Get Adobe Flash player
Címlap

„Botlábú” ember márpedig nincs - Mindenkiben ott lüktet a ritmus

Nem táncos filmekből ragadtuk ki a címben szereplő, első hallásra némileg közhelynek tűnő szavakat. Köze nincs a „Flashdance” vagy a „Dirty dancing” egy-egy momentumához a fenti gondolatoknak. Ugyanis az élet kanizsai valóságára, azaz a város kulturális és sportéletének szerves részét képező, a majd’ negyed évszázados Eraklin Táncklub Egyesületre tényleg igaz: ők aztán bárkit meg tudnak tanítani a standard vagy a latin táncokra.

 Mindenhol ott vannak, ahol nagy volumenű rendezvény zajlik. „Eraklinék” nélkül nem múlhat el fesztivál, nívós esemény, táncverseny. Persze, a hétköznapi ember „csak” a „géppuskalábú” és méltóságteljes tartású táncosokat látja, amint egy-egy habos-babos ruhában tovasuhannak a parketten. Azonban emögött mérhetetlenül sok munka, kitartás és szakmai alázat lakozik – amivel nincs híján Lekszikov Csaba, az Eraklin Táncklub Egyesület vezető edzője, elnöke.

Ő ugyan beszélgetésünk kezdetén mindjárt leszögezte: nem az az érdekes, mit tesznek mindezért Balassa Júliával, az egyesület másik edzőjével nap, mint nap. Annak adott hangot, mit adhat a tánc, s maga a klub kortól függetlenül mindenkinek. Meg annak, hogy kellő elszántsággal és rengeteg erőfeszítéssel bárki a pódiumon találhatja magát idővel. Akár olyan rangos megmérettetéseken is, mint amiket a 25 esztendős klub fémjelez.
– A Kanizsa Kupa nemzetközi meghívásos tíztáncversenyt mindig nagy érdeklődés övezi. Amikor 2010-ben sikerült újra „felélesztenünk”, már 35 éve nem rendeztek Kanizsán ilyent – mesélte Lekszikov Csaba. Pedig a kora ’70-es években a város művészeti életének szerves részét képezte a rangadó, ahol nemcsak hazánk, hanem a környező országok neves táncosai is képviseltették magukat. Csakúgy, mint mostanság – de fontosabb a jó hangulat és a légkör, ami belengi a Kanizsa Kupát. Ez igaz az Eraklin Kupára is, amit szintén csapatunk szervez meg évente. A klubközi pontszerző versenyre bárki nevezhet: szerencsére nincs hiány táncosokból és nézőközönségből sem.
Van még egy táncos rangadó, ami nagyon fontos minden „Eraklinosnak”: a Cséplő Dániel Emlékkupa. Egy csodálatos és rendkívüli táncosunk – aki sajnos már nincs velünk – tiszteletére alapítottuk a versenyt. Cséplő Dani nagyon sokat jelent nekünk mind a mai napig... A róla elnevezett rendezvényekre a korábbi tánciskolás versenyek oldott, laza hangulatát varázsoljuk – vallotta be a vezetőedző.
E pontnál meg is ragadtam az „alkalmat”, hogy a jó táncos receptúrája iránt érdeklődjek. Ugyanis az elmúlt évtizedek alatt több száz táncost kinevelt az Eraklin Táncklub.
– Ha valaki profi szinten akar táncolni, úgyis tenni fog ezért, a már sokat emlegetett kitartással. Én azt szoktam mondani mindazoknak, akik átlépik az Ady utca 1-ben székelő klubunk kapuit: a lényeg, hogy érezd magad jól a táncolástól. Meg azt is, ha tényleg meg akarsz tanulni táncolni, mi mindenképp megtanítunk. Nagyon sok kezdő táncosunk van, meg persze, már „profi” versenyzőnk is. Igazi nagy családként élünk, közel 70 főt számlál egyesületünk.
– Apropó, egyesület – amit nem a profit orientál…
– Valóban, hisz’ önállóan gazdálkodunk. Működésünkhöz a „betevőt” a tagdíjakból, pályázatokból, önkormányzati támogatásból s a fellépti díjakból teremtjük elő. Azt szoktam mondani, tréfásan: nálunk több a szív, mint a pénz. Viszont erre nagyon büszkék vagyunk. Összetartunk és segítjük egymást, amiben csak kell.
– Kicsit nézzünk a jövőbe! Eseménytelennek nem lesz mondható az elkövetkezendő időszak sem.
– Jövőre szeretnénk megünnepelni nagyszabású gálával klubunk fennállásának 25 éves jubileumát. A negyedévszázados születésnapunk alkalmából a közelgő báli szezonban segíteni szeretnénk alapítványok és más civil szervezetek, iskolák munkáját azáltal, hogy báljainak nyitótáncát, műsorát kedvezményesen elvállaljuk. Mindeközben persze különböző megmérettetésekre is készülünk tanítványainkkal. Sőt, 2015-ben mi rendezhetjük a Magyar Táncsport Szakszövetség két kiemelt versenyét: az E osztályos Országos Bajnokságot, illetve az U21-es korosztály Tíztánc Magyar Bajnokságát. Ezek mellett pedig mindannyian folyamatosan táncolunk, mert táncolni nagyon jó…
Aki még nem kóstolt bele, jöjjön el hozzánk, szeretettel várjuk!

Hírforrás: Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap
Szabó Zsófia

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014