Get Adobe Flash player
Címlap

Tél a kórházgalériában

Tél. Ez a szó oly tág fogalom-teret ölel át, melybe beletartozik minden a születéstől az elmúlásig, a munkától a pihenésig, a természetszeretettől a pusztításig, a fényektől az árnyékokig, a zajtól a csendig, a kapcsolatoktól a magányig és folytat-hatnánk tovább. Kár, hogy megbetegített kék bolygónk magyarországi részein egyre kevesebbszer találkozhatunk az igazi téllel, annak látványával, hidegével, örömével, hangulatával.

Amikor a nagykanizsai Erdős László Kórházgaléria szervezői a Kanizsa Fotóklubot megkeresték, hogy környezetszennyezett korunk időjárást átalakító hatása miatt téltelenné vált telünk idején varázsoljanak téli hangulatot képeikkel a galériába, így segítve a gyógyulásukat várók és gyógyítóik lelki feltöltődését, kérésük azonnal meghallgatásra talált. Így jött létre a most látható Tél című tárlat.
A nagy fotós közösségből összeállt egy kis csapat, s rövid idő alatt elkészült ez a szép kiállítás Balogh Krisztián, Goór Gábor, Gyertyánági István, Kiss Nándor, Makrai Márton, Molnár Tibor, Tollár Eszter, Török Tibor, Zágon László alkotásaiból. S mert a fényképek eredeti mivoltukban nem mások, mint a kamera segítségével megállított pillanatok, ők most azokat a pillanatokat gyűjtötték egy csokorba, melyeket még az egykori valóban télies teleken lestek el környezetükben, hogy ezekkel meséljenek nekünk igazi téli meséket.
Igen, téli meséket, mert mint Szilágyi Miklós írja Tóth István — a világ első Oscar Díjas fotográfusa, a XX. szd. kiváló fotóművésze — életrajzi albumának bevezetőjében: „A fényképek, a jó fényképek beszélni tudnak. Ezért nem szorulnak rá kéretlen tolmácsok magyarázó szavaira. Lehet, hogy minden szemlélődőnek egy kicsit mást mondanak. De ez a más független az alkotó eredendő szándékától. Ezek a mások már személyes elfogultságaink, a megismerni remélt valósághoz való viszonyunk (mely sorsunktól meghatározott) és egyéni felfogásunk következménye. Ám ezzel együtt a jó képek beszélnek hozzánk.” És akiket megérintenek szavaik, akár Wass Albert versét is meghallják, s meglátják bennük, amint…
Templomi csöndben,
Éjjeli ködben
Aszkéta-ágat zörrent a szél,
Valahol messze,
Csillag szemekre
Szürke ködfátylat borít a Tél.

Túl a tetőkön,
Dárdás fenyőkön:
Zöld diadémon, pára lebeg,
Sűrű vadonban
Halkan, titokban,
Fenyő-óriások könnye pereg.
Néma a szikla,
Kristály patakja,
Jeges páncélban tompán zubog,
Mogorva ormon
Nincs rhododendron,
Csak sötét árnyak: Tantalusok.

Mélyen a völgyben,
Fűzfa berekben,
Néha, titokban zörren a szél,
S fent a magasban
Pára alakban
Halkan suhanó szellem: a Tél.

 


A kiállítás megtekinthető február 28-áig.

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014