Get Adobe Flash player
Címlap

A szegények sötétben sírnak

altA fél évszázados Kanizsa Fotóklub három művésze — dr. Simán László, Szakony Attila és Zágon László alkotásai láthatók a sebészet galériájában.

 

 

A néha rácsodálkoztató, máskor érzelmeket megmozgató képek a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület gyermekszegénységről rendezett nemzetközi konferenciájára készültek, s a nyár végéig a Kanizsai Dorottya Kórház Erdős László Galériájában tekinthetők meg.

 

A Fókuszált problémánk — a gyermekszegénység címet viselő tárlat színes és fekete-fehér képekkel irányítja rá a figyelmet korunk egyik legégetőbb, megoldásra váró problémájára, a szegénységre, mely mindig a gyermekek korosztályában jelenítődik legfelkavaróbban. Mint önálló társadalmi probléma csak nemrégiben került a politikai figyelem homlokterébe. A szociálpolitika hosszú időn keresztül általánosan a szegénységgel, illetve a család helyzetének kérdéseivel foglalkozott. Az 1990-es években azonban a gyermekek szociális helyzete vált saját jogán is egyre több országban társadalompolitikai kérdéssé. Magyarország azon nemzetek csoportjába tartozik, ahol sajnos az átlagosnál nagyobb a gyermekszegénység előfordulásának valószínűsége. A kisgyermekek között a nyolc százalékos uniós szegénységi rátához képest tizennyolc százalékos, tehát két és félszeres a szegények aránya; a három—tizennégy évesek között pedig kétszeres.

 

Hiába ismerjük el törvényben „minden gyermeknek a jogát a szociális biztonsághoz, ezáltal olyan életszínvonalhoz, amely lehetővé teszi kellő testi, szellemi, lelki, erkölcsi és társadalmi fejlődését”, a fenti számok tükrében nyilvánvaló, hogy ez a gyermekek egy részénél csupán távoli célnak tekinthető. A gyermekek „jövedelmi helyzete”, életminősége nem választható el az őket nevelő családokétól. E hiányok halmozódása gyermekeink minden életkorában kritikus helyzetet teremthet. A gyermekkor abból a szempontból is különösen kiszolgáltatott életszakasz, hogy ők nem tudják „kivárni” a feltételek javulását. Nekik a rendelkezésre álló körülmények között kell(ene) egészségesen fejlődniük, s a koruknak megfelelő érzelmi, értelmi és szociális érettséget elérniük.

 

A kiállításon látható képek egyértelműen érzékeltetik, hogy a Kanizsa Fotóklub rendkívüli szociális érzékenységgel megáldott tagjai (fotósai) a fent említett tényekre és megoldásokra figyelemfelhívó alkotásaikon keresztül — már évekkel ezelőtt is — milyen nagyszerűen mutattak rá nemcsak magyarországi példákkal. Képeik olyanok, mint a neves emberek jól megfogalmazott gondolatai a szegénység egyre növekvő problémájáról. Az alábbiakban olvasható idézeteket bármelyik alkotó munkája alá odatehetnénk.

„Időbe tellett, amíg megtanultam, hogy a szegénység légköre olyasféle, mint a tordai büdösbarlang. Mérges levegőjének párájától, amelyet áraszt, elhalványodnak a környezet flórájának színei, s a növényzetből kifakul a klorofil, ha a szegény reánéz.” (Vass Albert)

 

„Szegény vagyok. Köszönt be az ajtómon egy ember, és pénzt kért. A szegények általában mindig pénzt kérnek, legyen az a szegény egy ember, egy csoport, vagy egy ország. De a legszegényebb az a társadalom, ahol már a szegényektől kérnek pénzt.” (Bálint György)

A szegénység nem szégyen, de a szegényt a szegénységéért megszégyeníteni a legnagyobb szégyen a világon.” (René Char filozófus)

 

„Az ország némely településén olyan a helyzet, hogy az ember megáll, s utána bámul a folt hátán folt szegényeknek. És ők visszanéznek, mert tudatában vannak annak, hogy a nyomoruknak az a foka, amit ők mutatnak, már idegenforgalmi látványosság!” (Nagy Lajos író, publicista, 1938)

 

„A munkához szokott szegény embereknek viszonylag egyszerű igényeik vannak, és elsősorban alapvető létszükségleteikhez és tevékenységeikhez várnak segítséget. Vannak szegények, akik keményen dolgoznak, mégis kevés a kenyér, hogy betömjék gyermekük száját.” (Ernst Schumacher német közgazdász.)

 

„Szegénynek lenni több mint éhezni, mert a szegénységet nem csillapíthatja egy darab kenyér, egy tányér leves. A szegénységbe beletartozik az elhasznált ruha éppúgy, mint a rossz lakhatás. Aki a szegénységet fel akarja számolni, annak ezt mind fel kell számolnia.” (Bálint György)

 

„A szegénység felszámolása nemcsak az anyagi szegénység megszüntetését jelenti, mert ugyanilyen fontos a szellemi és lelki szegénység elleni küzdelem.” (Teréz anya)

 

„A szegény gyerekek könnyeinek csak kis része csordul ki a fényre, mert többségük elrejtőzik sírásával a sötétben.” (Rabindranath Tagore)

 

Hírforrás: kanizsahir.hu

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014