Get Adobe Flash player
Címlap

A Buda-Kanizsa vasútvonal 150. évfordulója

 altTöbb száz ember tolongott a nagykanizsai vasútállomáson szombat délután, amikor befutott Budapestről a nosztalgiavonat.

Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a peronon felsorakozott érdeklődők előtt felidézte, hogy Széchenyi István vasútépítési törekvéseinek köszönhető, hogy másfél évszázaddal ezelőtt elkészült a Budát és Kanizsát összekötő vasútvonal, amely egészen az adriai kikötőkig, Fiuméig (Rijeka) és Triesztig vezetett. A gazdasági fellendülés motorja volt akkoriban a vasút, ezen a vonalon juthattak el a magyar termékek a tengeri kikötőkbe.

 


Sajnos a vasút pozíciója azóta megkopott, az évtizedek alatt elmaradt fejlesztések miatt ma már nem tud a MÁV olyan színvonalú szolgáltatást nyújtani, amilyenre az utasok joggal számítanának - ismerte el, de hozzátette, hogy ez talán megváltozhat. Úgy vélekedett, hogy az uniós és magyar állami támogatásoknak köszönhetően az autópályák évtizede után ismét a vasút évtizedei következnek.

alt
Kovács Imre, a Rail Cargo Hungária Zrt. vezérigazgatója felelevenítette, hogy 1861. március 22-én haladt át ezen a vonalon az első teherszállítmány, amely 50 ezer mérő - mai mértékegységgel 356 tonna - gabonát vitt. Imponáló teljesítmény volt ez a gőzmozdonyok korában (ma 600-800 tonnás szerelvények közlekednek).
A múltban egy személyzet vitte végig Budáról egészen Triesztig a vonatokat, a második világháború után viszont négy részre szakadt, vagyis négy országhoz került a Déli Vasút nyomvonala. Horvátország európai uniós csatlakozásával azonban megint eljön a lehetősége annak, hogy egy mozdony vigye végig a szerelvényeket a két végállomás között.


A 150 éves vasútvonal nemzetközi jelentőségét méltatta a horvát és az olasz vasúttársaság egy-egy jelenlévő vezetője is. Mario Musa, a horvát HZ vasúttársaság személyszállítási üzletágának igazgatósági tagja utalt is rá, hogy a horvát és a magyar vasút hagyományai azért közösek, mert az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén épült ki a hálózat, ami lehetővé tette az utazás és az árucsere fellendülését. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan a magyar és a horvát vasút közösen versenyképessé teheti az adriai kikötőket is.


Alberto Mazzola, az olasz FS vasúttársaság nemzetközi menedzsere ugyancsak a közös jövőről alkotott elképzeléseket fejtegette, amikor elmondta: az Európai Unió a nagysebességű vasúti hálózat kialakítását szorgalmazza 2050-ig, hogy addigra a vonat legyen az első számú közlekedési eszköz a 800 kilométeresnél rövidebb távokon. A tervek szerint kiépítenék a Közép-Európát és Ázsiát összekötő gyorsvasutat, amelynek részeként fontos szerep juthat a Budapest és Trieszt közötti szakasznak.

alt
A nagykanizsai ünnepség keretében Szarvas Ferenc és a város önkormányzata nevében Karádi Ferenc alpolgármester leplezte le a 150. évfordulóra készült emléktáblát. A rendezvény sok száz résztvevője ebből az alkalomból ellátogathatott a fűtőházba, ahol muzeális értékű, de ma is használható berendezéseket tekinthetett meg.

alt
Ugyancsak a jubileumhoz kapcsolódóan avatták újjá a nagykanizsai vasútállomás mellett lévő mozdonypark járműveit, amelyeket a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kezdeményezésére vasútbarát fiatalok újítottak fel a MÁV csoport cégei és helyi vállalkozások segítségével. Lengyák István, az egyesület soros elnöke az MTI-nek elmondta: újra régi pompájában látható egy 1892-es tartálykocsi és két öreg gőzös, köztük egy 1938-ban készült legendás 424-es, amelynek újjászületésénél egykori fűtőjének fia is segédkezett.
 

Hírforrás: KanizsaHír Közéleti Portál

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014