Get Adobe Flash player
Címlap

Kínaiul megy a gőzös Kanizsára

Petőfi tananyag náluk, saját nyelvükre lefordították a „Megy a gőzös Kanizsára” című műdalt, és régi barátként tartanak minket számon. A rohamosan fejlődő Kína érdeklődik hazánk iránt, így az ígéret földje lehet számunkra.

Legalábbis így véli Nádasi Tamás, a nagykanizsai Aquaprofit Zrt. elnöke, s nem mellesleg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-kínai tagozatának első embere. – Én magam 6 éve foglalkozom Kínával, az első utam akkor vezetett az ázsiai országba – emlékezett vissza az ásványvizek, termál- és gyógyvizek hasznosításával, környezetvédelmi, vízgazdálkodási és turisztikai projektekkel foglalkozó szakember. – Az Aquaprofittal értünk el részsikereket itt az elmúlt időszakban, ennek nyomán kértek fel a tagozat vezetésére. Kína óriási potenciált rejt, a kínaiak nagyon erősen érdeklődnek irántunk. Szeretnének együtt dolgozni velünk, s ez úgy érzem, kihagyhatatlan lehetőség a számunkra. Az ország ugyanis jelenleg a világ 2. legnagyobb gazdasági potenciáljával bír, már megelőzte Japánt is. Az üzleti tagozat elnöke nemrég 16 napot töltött Kínában egy delegációval, s azóta több tárgyalás zajlott ottani befektetőkkel, Magyarországon is. De vajon mi csábítja az ázsiai befektetőket ide? – Kevéssé köztudott, de a kínai vezetők nagyon műveltek – bocsátotta előre.

alt

– Nem keverik össze Budapestet Bukaresttel. Ez fontos számukra az előmenetelük miatt, s tisztában vannak vele, mit jelenthet Kínának Európa, s azon belül Magyarország, még ha – földrajzi szempontból – egyelőre csak kis pont is vagyunk a szemükben. Tudják, hogy a rendszerváltás előtt nálunk is kommunista berendezkedés volt, mint most náluk. Annyival másabb az ottani rendszer, hogy a kommunizmus náluk kapitalista módon működik – és valljuk be, nem is akárhogyan. Nem bűn milliárdosnak lenni, sőt, nagyban támaszkodnak az ő erejükre. Tisztában vannak továbbá az ősi magyar- kínai kapcsolattal, hiszen a legendás hun birodalom a kínai császárság mellett létezett, így aztán együttműködésre voltak ítélve. Ismerik és szeretik Petőfit, a verseit, tananyag náluk, a világirodalom egyik jelentős költőjeként tartják számon. És természetesen azt sem feledik el, hogy annak idején az elsők között ismertük el a népi Kínát, valamint szintén megjegyzik, ha Tibet vagy az ujgurok ügyében emelünk szót, illetve ha az Európai Unióban a kínai dömpingvámokról szavazunk. Mindenre figyelnek, és nem felejtenek. Nádasi Tamás érdekességként említette azt, hogy hiába előzte meg gazdasági növekedésben Japánt is Kína, ma még általánosan elterjedt probléma náluk a szegénység. Az egy főre vetített magyar GDP meghaladja Kínáét, ám nagyon gyors és óriási a fejlődés, nem kell hozzá sok idő, hogy felzárkózzanak, sőt, gyorsan el is hagyjanak minket.

alt

– Bár milliárdosaik már ott vannak a világ leggazdagabbjai közt, a szegények száma meghaladja az egymilliárdot – magyarázta. – Mindent megtesznek a felzárkózásért, iszonyatos tempóban fejlesztenek. Hogy ebből mi lehet a számunkra érdekes? Kína területének mindössze 6 százaléka művelhető, Magyarországon körülbelül ennek a tízszerese. A feltörekvő, ma még a szegények közé tartozó milliárdnyi ember hamarosan komoly fogyasztóként jelenhet meg (évente 20-30 millióan emelkednek jobb sorba), őket el kell látni élelmiszerrel, mezőgazdasági terményekkel, ugyanis rövidesen élelmiszerhiánnyal küszködnek majd. Nem fognak megelégedni csak az otthoni termékekkel, többre vágynak már most is – ezt mutatja, hogy a kínai reklámok többségében europid emberek szerepelnek. A „hosszú orr” – így hívnak minket – fogalom náluk. Nem majmolnak, de sok mindent átvesznek tőlünk öltözködésben, étkezésben. A nyitás tehát megállíthatatlan, még ha bizonyos dolgokban bezárkózóak is: letiltják például a közösségi oldalakat, nincs se Facebook, se Youtube. Persze, mindig akadnak néhányan, akik fittyet hányva a tiltásnak, ha máshol nem, hát külföldön engednek a tiltott gyümölcsöknek – a Youtube-on például fent van a „Megy a gőzös Kanizsára” kínaiul, amit biztosan nem hazánkfia töltött fel. Nádasi Tamás hozzáfűzte: Kína nemcsak piacot jelenthet számunkra, hanem exportlehetőséget a magyar tudásnak, a szakembereinkre szükség van odakint – még ha a kínaiak kiválóan is tudnak „koppintani”.

– Mindent képesek lemásolni, és előállítani olyan szinten, hogy az utángyártott termék (autóbusz, repülő, autó, gépek és alkatrészek) jobb minőségű, mint az eredeti – árulta el a kanizsai szakember. – ők most abban a fázisban vannak, mint a japánok a második világháború után: mérnökeik elárasztják a világot, összegyűjtik az értékes információkat, s otthon felhasználják azokat még több hozzáadott értékkel. A kínai-magyar tagozat elnöke azt tapasztalta: ezzel együtt a kínai emberek tisztességesek, jó velük kereskedni, mert korrekt partnerek. Az már más kérdés, hogy roppant nehéz velük eljutni az üzletkötésig. – Körültekintőek, a saját érdekeiket foggal-körömmel védik – mondta. – Addig biztos nem lehet szerződést aláírni egy kínaival, amíg össze nem ismerkedsz vele, és meg nem győződik arról, hogy tisztességesek a szándékaid. Első a barátság, amihez kell pár koccintás is a rizspálinkával, a maotaijjal, amiből kétféle változatot gyártanak: egy durvább ízvilágú, magasabb – 45 százalékos – alkoholtartalmút a köznépnek (ezt olyan üvegbe töltik, mint régen mi a Barbon arcszeszt), és a finomabb, illatra is kellemesebb minőségi nedűt a felsőbb társadalmi osztályok tagjainak. Ha azonban igazán jó kapcsolatra törekszünk, ennél több kell: én például megtanultam pálcikával étkezni és egy, a Holdról szóló éneket...

Hírforrás: Zalai Hírlap
Horvát- Balogh Attila

 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 12 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014