Get Adobe Flash player
Címlap

„Templom a természet”

Ezzel a címmel nyílik tárlat 2014. március 20-án, csütörtökön 18 órakor a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában a Zalaerdő Zrt. munkatársainak legszebb fotóiból az Erdők Nemzetközi Napja tiszteletére. A közel 70 szép természetfotóról és alkotóiról Rosta Gyula vezérigazgató mond bevezetőt. A zenés-irodalmi megnyitó műsorban közreműködnek a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola tanárai és hallgatói, valamint a Hevesi Sándor Általános Iskola 3. B osztályának versmondói.

 

24 év óta kerülnek fel a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában az éppen aktuális tárlatot bemutató ismertetők az alkotások mellé. Ez a kiállítás mégis elgondolkodtatta a szervezőket. Ugyan mit írhatnának a most felkerülő kiállítási anyag elé. Írjanak az alkotókról, akik erdészek, vadászok, erdei dolgozók? Foglalkozzanak a képeket készítők hétköznapi munkájával, a faültetéssel, csemeteneveléssel, fakitermeléssel, vadgazdálkodással? Szóljanak arról a csodálatos környezetről, ahol ezek az emberek élnek, dolgoznak: a madárdalos erdőkről, a tisztásokról, ahol gyakran őzek legelnek? Írjanak a mindenkit lenyűgöző öreg fák szívhez szóló meséiről? Elemezzék a fotókat, amelyeken az alkotók a széltől hullámzó fűtenger, a békésen pihenő vagy menekülve rohanó állatok, a mesés virágok, a szivárványszínű bogarak felett egy pillanatra megállították az időt? Esetleg írjanak az Erdők Nemzetközi Napjáról, amellyel az ENSZ felhívja a figyelmet arra, hogy nemcsak az állat- és növényvilág, hanem az emberek számára is létfontosságú az erdők megőrzése és védelme?

Végül úgy döntöttek, egyiket sem teszik. Inkább szólnak arról a közösségről (vállalatról), arról a gondolkodásmódról, amely megteremti a lehetőségét, hogy az ott dolgozók élményeiket, művészi alkotásokba foglalt gondolataikat közkinccsé tegyék környezetünknek arról az örök szépséget hordozó, bölcsességeket tanító, s éppen ezekért megvédésre, örökül hagyásra érdemes részéről, amelyet úgy nevezünk: természet.

Mert a Zalaerdő Zrt. ilyen közösség. Ők ezt teszik, már sok-sok éve, mert tudják, csak így értheti meg más is, „mennyi örömet szerezhetnének maguknak az emberek, ha tudnák, milyen gazdag a Föld, és mennyi minden csodálatos rajta”. Ők ezekkel a támogatott képző- és fotóművészeti pályázatokkal, tárlatokkal is hirdetik: „Cselekedj a természet rendje szerint. Sohse erőszakold a dolgokat. Lásd meg a sokat a kevésben, a nagyot a kicsiben, s a rosszat is jóval viszonozd!”

Ezt hirdeti ez a kiállítás is. A tíz fotós — Fűr Tamás, Gál Sándor, Gyergyák Lajos, Hopp Eszter, Horváth Szilvia, Jakabfi Ferenc, Léránt János, Lukács István, Pintér Csaba és Varga Attila — képeiből mi, kevésbé erdőjáró emberek is megérezhetjük, hogy „a természet nemcsak a szemmel látható; a lélek belső képe is hozzá tartozik, azok a képek, amelyek túl vannak a szemen”. E megörökített pillanatokon keresztül a természet az súgja nekünk: „Hajolj felém, tanulj meg engem, próbáld meghallani csepp hangomat, hogy rám ismerj, és ne légy olyan magad, olyan tökéletesen egymagad.”

A galéria szervezői ezt a gyönyörű tárlatot március 21-e, az Erdők Nemzetközi Napja tiszteletére rendezik, s a fotók egy hónapig szavak nélkül mesélnek a diákoknak, a betérő látogatóknak a természet csendjéről, „mely nem a hangok hiánya, csak a némaságra is felelő visszhang bujkálása a mozdulatlanság felett”. Ezt a szép mesét a Zalaerdő Zrt. dolgozóinak legszebb fényképei rejtik el mindenkinek a szívében, lelkében, aki az iskola vendége lesz ebben az egy hónapban. Köszönet érte mindenkinek, aki segített e „csoda” megteremtésében.

A tárlat 2014. április 16-áig lesz megtekinthető iskolai napokon 8—16 óráig.

(Az idézetek Fekete István, ifj. Kerekes György, Lao-Ce, Munch, Szabó Magda és Wass Albert írásaiból valók.)

Hírforrás: kanizsahir.hu

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 16 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014