Get Adobe Flash player
Címlap

„Magyar táj magyar ecsettel”

2011-es évadjának első őszi tárlatára hívja az érdeklődőket a Hevesi Sándor Általános Iskola galériája. 

 Az Erdélyben, Nagyenyeden született festőművész, Holányi Julianna hozza el gyönyörű tájképeit, csendéleteit a 21 éves iskolagalériába. A kiállítást Kardos Ferenc költő nyitja meg. A zenés irodalmi műsorában közreműködnek Baráth Béla tárogatóművész, valamint a Hevesi Sándor Versmondó Kör és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjai. 

Meghívó

 

Holányi Julianna művészetében ott érződik a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium hatása. Gimnáziumi éveiben sokat rajzolt, festett, és készült felvételizni a kolozsvári képző-művészeti akadémiára. A Nagykanizsán is jól ismert Gazdáné Olasz Ella textil-művész tanárától kapott máig is ható tanácsokat, ő korrigálta rajzait. Férje, az író Gazda József pedig a modern tanítási szemléletet képviselő magyar tanára volt. Érettségi után mégis úgy döntött, hogy a Kolozsvári Műszaki Egyetemre jelentkezik, ahol diplomát is szerzett. 1980-ban, amikor már családosként élt s dolgozott Enyeden, Székely Mihály festőművész kitartó „unszolására” kezdett el megint festeni. Többször együtt mentek Enyed környékére, megörökíteni a gyönyörű tájat, épületeket. Nem sokára bekapcsolódott a nagyenyedi képzőművészek csoportjába. Sok közös kiállításon szerepelt velük, s három éven át látogatta a Horhat Horea enyedi festőművész által vezetett Európa-hírű festőiskolát. 

1989 októberében családjával együtt áttelepült Magyarországra, Veszprém, közelébe, Peremartonra. Itt is azonnal bekapcsolódott a környékbeli művészeti csoportok munkájába. Martonvásáron elvégezte Beung-Kun Szou koreai művész akvarell mesterkurzusát. Így jutott el a mostani, 112. önálló kiállításáig és a 200-nál jóval több közös tárlatig. Magyarországon bemutatkozott már Peremartonban, Berhidán, Balatonalmádiban, Balatonföldváron, Veszprémben, Révfülöpön, Szirákon, Várpalotán, Székesfehérvárott, Szentesen, Szolnokon, Kaposváron, Kecskeméten, Siófokon, Csopakon, Balatonbogláron, Ajkán, Balatonlellén, Herenden, Alsóörsön, Budapesten, Fonyódon, Tihanyban, Felsőörsön, Gárdonyban. Nagykanizsán ez a harmadik tárlata.

Szülőföldjével, Erdéllyel való kapcsolata folyamatos. Az utóbbi időben majdnem minden évre jut egy-két erdélyi kiállítása is (Enyed, Torockó, Marosvásár-hely, Gyulafehérvár). Mindig meghívottja a Balog István festőművész által létre-hozott és évente szervezett Nagyenyedi Inter-Art Nemzetközi Művésztelepnek, melynek már híres európai és ázsiai művészek is résztvevői (25-30 országból). Hazánkban a Csopaki Fiók Art-, a Pincehelyi- és a Balatonföldvári Művésztelepnek is aktív tagja. 

Kedvelt technikái az akvarell, pasztell, tus és az akril. Munkáit impressziókkal teli expresszív realizmus jellemzi. Alkotásai megtalálhatók köz- és magángyűjteményekben, bel- és külföldön egyaránt (Románia, Ausztria, Németország, Anglia, Svédország, Izrael, Svájc, USA, Franciaország, Dél-Korea, Japán, Törökország, Kanada, Norvégia, Csehország, Ausztrália, India, Dubai, stb). 

Művészetében hittel vallja: „Állandóan alakuló világunkban most már nem az a legfontosabb, hogy hol él az ember, de mindennél fontosabb, hogy gyökereit ne feledje senki, ápolja ereje felett. Azokat a gyökereket, amelyeknek köszönhető egyénisége, jelleme, minden, ami emberré formálta.”
 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014