Get Adobe Flash player
Címlap

Rejtőzködő multimilliárdosok

Miközben egyre több amerikai szupergazdag dönt úgy, hogy vagyona legalább felét jótékony célra ajánlja fel, itthon több milliárdos honfitársunk még csak válaszra sem méltatta a Magyar Nemzet erre vonatkozó kérdését.

Akadt olyan tehetős vállalkozó, aki közölte, annyira elfoglalt, hogy nem tud válaszolni. Szerencsére azért van olyan, aki fontosnak tartja az adakozást. A lap összeállításában azok beszéltek adományaikról, akik évek óta támogatják a tehetségeket, a rászorulókat és a szegényeket.

A tíz leggazdagabb magyar csupán fele volt hajlandó válaszolni a Magyar Nemzet kérdéseire, amelyekben jótékonykodási szokásaikról, jövőbeni adományozási terveikről faggatták őket. A lap érdeklődésének apropóját az adta, hogy a Hetek című lap a közelmúltban cikket közölt olyan szupergazdag amerikaikról, akik mélyen a zsebükbe nyúlnak, ha szegények, rászorulók támogatásáról van szó. A 2010-ben létrehozott The Giving Pledge elnevezésű alapítvány az Egyesült Államok két leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek (1. hely 66 milliárd dollárral) és Warren Buffettnek (2. hely 46 milliárd dollárral) a kezdeményezéséből nőtte ki magát, és mára csaknem száz milliárdos szerepel tagjaik között. Az alapítvány támogatói valamennyien kijelentették, hogy vagyonuk legalább felét ajánlják fel jótékony célokra. A Microsoft-alapító és a befektető mellett az impozáns listán megtalálható a Csillagok háborúja rendezője, George Lucas, New York polgármestere, Michael Bloomberg, és a CNN alapítója, Ted Turner is. A szervezet célja az, hogy tagjai nyíltan álljanak ki jótékony célok mellett, és abban bíznak, hogy példájuk hasonló tettekre ösztönzi tehetős társaikat is. A The Giving Pledge egyébként nem rendelkezik önálló vagyonnal, de éves üléseiken megbeszélik a várhatóan sikeres ötleteket.
A cikk szerzője kitért arra is, hogy Németországban inkább az állami kezdeményezés a gyakoribb, aminek több oka is van. Az egyik ezek közül, hogy az Egyesült Államokban elfogadott, ha valaki jótékonysági tevékenységével szerez önmagának reklámot és jó hírnevet. – Amerikában elfogadott a gyors profitszerzés, ezzel szemben Németországban nem nagyon mutogatják az emberek a gazdagságukat – mondja a kutató. Ez az oka annak, hogy a nagyvonalú adományokat inkább eltitkolják az emberek. – Ez a tendencia egyébként hazánkra még inkább jellemző – állapítják meg.
Nem tudni, hogy a Napi Gazdaság közlése alapján a tíz leggazdagabb magyar egy része mi okból nem árult el részleteket jótékonykodási szokásairól, a Magyar Nemzet kérdéseire többen nem válaszoltak, a külföldön élő Várszegi Gábor pedig elérhetetlennek bizonyult. A lap megkeresésére Csányi Sándor, Demján Sándor, Gattyán György, Wáberer György és Leisztinger Tamás reagált, utóbbi azonban egy hét múltán munkatársán keresztül csak annyit üzent, hogy elfoglaltságai miatt a kérdések megválaszolása egyelőre nem lehetséges.
Részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.
forrás: mno.hu

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014