Get Adobe Flash player
Címlap

„Mondd, szereted az állatokat?”

A Kanizsai Dorottya Kórház Erdős László Galériájában 2014. március 15-től egy hónapig a női kéz finom mozdulataival megrajzolt kedves állatképek teremtenek jó kikapcsolódási lehetőséget a gyógyulásukat váró betegeknek Bébecz Evelin fiatal kanizsai alkotó „Mondd, szereted az állatokat?” című grafikai tárlatán.
Rónay György, a költő ezt kérdezi:

Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát,
csacsit, lovat
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen
nem beszélnek?

Nos, állíthatjuk, hogy e kiállítás tehetséges, ifjú alkotója — aki egyébként végzett fogtechnikus — szereti az állatokat. Elnézi őket, „ha játszanak, alszanak vagy tűnődnek titkaikon és a világon.” Evelin hiszi és finom, részletes, türelemmel készített rajzain keresztül vallja, hogy az állatoknak „is vannak titkaik, s csak annál nehezebb talán számukra ez a sok talány, mert nincsenek rá szavaik.”

Ha valaki ránéz ezekre a munkákra, azonnal érzi, hogy alkotójuk a kutyák, cicák, madarak tekintetével, mozdulataival, tartásával, arcjátékával utal ezekre az általa megérzett, vagy megértett titkokra, szavakra, s kedves rajzaival továbbítja üzenetüket a néző felé. Ennek az üzenetnek megértését segíti, erősíti tovább a képek találóan megválasztott címe, melynek segítségével egész történetsort tudunk kitalálni a bennünket is megszólító, a környezetünkben velünk élő, azt gazdagabbá, és boldogabbá tevő kedves teremtményekről.

Bébecz Evelin, akiről rajzai alapján első pillantásra megállapíthatjuk, hogy nem akármilyen kézügyességgel, művészi, alkotói tehetséggel megáldott ifjú ember, most csupa olyan képet tár elénk ezen a tárlatán, amik vidám kiáltással üzenik nekünk, hogy készítőjük milyen erős vonzalmat táplál modelljei iránt. Ezt a szeretetet érezzük meg a labdájával elénk hasaló kiskutyán, az érkezőre figyelő, Jött valaki! kép profilból ábrázolt fiatal házőrzőjén, a Pöttyöske szomorkásan csodálkozó pofiján, a szőrmók cica zöld szemein, a Miért? című rajzról bánatosan valakik után tekintő aprójószágon, aki mintha azt mondaná szemeivel: Miért nem engem választottatok?

Evelin, aki már most ragyogóan kezeli a színes és fekete grafitot, a pasztellt (s elárulhatjuk, bár ezen a tárlaton ilyen alkotása nem szerepel, de az emberek portréinak ábrázolásában is kimagasló képességekről árulkodnak munkái), nem plüss játékokat, gyerekszobákba való mesefigurákat rajzolt erre a kiállítására, hanem játszó, mozgó, ugató, nyávogó, ugrándozó, szomorkodó vagy vidám, de láthatóan érző, a figyelme körébe tartozó társakat, akiknek képeivel elmondhatta Váci Mihály verssorát: „Az állatok velem rokoni lények. Bennük a létről emberi tudást érzek.”.

Mi pedig tárlatát nézegetve azt érezzük, hogy most, itt a kórházgalériában egy olyan kanizsai (miklósfai) fiatalnak állították ki szép, míves munkáit, akire — ha így folytatja — még nagy jövő várhat a képzőművészet emberpróbáló világában.

Hírforrás: kanizsahir.hu

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 14 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014