Get Adobe Flash player
Címlap

Civil összeomlás: kétharmad-henger vagy morális átalakítás?

 

Összeomlás szélén a hazai civil szektor - három nagy szervezet fogalmazta meg ily módon aggodalmát a minap, de nap nap után érkeznek hasonló hírek a civilek háza tájáról.

Somogyban mintegy háromezer szervezetről van szó: megkérdeztük őket. A Sonline.hu-nak nyilatkozott Udvaros Renáta a Somogy Megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője is.

 

Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat, hívta fel a figyelmet három országos zöld civil szervezet. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, teszik hozzá, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben.

A Nemzeti Civil Alap (NCA) korábban évente hétmilliárd forint felett rendelkezett, ebben az évben a források először 3,5, majd 2,8 milliárd forintra csökkentek. A jövő évi terv ennek a felével számol, tudatja a civilek közleménye.
– Az NCA tipikus példája annak, hogyan lehet egy jó szándékot, egy jó célt fokozatosan kiüresíteni, tönkretenni – fogalmaz Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke. – A helyzet az Orbán-kormány hatalomra kerülésével hovatovább nevetségessé tette az egész alapot. A civil szektorban is folyik a kétharmados nyomulás, az NCA helyébe lépő Nemzeti Együttműködési Alap már alkalmas lesz arra, hogy a hatalom jutalmazni tudja azokat, akiket szeretne.

Stikel János az NCA regionális kollégiumának tisztségviselőjeként belelátott a rendszer átalakításába is.
– Sorozatos támadásokat intéztek a kollégiumok döntései ellen, és felháborító módon azzal vádoltak meg bennünket, hogy a döntéseink „balra hajlanak”, és az úgymond polgári civil szervezetek nem kapnak kellő támogatást. A tények messzemenően nem igazolták az igaztalan vádakat – emelte ki a szövetségi elnök.

A törvénytervezet érdekes sasszét tesz a pártatlanság irányába: eddig egy minisztériumi kinevezett volt a tíztagú kollégiumokban, most az arány kétharmados lesz: kilencből hármat adhatnak a civilek, hat tag fölött lényegében a minisztérium diszponál a civilek tervezetről alkotott mai meglátása szerint.

Mindeközben széles körű társadalmi egyeztetéseket tartott a kormányzat az új civil törvényről. Az alapállás egyrészt: a Magyarországénál négyszer több lakosú Lengyelországban 7500, míg Magyarországon 80-90 ezer civil szervezet működik.
– Felülvizsgáljuk a civil szervezetek támogatási rendszerét. Fontos, hogy hús-vér szervezetek kapják a pénzt, és ne budapesti ernyőszerveztek szivattyúzzanak el többmilliárdot a költségvetésből – mondta a szektor támogatásáról a közelmúltban Somogyban Szászfalvi László civilügyi államtitkár. A tervezethez, fogalmazott a minap egy konferencián, még mindig hozzá lehet szólni. Az eddigi konzultációkon világossá vált, az új jogszabálytervezettel a szervezetek többsége egyet ért, emelte ki.
Udvaros Renáta, a Somogy Ifjúságáért Egyesület elnöke, a Civil Szolgáltató Központ programvezetője árnyaltabban látja a képet. Szerinte a jövőben közhasznúságot követelő jogszabály feltételei a legtöbbeknek teljesíthetetlenek lesznek, különösen ha minden feltétel egyszerre lesz kötelező. Az árbevétel tizedét például aligha tudja minden szervezet az egyszázalékos szja-felajánlásokból összehozni, az évi százezres tételt jelentő főállású könyvelő alkalmazása szintén gond lehet. Annyi bizonyos: a kis klubok jelentős része nem tudja vállalni az egyesületté alakulás adminisztrációs és anyagi költségeit sem.

Morális átalakítás

A kormányzat elkötelezett a civil szervezetek adminisztratív terheinek csökkentése és a jogi környezet átláthatóvá tétele mellett. Szászfalvi László államtitkár erről azt mondta: az új civil törvény a tervek szerint a civilek kötelezettségeit egyértelműsíti, s egyszerűbbé kívánja tenni a nyilvántartási rendszerüket.

Ehhez kapcsolódóan Szászfalvi megjegyezte: tapasztalják, hogy vannak biznisz civil szervezetek, amelyek nem önkéntes munkára, hanem családi vállalkozásként „a közpénzek kiszivattyúzására” jöttek létre. Véleménye szerint a civil szférát meg kell újítani, mert „morális átalakításra szorul a társadalom”, a globalizáció pedig „individualizálja” az embereket, miközben védtelenné, kiszolgáltatottá teszi őket a morális válsággal szemben.

Hírforrás: sonline.hu

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014