a korongozás ügyességet kívánó gyakorlatába is belekóstoltak.

A Körmenden elfogyasztott ebéd után szombathelyi városnézés következett.

17 órakor a Weöres Sándor színházban Németh Károly produkciós menedzser várta a színjátszókat, és mutatta be nagyszerű idegenvezetéssel a közönség elől elzárt helyeket. A diákok így szakember irányításával pillanthattak be a kulisszák mögötti világba, és ismerkedhettek a színpad, a díszlet-, a kellék- és kosztümtár, a hangstúdió, a kamaraterem feladatrendszerével.

Nemcsak a színjátszó csoport tagjait, de a program szervezőit is meglepte az a figyelem, az a határtalan kedvesség, ahogyan (az előzetes egyeztetésektől kezdve) a jegypénztár dolgozói, a portai ügyelet, a technikai dolgozók, és nem utolsó sorban a színészek fogadták a csoport tagjait.

A kulisszatitkok megismerését követően az aulában társalogva várakoztak Örkény István: Tóték című tragikomédiájának előadására, amikor e szavakkal lépett hozzájuk egy akkor még számukra ismeretlen úr:

— Ti vagytok a kanizsai diákszínpad? No, én meg a Tót a színpadról.

Mert bizony ő volt, Bajomi Nagy György színművész, aki hallott arról, hogy kanizsai színjátszók jöttek el megnézni a darabot, és még színpadra lépése előtt lejött találkozni a fiatalokkal. Mi sem természetesebb, mint az, hogy ezek után még nagyobb izgalommal várták az előadást, amiben nem is csalódtak.

A színészek (Őrnagy — Szabó Tibor, Tót — Bajomi Nagy György, Tótné — Németh Judit, Ágika — Csonka Szilvia, postás — Endrődy Krisztián és Gizi Gézáné, rossz hírű nő — Vlahovics Edit) fergeteges játékkal rukkoltak elő. Már a szünet előtti rész is magával ragadta a közönséget. Az előadás második része pedig maga volt a katarzis! A végén a publikum többszöri vastaps után állva ünnepelte a színészeket.

Ám a diákszínpadosok részére ekkor még mindig nem ért véget az élménysorozat, mert az előadást követően lejött hozzájuk Csonka Szilvia, Vlahovics Edit, Szabó Tibor és Bajomi Nagy György egy jó beszélgetésre. Készülő műsoruk kapcsán instrukciókkal látták el a kanizsai „színészpalántákat”, és örömteli figyelemmel hallgatták a csapat munkáiról, sikereiről szóló mondatokat. Shakespeare Szent Iván éji álom című darabjában közös pontra is leltek, mert a Weöres Sándor Színház és a városi diákszínpad műsorán is szerepelt a vígjáték. Aztán örök emlékül aláírták a műsorfüzeteiket, és készítettek pár közös fényképet is.

Petőfi Sándor a Színészdal c. versében ezt írja: „Minden művészetek fején a korona, a mi művészetünk. Ellent ki mondana?” Nos, állíthatjuk, hogy ezen a napon a szeretet, a kedvesség, a másoknak élményt adni akarás arany koronája a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészeinek, technikai dolgozóinak, pénztári és egyéb alkalmazottainak fején csillogott.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014