Get Adobe Flash player
Címlap

Habsburg György: a jószándék megvan, a válság miatt kevesebb az adomány

Zalaszentgrót - Habsburg György szerint a gazdasági válság szociális téren, hosszú távon hatalmas problémát okoz az országban. A helyzet nagyon rossz, a segítség hiánya pedig teljes kilátástalanságot eredményezne. 

 A Magyar Vöröskereszt elnöke erről nemrég Zalaszentgróton beszélt, ahol felavatta a Charity Shop Adománypontot. Úgy fogalmazott, hogy a jótékonysági célokat szolgáló üzlet a mai nehéz világban szintén előrelépést jelent szociális téren.

- A gazdasági válság mindenütt jelen van, sajnos a helyzet Magyarországon nagyon rossz tette hozzá kérdésünkre válaszolva. A természeti katasztrófák, ár- és belvizek mások voltak, azok következményeit viszonylag rövid időn belül sikerült kiheverni, rendezni a károkat, újjáépíteni mindazt, ami elpusztult. A gazdasági válság viszont nem így működik, hosszú távon, éveken át okoz nem kis gondokat, problémákat. A segítség itt nem lehet időszakos, kampányszerű, hanem folyamatosnak kell lennie, egyébként sokak számára kilátástalan lenne a helyzet, az élet folytatása. Ez nagy feladat.

- Főként úgy, hogy a a válság mindenkit érint. Az emberek ugyanolyan kedvvel adakoznak, mint régebben?

- Panaszkodás helyett köszönetet mondok mindenkinek, aki segít. Egyébként adakoznak, de kevesebbet, mint régen. És ez a jelenlegi helyzetet tekintve érthető is. Nem azzal van gond, hogy nem szívesen adnak az emberek. Ha jobb világ lenne, jobban működne a gazdaság, magasabbak lennének a fizetések, még több adomány, felajánlás érkezne. Amúgy adnak ruhákat, élelmiszereket, és pénzt is. Mindenki látja a saját lehetőségeit és felelősségét is. A Magyar Vöröskereszt - a kontroll lehetőségét megteremtve, átlátható módon - munkatársaival, önkénteseivel dolgozik, hogy folyamatos segítséget nyújtson a rászorulóknak. Sajnos, a válság miatt ők sokan vannak, s egyre többen kerülnek nehéz helyzetbe. A gondok enhyítése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a szociálisan nehéz helyzetben lévőkre. Esetükben sokszor a napi megélhetés is problémás. Tárgyi eszközöket, tisztítószereket, s persze élelmiszert kapnak tőlünk. Tudjuk, hogy nem hosszú távon oldjuk meg a problémáikat, a megélhetésüket, mégis, ez hatalmas segítség a számukra. Ha az átadott csomag mondjuk csak két hétig elegendő, az is nagy eredmény. Természetesen a munka, a segítség folyamatos. A Vöröskereszt ugyanakkor a véradásban is jelentős szerepet vállal, ez is egy olyan terület, mely nem szünetelhet.

Habsburg György egyébként azt mondja, optimista:
- Bízom Magyarországban, abban, hogy a helyzet javul. Európa szívében, egy logisztikailag jó lehetőségekkel bíró országról van szó, melynek ráadásul kiváló a vízkincse. Ez utóbbi a jövőre nézve jelentős lehetőségeket tartogat. Úgy gondolom, mindennek eredménye az lehet, hogy szociális téren is javul majd a helyzet, egyre kevesebben szorulnak majd rá az adományokra, a segítségre. 

Hírforrás: Zalai Hírlap

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 12 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014