Get Adobe Flash player
Címlap

Jelentkezz a Virágos Magyarországért versenybe!

Június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre falu, illetve város kategóriában a www.viragosmagyarorszag.hu honlapon.

A mozgalom célja egyebek mellett a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a településen élők összefogásának ösztönzése, a környezettudatos gondolkodás erősítése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása. A virágos és kellemes környezet nemcsak az adott település lakosainak életminőségét javítja, hanem az odalátogató turisták szempontjából is fontos, hogy szép környezetben tölthessék el szabadságukat - közölte a versenyt kiíró Magyar Turizmus Zrt.

A verseny fődíjasa képviselheti Magyarországot a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Tavaly Balatonfüred és Paloznak indult az európai versenyen, és arany, illetve ezüst fokozatot ért el. Ebben az évben Százhalombatta és Lövő készül az európai megmérettetésre, a nemzetközi zsűri július elején keresi fel a két települést.

A Virágos Magyarországért versenyt a Magyar Turizmus Zrt. indította útjára. A Virágos Magyarországért verseny immár csaknem két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést tizenkilencedik alkalommal hirdetik meg - tájékoztatott Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervezőbizottságának elnöke. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek, a jelentkezési lap megtalálható az interneten, a www.viragosmagyarorszag.hu címen. 

11848_viragok2.jpg
A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2012-ben, a tavalyi évhez hasonlóan, ismét a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítettsége, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba, de a szervezők mindezt kiegészítették azzal, hogy vizsgálódásukat kiterjesztik a faluközpontokra is. A jövőben továbbá nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az értékek, az őshonos flóra és fauna megőrzésére, a fenntartható fejlődés szempontjainak érvényesítésére.

 

A verseny elismerését jelenti, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor ebben az évben is két települést, egy várost és egy falut részesít elismerésében. A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/. A jelentkezési határidő: 2012. június 15.
A verseny szervezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. továbbra is biztosítja a működési hátteret. Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója hangsúlyozta, hogy a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a „Virágos Magyarországért” mozgalmat. A versenyt a turizmus indította útjára, és két évtizede töretlen támogatója. A Magyar Turizmus Zrt. célja az, hogy a jövőben a marketing területén még hatékonyabban segítse a versenyt és regionális marketing igazgatóságai fokozottabb bevonásával konkrét promóciós együttműködést is biztosítson. Kiemelte, hogy a hagyományok megőrzése és felkutatása – legyen szó akár kézműves hagyományokról is – a jövőben nagyobb szerepet kap, és keresik azokat a jó példákat, amelyek országos bemutatásra is méltóak.

11848_viragos-magyar1.jpg
A mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés része a 12 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének / Entente Florale Europe/. Az elmúlt két évtized alatt negyvennégy magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 7 arany-, 17 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve – foglalta össze a nemzetközi szereplést Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke.
2012-ben Százhalombatta /város kategóriában/ és Lövő /falu kategóriában/ képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben.
Dr. Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere tájékoztatott arról a sokéves munkáról, amely Százhalombattát zöld és virágos várossá, kulturális rendezvényei és lehetőségei pedig vonzó turisztikai célponttá is tették. A város mindent megtesz azért, hogy méltó módon képviselje Magyarországot az európai megmérettetésben. Hangsúlyozta továbbá, hogy régóta vártak erre a pillanatra, hiszen a Virágos Magyarországért mozgalom számos díját tudhatják már magukénak, és tavaly kiérdemelték az országos verseny első helyezését is.
Balics János, Lövő polgármesterének előadása azt támasztotta alá, hogy egy kis település milyen összefogással tud eredményeket elérni a környezetszépítésben, és hogyan tudja eljuttatni a települést a nemzetközi megmérettetésig.
A Virágos Magyarországért verseny megszervezését a kezdetektől fogva minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. Szintén a kezdetektől támogatja a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és még számos civil szervezet.

Hírforrás: richpoi.com

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014