Get Adobe Flash player
Címlap

Átalakul a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa

Átalakul a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága kedden az MTI érdeklődésére azt közölte: az átalakulással az eddigi tagok mandátuma megszűnik, a testület munkájában ezután az elnökön kívül csak civil szervezetek vesznek részt.
A grémium javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokat lát el, segítve a kormány, valamint a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter munkáját.
A szociális államtitkárság tájékoztatása szerint a tavalyi vonatkozó kormányhatározatok alapján felül kell vizsgálni és a meghatározott követelményeknek megfelelően át kell alakítani az egyes jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel létrehozott testületeket. A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsának átalakítása ennek alapján vált szükségessé. Az intézkedés arra irányul, hogy elválasszák az államigazgatási és a civil szférát.
A tanácsban az átalakítás után csak civil szervezetek vesznek részt, kivéve a testület elnökét, akit a területért felelős miniszter jelöl. Ő a kormányhatározatban megjelölt feladatokat látja el, amelyek megegyeznek a korábbi jogszabály által előírt feladatokkal. Tehát a tanács működése nem tér el az eddigitől - közölte az államtitkárság.
Kitért arra: a tanács tagjainak a testület átalakulásával megszűnik a mandátuma, az új tagokat a miniszter kéri fel a munkára. A tagokat delegáló szervezeteket a kormányhatározatban jelölték meg.
Kiemelték, hogy a meghatározó civil szervezetek (például Nagycsaládosok Országos Szövetsége, Magyar Cserkész Szövetség, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, egyházak) munkájára, tanácsaira továbbra is számít a kormány a fiatalok lehetőségeinek bővítése, közösségeik fejlesztése, az ifjúság értékalapú nevelése érdekében.
A kormányhatározatban az olvasható: a tanács tagja a tárca részéről a gyermek- és ifjúságpolitikai szakterület képviselője, továbbá az országos önkormányzati érdekszövetségek közös jelöltje, egy-egy jelölt az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Cserkészszövetség képviseletében, valamint azon egyházak, illetőleg felekezetek által közösen jelölt két személy, amelyek Magyarország területén mind az általános iskolai és a középiskolai nevelésben és oktatásban, mind a felsőoktatási alap- és mesterképzésben és a doktori képzésben intézményekkel rendelkeznek.
A tanács tagjait - a tárca képviselőjén kívül - a miniszter három évre írásban kéri fel. A testület legalább negyedévente ülésezik, feladatainak végrehajtásáról évente két alkalommal írásban tájékoztatja a minisztert.
A testület ülései nyilvánosak, tagjai tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek. A tanács véleményt nyilvánít a gyermek- és ifjúságpolitikát érintő szabályozási javaslatokról, hazai és nemzetközi jelentésekről, közreműködik a gyermekek és az ifjúság élethelyzetének javításával kapcsolatos, a miniszter által előkészített programok kidolgozásában, továbbá gyermek- és ifjúságpolitikával kapcsolatos jogszabály-módosításokat, egyéb kormányzati döntéseket, új programokat javasolhat - áll a kormányhatározatban.
Hírlevél rovat: 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014