Get Adobe Flash player
Címlap

Megnyílt az alkotótábor

alt„Hiszek a művészetben, mely nem tagad meg semmit, de túlnő mindeniken, mert nem rabja semminek” .Június 2-án, vasárnap este 21. alkalommal nyitotta meg kapuit Kendlimajorban a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor (Ludvig International Symposium), ahol az idén 7 ország 33 neves művésze alkot majd együtt, s építi hazája nemzetközi kapcsolatait.

Az esős idő ellenére szép számú közönséget vonzott a tábor megnyitásának programja. Olyan sokan látogattak el Kendlimajorba, hogy a nagy galéria már-már szűkösnek bizonyult befogadásukra. Az ünnepséget Kisrécse és Zalasárszeg polgármestere is megtisztelte jelenlétével.

 

A Tiborcz-trió figyelemfelkeltő zenéje után Ludvig Klára, a tábor „háziasszonya” köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezve ki, hogy a művészek testvéri barátsága, és Kendlimajor előző táborainak vonzereje ismét idecsábította a világ különböző tájain élő alkotókat. Ám az elmúlt egy esztendő alatt négy nagyszerű társuktól kellett örökre elbúcsúzni, akikre most néma főhajtással emlékeztek.

Az emlékezés pillanatainak szomorúságát Nagykanizsa Város Vegyeskarának szép népdal-összeállítása oldotta fel.

Utánuk Tóth Lucia, Kisrécse polgármestere köszöntötte a művészeket beszédében visszagondolva arra, milyen nagy öröm számára, amikor a két tábor közötti időszakban a véletlen néha összehozza az itt megismert kedves barátokkal. Mindenkinek azt kívánta, hogy a Kendlimajorban töltött idő alatt szövődjenek új alkotói kapcsolatok, és még jobban erősödjenek meg a régiek.

Az alkotótábort Lengyák István galériavezető, a Magyar Kultúra Lovagja nyitotta meg. Beszéde elején Weöres Sándor Az idő című feljegyzéseiből idézett: „Az alkotás lehetősége megvan az emberben és eszközeiben, de a művészi alkotás emberfölötti csoda. Azt, ami a szép műveket széppé teszi, a jelenségvilág tényei közt hiába keressük. …a remekműben megvan az a csodálatos delejesség, amelyet a jelenségvilág körülményeiből nem lehet levezetni. A remekműben az alkotó és műélvező közti kapcsolatban az időtlenen dereng át az időbeli világba.”

Megnyitóját így folytatta: A most útjára induló 21. Nemzetközi Alkotótábor ilyen rendezvénye lesz két hétig Kendlimajornak, a kanizsai járásnak, Zala megyének, Magyarországnak, Közép-Európának. Olyan rendezvény, ahol az időtlenen dereng át az időbeli világba. Ebben a két hétre összeszövetkező közösségben művészi szobrok, kerámiák, grafikák, festmények, képek születnek majd. „Képek, művészi alkotások nélkül pedig milyen lenne a világ?” — kérdezi Czóbel Béla a világhírű magyar festő, és így válaszol rá: „Szegény, mert csak a valóság tűnne elénk. De nekünk szükségünk van a valóságtól való elrugaszkodásra, és a képzelet világában kell megtalálnunk a benső szépséget, és magunkban hordozni tovább a varázslatot.”

Ezt követően egyenként mutatta be a közönségnek az idei tábor művészeit:
Aljona Shapovalova festőművész — Oroszország, Oszétia
Anton Antonov festőművész — Bulgária
Balogh István Péter festőművész — Magyarország
Christina Chan festőművész — Malajzia
Csuta György festőművész — Magyarország
Deniz Hasonöhrl festőművész — Németország
Dietlinde Baldauf festőművész — Ausztria
Egidius Golob festőművész — Ausztria
Erdős János festőművész — Magyarország
Gerd Messmann festőművész — Németország
Győrfi András festőművész — Magyarország
Jozef Hasenöhrl festőművész — Magyarország
Karen Ee festőművész — Malajzia
Katalin Bereczki-Kossack keramikus — Németország
Korbely István festőművész — Magyarország
Liliána Spiktorenko festőművész — Oroszország
Ludmilla Baitsaeva festőművész — Oroszország
Ludvig Dániel festőművész — Magyarország
Makláry Kálmán festőművész — Magyarország
Milena Mladenova szobrászművész — Bulgária
Natalya Zaloznaya belorusz festőművész — Belgium
Págyi Zsóka keramikusművész — Magyarország
Peter Liew festőművész — Malajzia
Sebestyén János festőművész — Magyarország
Simon János festőművész — Magyarország
Székács Zoltán festőművész — Magyarország
Szőke Péter Jakab festőművész — Magyarország
Tóth István festőművész — Magyarország
Várkonyi János festőművész — Magyarország
Vladimir Ryabchikov festőművész — Oroszország
Walter Gábor festőművész — Magyarország
Zeljko Hudek festőművész — Ausztria

Megnyitó beszédét (Babits Mihályt is idézve) így zárta: Az itt két hétig együtt dolgozó művészek megpróbálják majd feltárni számunkra azt a világot, amelyet hiába keresnénk a csillagászati térképeken, mert ez a világmindenség csak az ő lelkükben, és alkotásaikat nézve a mi lelkünkben, gondolatainkban megjelenő csodálatos univerzum. Mégis tele lesz a környezetünkben található és felismerhető mindenféle csodákkal. Tele lesz, mert az igazi művészet az emberi alkotás legmagasabb formája, amely bár átalakítva, de azt fejezi ki, hogy az alkotó, a művész, ott legbelül, a lelkében, mit gondol a körülötte levő világról. Babits Mihály ehhez a következő gondolatot teszi hozzá: „Hiszek a lélekben, mely szereti a világot, annyira szereti, hogy meg sem elégszik vele, ezért újra alkotja azt. Ezért hiszek az alkotásban, mert az a lélek nyelve. Hiszek a művészetben, mely kinyitja elénk a világot, mely kiröpít a pontból és a pillanatból. Hiszek a művészetben, mely nem tagad meg semmit, de túlnő mindeniken, mert nem rabja semminek. Ember vagyok, s hiszek az emberben. Az emberben, aki vakon botorkál, de a világot átölelő művészet nyitja és súgja útjait.”

Önök, és azok, akik majd az elkövetkező két hétben eljönnek az alkotótáborba, s rátekintenek a születő művekre vagy részt vesznek a különböző művészeti előadásokon, talán nem is hiszik, de ezek a rátekintések is irányítani fogják gondolataikat, lépteiket. Ebben van a művészet igazi ereje. Ezért becsüljük meg Kendlimajornak ezt a nagyszerű lehetőségét, őrizzük alkotótábori rendezvényeinek hagyományát, hogy az utánunk jövő nemzedékek is gyönyörködhessenek majd az itt született, világtükröző csodákban, élvezhessék a művészetek emberformáló erejének gyümölcseit.

Lengyák István befejezésül mély meghajlással köszönte meg mindazok támogatását, szervezőmunkáját, áldozatkészségét, akik segítették, hogy az alkotótábor 21. alkalommal is megnyílhatott.

A nyitó ünnepséget a vegyeskar vidám afrikai népdallal zárta, mely hatalmas sikert aratott.

A 21. Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor június 2—15. között minden nap 14—18 óráig várja az alkotók munkája iránt érdeklődő látogatókat.


 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014