Get Adobe Flash player
Címlap

Nyitott műterem: alkotótáborban a kaposvári iskolások

Zselickislak | Az olló és a papír nemzetközileg is elismert mestere óriási sikert aratott a zselickislaki Nyitott műterem foglalkozáson.

– Nyissz, nyissz és még egy nyissz – kommentálta hangosan az olló mozgását Lengyák István, a körülötte ülő gyerekek izgatottan vártak a végeredményre, akadt, aki még a nyelvét is kidugta a koncentrálásban. – Tessék, kész is a bernáthegyi, csak a hordó hiányzik a nyakából.
A nagykanizsai galériavezető és pedagógus a kaposvári Kinizsi iskola hatodikosainak tartott bemutatót művészetéből: az olló és a papír nemzetközileg elismert mestere óriási sikert aratott a zselickislaki Nyitott műterem foglalkozáson – persze nem csoda, hiszen a könyvét az origami hazájában, Japánban is előszeretettel forgatják.

– Tavaly született az ötlet – mesélte Bene János festőművész, aki kislaki birtokán látta vendégül az iskolásokat –, hogy a tíz napos nyári alkotótábor mellett még egy rendezvényt kellene tartani. Gyerekkoromban szívesen feljártam a Róma-hegyi Rippl-Rónai-villába, s mindig megihletett a hely, így úgy gondoltam, a mai gyerekek is szívesen eljönnének egy művésztáborba.Főleg, ha az alkotókkal is találkozhatnak, s akár együtt is dolgozhatnak. A házigazda és Lengyák István mellett Maros Sándor fotóművésszel, Jónás Péter festőművésszel és Rajs Julianna grafikussal találkozhattak. A húsz hatodikos kisebb csoportokban ismerkedett a különféle művészetekkel, Bene Jánossal a kert fái alá kikészített rajzállványoknál grafikákat készíthettek, miközben az egyik szobában Maros Gábor fotóit nézhették meg az iskolások, s egyúttal meghallgathatták a képek készítésének történetét és technikáját, míg a másik szobában Jónás Péter és Rajs Julianna a sokszorosító grafikakészítés alapjaiba avatta be a kinizsiseket: linóleum és papírnyomatok sokasága hevert már az asztalon, melyeket lelkesen színeztek a gyerekek, ám akadt, aki továbbra is a meglehetős erőt kívánó nyomógépet tekergette volna szívesen.– Ne állj meg közben! – tanácsolta az egyik fiúnak Bene János –, mert megcsúszik a nyomat, s nem lesz az igazi –, s erre a gyerkőc nagyokat nyögve továbbtekerte a háromágú kart. – na látod – jegyezte meg kisvártatva a festőművész –, így már sokkal jobb.
S valóban, el is készült az újabb halformájú papírnyomat. Ez már végre el is nyerte készítője tetszését, s nagy buzgalommal nekiállt színezni. Láthatóan igyekezett, hiszen még egy papír bernáthegyit is ki akart vagdosni. Ha már a többieknek sikerült...

 
Hírforrás: sonline.hu

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 6 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014