Get Adobe Flash player
Címlap

Idén kétmilliárd forinttal több jut a civil szervezeteknek

Idén több mint ötmilliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) a civil szervezeteket, ez pedig kétmilliárd forinttal meghaladja a tavalyi keretet – jelentette be Soltész Miklós államtitkár.

A kétmilliárd forintos támogatásnövelés eredményeképpen a kormány fel tudta oldani azt a korlátozást, amely szerint az előző három évben támogatást elnyert civil szervezetek idén nem pályázhattak volna. Ez a korlátozás több száz olyan szervezetet érintett volna, amelyek sok esetben csak néhány százezer forintot nyertek korábban, és amelyek nyilván folytatni szeretnék az elmúlt években végzett munkájukat - mondta Soltész Miklós.
A pályázatokkal az Emmi egyrészt a civil szervezetek működését szeretné támogatni, másrészt konkrét programokat. A támogatandó programok közül az államtitkár kiemelte a közösségépítést segítő, a családokat támogató, valamint a határon túli szervezetekkel és az ott élő magyarsággal való kapcsolattartást célzó programokat. A pályázatok a nea.hu és a civil.info.hu honlapon érhetők el.
Nyugvópontra kell, hogy érjen az a hisztéria, amit néhány tucat civil szervezet keltett az elmúlt hónapokban, években - fogalmazott az államtitkár -, hiszen ez a plusz támogatási lehetőség is azt deklarálja, hogy a kormány fontos partnernek tekinti a civil szervezeteket.
Soltész Miklós azt mondta, az Emmi és a Belügyminisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy bevonják a civil szervezeteket a közfoglalkoztatás rendszerébe, hiszen sok olyan munkát kereső ember van, aki a közfoglalkoztatás bizonyos területein nem tud vagy nem akar elhelyezkedni, de egy-egy civil szervezet tudná foglalkoztatni.
Csizmadia László, a NEA Tanácsának elnöke ismertette, hogy a benyújtott pályázatokról öt, kilenctagú szakmai kollégium dönt titkos szavazással.
A Közösségi környezet kollégium a kultúra, a tudomány, a kutatás, a hagyományápolás, a fogyasztóvédelem, a település- és közösségfejlesztés területén működő civil szervezetek pályázatait bírálja el.
A Mobilitás és alkalmazkodás kollégiumhoz élet- és vagyonbiztonsággal, közbiztonsággal, esélyegyenlőséggel, szabadidős, sport és hobbitevékenységgel foglalkozó civil szervezetek pályázhatnak.
A Nemzeti összetartozás kollégium a kárpát-medencei együttműködést, a nemzetközi tevékenységet, az európai integrációt, az emberi és állampolgári jogok védelmét szolgáló civil szervezetek pályázatairól dönt.
A Társadalmi felelősségvállalás kollégium foglalkozik az adományosztást, szociális tevékenységet, családsegítést, időskorúak gondozását végző szervezetekkel.
Az Új nemzedék kollégium pedig a nevelést és oktatást, ifjúságvédelmet, egészségmegőrzést és környezetvédelmet segítő projektekhez biztosít forrást.
A civil szervezetek a saját működésüknek megfelelő kollégiumhoz egy évben két pályázatot nyújthatnak be, egy működési és egy szakmaiprogram-pályázatot – hangzott el.
(MTI)
forrás, fotók: kormany.hu

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 15 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014