Get Adobe Flash player
Címlap

Lassan épül a KEOP-piramis

Takarékosság – Februártól megnyílnak a céges és intézményi energiapályázatok

Ahhoz képest, hogy 2013 végéig az összes uniós támogatási pénzt szerződéssel el kell költeni, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) viszonylag szerény hírverés mellett, mégis folyamatosan írja ki a főleg uniós pénzekből táplálkozó Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) különböző energiahatékonysági és megújuló energiás pályázatait. Sőt ezeket még mindig csiszolgatják, valószínűleg egészen február elejéig, amikortól ténylegesen is megnyílnak a kiírásokban vázolt lehetőségek a célközönség, azaz a cégek és az intézmények előtt.
Hírforrás: Népszabadság| 2013. január 25. 
 
 
HIRDETÉS
alt
Összegyűjtött források
Összegyűjtött források
Kocsis Zoltán
A 2012-5.5.0/A kódszámú kiírás épületenergetikai fejlesztésekről, illetve a közvilágítás energiatakarékos átalakításáról, a 2012-5.5.0/B pedig megújuló energiaforrás-hasznosítással kombinált épületenergetikai fejlesztésekről szól. A kettő kerete összesen 30 milliárd forint. Az egy- és ötvenmillió forint közötti összeg igénylését lehetővé tevő pályázatok esetében összesen ötmilliárd jár. Az összeg feléért vállalkozások és „átmeneti technikai besorolású szervezetek”, a másik feléért költségvetési körbe tartozó szervek, illetve az egyházakon kívül más nonprofit szervezetek szállhatnak versenybe. Az A pályázatra jelentkezők 50–500 milliós elképzeléseikre összesen 10,5 milliárdban reménykedhetnek, ebből 5,5 milliárdot kaphatnak a közintézmények és a nonprofit szervezetek. E vállalkozások számára már nem elérhető keretből a közvilágítás energiatakarékos átalakítására ötmilliárd fordítható. A B jelű, megújuló energiás pályázat egy–ötven milliós kerete megegyezik az A-éval, az 50–500 milliósok pedig 6,5 milliárdot kaphatnak hasonló feltételek mellett. Egyházak az A és a B konstrukcióból összesen hárommilliárd forintban részesülhetnek.

A nyertes elszámolható költségeinek legalább tíz százalékát állják mindkét esetben. A felső határ mikro-, kis- és középvállalkozások, többségi állami és önkormányzati cégek, nonprofit szervezetek, valamint költségvetési és közoktatási intézmények vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódó tervei esetén 60, költségvetési szervek és közoktatási intézmények, önkormányzati közfeladatot ellátó nonprofit szervezetek esetén 85, állami közfeladatot ellátó nonprofit szervezeteknél pedig akár 100 százalék is lehet. Mindkét pályázat keretében utólagos külső hőszigetelésre, külső nyílászárók cseréjére vagy korszerűsítésére, hővisszanyerő szellőzés korszerűsítésére, létesítésére, intézmények és vállalkozások nem termelési fűtési, hűtési és használatimelegvíz-rendszereinek korszerűsítésére, világítási és – az A pályázatnál – közvilágítási rendszerek energiatakarékos átalakítására igényelhető támogatás. A B pályázat esetében ezen belül a költségek legalább öt százalékát az átalakításhoz kapcsolódó megújuló energiás – napkollektor-, biomassza-, hőszivattyú-, napelem- és geotermikus – beruházásra kell fordítani. A szintén kiírt KEOP-2012-5.4.0-ra olyan, az ellátórendszer korszerűsítésén gondolkodó távhőcégek pályázhatnak, amelyek akár megújuló energiaforrásokat is felhasználnának. Keretük 2013 végéig négymilliárd forint. Egy-egy ilyen társaság legalább tízmillió, de akár egymilliárd forintot is elnyerhet, a támogatás felső határa a pályázatok egy részénél 50 százalék, a másik felénél a fővárosban 10, másutt 30 százalék.
A formai előírásoknak megfelelő pályázatok a hozzájuk csatolt nyomtatott nyilatkozattal együtt valamennyi esetben egyszer írható CD-n vagy DVD-n február 5-től nyújthatók be a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ (NKEK) Nonprofit Kft.-hez. Ígérik, gyorsan döntenek. Az ÚSZT-pénzeket továbbra is költségszámlák ellenében és megfelelő ellenőrzések után fizetik ki.
Az NFÜ korábban a már kiírt pályázatokon kívül számos egyéb energetikai KEOP-programot is társadalmi egyeztetésre bocsátott. Ilyen a megújuló energiaforrásokkal kombinált helyi hő- és villamosenergiaigény-kielégítés (2012-4.10.0/A), a szintén megújulós helyi hő- és hűtésiigény-kielégítés (2012-4.10.0/B), a megújuló energiaalapú villamosenergia-, kapcsolt hő és villamosenergia-, valamint biometán-termelés (2012-4.10.0/C), a központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai (2012-5.6.0), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának fenntartása és irányítása alatt álló, a központi költségvetésből finanszírozott, önállóan működő és gazdálkodó, országos hatáskörű egészségügyi ellátó intézmények energiahatékonysági beruházásai (2012- 5.6.0/B címen). Az épületenergetikai fejlesztések (2012-5.5.0/C) és a megújulós épületenergetikai fejlesztések (2012-5.5.0/D) beolvadtak a már kiírt A-ba és B-be.
HIRDETÉS
alt A szóban forgó KEOP-os pályázatok összesített kerete mintegy 100 milliárd forint. A pályázóknak biztató lehet, hogy az uniós szabályok szerint a nyertesekkel 2013 végéig szerződést kell kötni, különben a pénz elvész. Egyébként a jelentkezőket a KEOP első, 2011-es körében sem kellett sokat noszogatni, néhány hónap alatt kimerítették a kereteket.
A lakosság ugyanakkor továbbra is csak reménykedhet, hogy a fenti összegeknek akár töredékét is megkaphatja takarékossági átalakításokra. Ez azért probléma, mert az EU egyelőre nem teszi elérhetővé támogatásait magánszemélyek számára, pedig a honi épületállomány zöme éppen magánszemélyeké, s ők elesnek ettől a forrástól. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. igazgatója azonban felhívta a figyelmet, hogy a kormány a múlt év végén a – pontosan nem ismert mértékű – szén-dioxid-kvóta bevételeiből 1,6 milliárdot még a 2012-es költségvetés terhére átcsoportosított a 2009 óta pénzükre váró nyertes paneleseknek.
Tavalyelőtt ugyan az Orbán-kabinet erőteljesen megkezdte az elődje által győztesnek ítélt, több tízmilliárdnyi elköteleződéssel járó panelpályázatok kifizetését, ám a folyamat tavaly megtört, így a fennmaradt nyolcmilliárdnyi igény az előző évben egyáltalán nem csökkent. Bart István szerint esetükben áll a megvalósítás. Mások szerint ezek zöme valamiféle előfinanszírozással már megvalósult, ám a lakók és a kivitelezők is évek óta hiába várnak az állami támogatásra. Az igazgató szerint egyelőre nem ismert, hogy a mostani átcsoportosítás révén mikor, milyen ütemezésben és mely érintettek juthatnak hozzá régóta várt pénzükhöz.
Arról pedig, hogy a többi, esetlegesen régi építésű téglalakás – vagy épp a három éve felújítási pályázatra éhes panelközösség – mire számíthat, még ennyi sem tudható. Biztató jel, hogy a kormány az idei költségvetésben bevezette a zöldgazdaság-finanszírozási rendszer fogalmát, és erre a területre 5,2 milliárdot – a tervezett kvótabevételek felét – különített el. Ennek pontos célja azonban szintén nem ismert. Ezenkívül van még egymilliárd forint tényleges adófizetői forrású energiahatékonysági célelőirányzat is. Bart István támogatná, hogy ezeket magánszemélyek kapják meg. Leszögezte ugyanakkor, hogy az intézet nem támogatja a vissza nem térítendő állami támogatást. Úgy vélik ugyanis, hogy ez az eljárás a rövid határidők, a magas önrész és az utófinanszírozás miatt csak a módosabbakat segíti. A MEHI olyan kedvezményes hitelkonstrukciót javasol, amelyben a törlesztőrészletek a felújítás révén elért rezsiszámla-megtakarításokból fedezhetők.
Más szakértők szerint ennek akadálya elsősorban a közbizalom lehet, hisz rendkívül összetett és hatványozottan drága lehet olyan auditálási és ellenőrzési rendszer felállítása, amely valóban kíméli a kevésbé módos polgár zsebét, és ténylegesen garantálja a megtakarításokból a hitelek teljes visszafizetését, s biztosan nem okoz később kellemetlenségeket a hitelkötelezetteknek. Bart István ezzel nem ért egyet, mondván, a működtetési költségek nem az államot, hanem a bankokat terhelnék, lehetne számla alapján is ellenőrizni, illetve a változás követésére elegendők a felújítás előtti és utáni, szakmérnökök által elkészített tanúsítványok.

 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014