Get Adobe Flash player
Címlap

Miért ő az igazi?

Amikor egy gyerek úgy dönt, hogy szabadidejében labdajátékot űz, ismert lehetőségek közül választhat: foci, kézi, kosár, pingpong, röp, tenisz… Akadnak azonban, akik ötvözet kiválóságai lesznek.

Az év legjobbjának választott ifjú lábtoll-labdásokat, Harsányi Zoltánt, Kunics Rékát és Vágó Henriettet arról kérdeztük, miért éppen ezt a játékot választották?
 

Sajó Annamária • Kunics Réka, a Nagykanizsa ZSE versenyzője sok sportágat kipróbált már.
 
- Óvodás korom óta fociztam, úsztam, öt évvel ezelőtt azonban édesapám elvitt a testvéremmel egy lábtoll edzésre. Megtetszett, és azóta rendszeresen járok. Mára az úszás és a lábtoll lett a fő sportom, de szívesen megyek focizni, és részt veszek duatlon-, triatlonversenyeken is, hiszen ezek a sportok is hozzájárulnak, hogy az éjszakába nyúló lábtoll versenyeket bírjam erővel.
 
Az év gyermekjátékosának választott ifjú hölgy díjáról elmondta, hogy természetesen nagyon örül neki, de igazán a játékhoz ad nagyobb kedvet, hiszen jövőre is méltó akar lenni a címre. Távolabbi terveiben pedig merészel nagyot álmodni:
 
- Szeretném megnyerni ismét a diákolimpiát, a gyermek országos bajnokságot, valamint az idei évhez hasonlóan eredményesen szerepelni a magasabb korcsoportokban is. Bízom magamban, de még sokat kell edzenem, fejlődnöm. Vágyam, hogy a testvéremmel, Kunics Bencével párosban induljunk, és nyerjünk egy szépen fénylő érmet az Európa-bajnokságon.
 
Az év férfi ifjúsági versenyzőjének választott Harsányi Zoltán kilenc éve űzi a lábtoll-labdát, amely az adottságain túl azért kedvezett neki, mert nem túl drága, és a lakhelyéhez közel tud edzeni. A sportágnak ugyanis leginkább általános iskolák adnak otthont. Az Újszászi VVSE versenyzője azonban nem szakkörként tekint a lábtollra:
 
- Sportként gondolok rá, komolyan is veszem, bár az érettségihez közelítve egyre kevesebbet tudok edzésre járni. - A díjról azonban alázatosan nyilatkozik: – Ilyen elismerés birtokában még jobban kell edzeni, hogy a következő évben is sikerüljön a legjobbnak lenni. Én a páros versenyszámban szeretnék kijutni a világbajnokságra, ahol arra fogok törekedni, hogy az elsők közé kerüljek.
 
Vágó Henriett, az év női ifjúsági versenyzője eredetileg kézilabdázni vagy futballozni szeretett volna, de erre nem volt lehetőség lakhelyén, Újszászon. Lábtollra annál inkább!
 
-Számomra az fontos sportolás közben, hogy le tudjam vezetni az energiámat, jól érezzem magam, és kellemesen elfáradjak. Azért is tetszett meg a lábtoll-labda, mert mozgékonyságot, gyorsaságot igényel, és együtt kell működnöm a csapattársaimmal. A megfelelő bemelegítés után sokat dekázunk, hogy ügyesedjünk, és labdabiztosak legyünk. Ezután jöhet a rúgások tökéletesítése, a védekező-támadó technikák gyakorlása.
 
Hét éve teszi ezt folyamatosan az Újszászi VVSE-ben, jövőre pedig válogatott tagságot szeretne kivívni magának, ám ez nem lesz egyszerű.
 
- Annak ellenére, hogy kevésbé ismert sportágat űzünk, meg kell küzdeni a válogatottságért. Mind a női, mind a férfi mezőny nagyon erős, gyakran egy-két ponton múlik, ki képviselheti Magyarországot az Európa- és világbajnokságokon. Bízom benne, hogy sok edzéssel, és némi szerencsével elérhetem ezt, akár csapat, akár páros, akár egyéni kategóriában. Mindenképpen megtisztelő lenne világversenyen képviselni hazámat.
 
A nyitó gondolatra pedig, miszerint a lábtoll-labda keverék sportág-e, a szakértők szigorú válaszokat adnak. Kunics Réka szerint inkább a lábteniszhez hasonlít, hiszen kézzel nem érhetnek a játékszerhez. Harsányi Zoltán úgy gondolja, ugyanolyan erőnlét, gyorsaság és labdaérzék kell a lábtollhoz, mint a röpihez. Vágó Henriett szerint különbségek és hasonlóságok is akadnak e sportágak között, ám a lényeg azon van, hogy mindegyikük a mozgások összehangolásának képességét, az önuralmat, és a reflexeket fejleszti.
 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014