Get Adobe Flash player
Címlap

Művészek a nyugalom szigetén

A tájból áradó nyugalom, a családias, vidám hangulat és a közvetlenség. Azt mondják az alkotótáborba érkező művészek, leginkább ez vonzza őket Zselickislakra.

Az idén nyolcadik alkalommal nyitotta meg művészházának kapuját Bene János festőművész művésztársai előtt. A Zselickislaki Alkotótáborban péntekig összesen 11 művész alkot: Bihary Sarolta építész és Kiscsinál Melinda iparművész grafikákat, Hendzsel Ilona iparművész textilterveket készít, Ficzere Mátyás népi keramikus kerámiákat díszít. Horváth Csaba Lajos festőművész kezei közül linómetszetek is kikerülnek, és Léphaft Pál karikatúrái is elmaradhatatlan részei az alkotótábornak, csakúgy, mint Lengyák István galériavezető pedagógus alkotásai, valamint Sélley Miklós és Szamódy Zsolt Olaf fotóművészek képei. Az egyetlen új alkotó az idei táborban Nemes István festőművész, aki azt mondja: vendégként már járt korábban az alkotótáborban, ám az idén első alkalommal az egész hetet Zselickislakon tölti, s alkot, van, hogy naponta 1-2 képet.

– Május óta járom a művésztelepeket – mondta Nemes István. – S miután nemrégiben Somogyfajszon telepedtem le, kézenfekvő volt, hogy a zselickislaki tábor munkájában is részt veszek. Igazából érdekelt a társaság is, de a tájból áradó nyugalom is vonzott. Tetszik az a közvetlenség, az a családias hangulat, ahogy itt beszélnek egymással, s közben alkotnak a művészek.

S persze nem hiányozhat az alkotók közül Bene János festőművész sem, aki az idén immár nyolcadik alkalommal ad otthont az alkotótábornak zselickislaki rezidenciáján. – Számos programmal vártuk eddig is az érdeklődőket – mondta –, szerdán este aztán Kolláth Zoltán csillagász előadását hallgathatják az érdeklődők. Pénteken pedig az Együd kulturális központban kiállítás nyílik a meghívott művészek alkotásaiból. Majd a zselickislaki templomnak ajándékozzuk az alkotásokat.

Bene János hozzátette: mindig úgy válogatok a művészek között, hogy azok kapjanak meghívást a táborba, akik hivatásosak, s a saját területükön érdemes rájuk odafigyelni. – S azt is igyekszem szem előtt tartani – mondta –, hogy valamennyi terület le legyen fedve, így egymás munkáját is figyelhetik az alkotók. Ám ami szerintem a lényege a tábornak az az, hogy amikor minden tele van körülöttünk politikával, itt kizárólag az életről és a művészetekről szól minden. S úgy tapasztaljuk, hogy ezt igényli a közönség is. Fontos számunkra, hogy a társművészetekről is beszéljenek egymással az alkotók, ez ugyanis ihletet is adhat számukra. S mindehhez egy olyasfajta közeget biztosít Zselickislak, ahol csend és nyugalom van, nem zavar a zaj, s a művészek befelé, belső hangjaikra tudnak figyelni.

Hírforrás: SONLINE

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 12 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014