Get Adobe Flash player
Címlap

A kormány rátenyerelne a civilekre

Bár a kormány szerint széles társadalmi egyeztetés történt a készülő civil törvényről, mégis több tucat szervezet fogalmazta meg a kritikáját a tervezett jogszabályról. Az érintettek által a törvénytervezettel kapcsolatban kidolgozott szakmai véleményhez eddig már több száz szervezet csatlakozott.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a korábbi háromféle jogszabályt egységesítette és kidolgozta az „egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról” szóló törvény tervezetét, amely még idén ősszel az országgyűlés elé kerülhet, mivel 2012-től a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatási rendszer helyett a Nemzeti Együttműködési Alap biztosítaná a költségvetési forrásokat a civil szervezeteknek - írja a mindennapi.hu.

 

Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a hétvégén rendezett Keresztény Értelmiségiek Szövetségének VIII. országos konferenciáján azt mondta, az új törvénnyel a civil szervezetek alapításának és megszüntetésének adminisztratív terheit csökkentenék, ugyanakkor a nyilvánosság számára is átláthatóvá tennék a tevékenységüket, mivel szerinte vannak olyan civil szervezetek, amelyek az önkéntes munka helyett a közpénzek „kiszivattyúzására” jöttek létre.

Bár a kormány nevében nyilatkozó államtitkár szerint széles társadalmi egyeztetés történt, sőt az állítja, hogy a többség számára elfogadható az új szabályozás, mégis több tucat szervezet fogalmazta meg a kritikáját. A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Reflex Környezetvédő Egyesület is kidolgozta a szakmai véleményét a tervezetről. Aggodalmukat fejezték ki, hogy a szervezetek elveszíthetik közhasznúsági fokozataikat és állami támogatásaikat, csökkenhet a civil kontroll és erősödhet a mindenkori kormány politikai befolyása a szektorban, valamint jóval kevesebb állami forrással számolhatnak a civil szervezetek. A kezdeményezéshez több száz szervezet csatlakozott, és még mindig várják a jelentkezőket, október végén pedig fórumot szerveznek az érdeklődőknek.

A civilek a törvénytervezetben több pontot problémásnak találtak. Véleményük szerint a közhasznúságot olyan számviteli, pénzügyi mutatókhoz kötik, amelyeknek semmi köze a valós társadalmi hasznossághoz. Ezzel főleg a kicsi és önkéntes szervezeteket fosztják meg a közhasznúságtól, de a működő szervezet jelentős többségének is lehetnek megfelelési gondjai. Kifogásolják, hogy a szakmai állami pályázatokon csak – az előző módon jelentősen megszűrt – közhasznú szervezetek indulhatnak.

Aggályosnak tartják, hogy a Nemzeti Civil Alap (NCA) utódjában a civilek által választott delegáltak számaránya egyharmadra csökken – szemben a kormány által delegált kétharmaddal, akiket négy éve bebetonoznak. Nem tartják jónak, hogy a civil alapban a nyílt pályázatok aránya csökken, egy szervezet csak két egymás utáni évben pályázhat, valamint az öt millió forint feletti szervezetek nem kaphatnak vissza nem térítendő működési támogatást. Ezzel szemben az Országgyűlés által kiemelt szervezetek folyamatosan, költségvetési soron kaphatnak akár több százmilliós működési támogatást pályázat nélkül.

Az új jogszabállyal kapcsolatban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is aggodalmát fejezte ki. A bíróságoknak hatalmas többletmunkát jelenthet, hogy a tervezet szerint 2012. június 30-ig a 28 ezer alapítványnak és 51 ezer társadalmi szervezetnek újra be kell jelentenie adatait a bíróságokhoz.

Hírforrás: nol.hu

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 13 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014