Get Adobe Flash player
Címlap

Humorral a gyógyulásért, avagy alkotó játszadozás

A kanizsai Halis István Városi Könyvtárban dolgozik egy szombathelyi születésű ifjú hölgy. Mint a mai fiatalok, ő is szörfözik (hullámlovagol, rohangál ide-oda) a neten, s így a „webes bennszülött közösség” tagjaként természetes, hogy megérinti annak ízlés- és gondolatvilága.

 Ám ő, ahelyett, hogy teljesen elmerülne abban — mint a kanizsai kórház Erdős László galériájában kiállított képei is bizonyítják — alkotó játékba kezdett velük.

Művészi játékának első elemeként nevét — mely alatt munkái megjelennek — Kovács Ágnesről, W. Kovács Ágnesre változtatta. Ebből a W. a „wildgica” interneten használt nevének kezdőbetűjére utal.
Amikor a galéria szervezői találkoztak vele, s megkérdezték, kiállítaná-e alkotásai közül a humoros hangvételű munkáit, hogy vidámságuk áradó erejével segítse a gyógyulásukat várók felépülését, boldogan mondott igent. Képei ezért díszítik most az általános sebészeten kialakított galéria falait.
Wildgica kiállításán többféle grafikai megoldással találkozhatunk. Burjánzó fekete-fehér tollrajzokkal, melyeken itt-ott visszaköszönnek a pop-art grafika továbbfejlesztett motívumai. Ezek a — legtöbbször teljes lapot kitöltő — munkái vele született képi egyensúly- és arányérzékről tanúskodnak. Színes, számítógépes grafikái pedig tele vannak a humor, a fanyar emberi bölcselkedés, a jóindulatú fricskák tömör, egyszerű és kifejező képi megfogalmazásával.
A kiállítás elejére kitett madaras lelki önarcképe, a „mizu van?”, egyben vidám köszönés is a látogatónak, s érdeklődés hogyléte iránt. Az ezt követő tollrajzai pedig a címük sugallta ösztönzéssel azonnal bevonják a nézőt egy önkéntelen kutatásba, keresésbe, részletek felismerésének sorozatába, így ragadva ki gondolatait a kórház világából. Ezt a megalapozott lelki felüdülést segíti tovább a színes, vidámságot sugárzó számítógépes grafikák sora, végig a galériában.
W. Kovács Ágnes képi világa egy mai, az internet digitális világába, a webes mémek vonzásába került fiatal egyéni látásmóddal megrajzolt elgondolkodtató játszadozásai filozófiai gondolatokkal, a világ problémáiból kiutat kereső ötletekkel. Munkái egyaránt megérintik a gyerekeket, a fiatalokat, a felnőtteket és az idős korosztály tagjait is.
Ha kitartó lesz, s művészi játékát tovább folytatja, még sok örömet szerezhet környezetének, sok-sok fontos gondolatot ébreszthet fel az emberekben.

 

Kiállítása január végéig várja a látogatókat, segíti a betegek gyógyulását, s a gyógyítók munkáját.
 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014