Get Adobe Flash player
Címlap

Zselickislak, az alkotók paradicsoma

Festő- és iparművész, fotós, karikaturista, képzőművész, s építész: újra alkotók vették birtokba Zselickislakot. Lenyűgöző művek, az együttlét felejthetetlen pillanatai: tizenegy művész dolgozik, gondolkodik és töltődik fel bő egy héten át a hetedik alkotótáborban.

Hírforrás: sonline.hu

– Nincs mit szépíteni, ezt a műtermet most elvették tőlem a fiatalok – mondta a házigazda-főszervező Bene János festőművész, miközben lassan araszolunk a határokon túl is jól ismert alkotóház zegzugos folyosóin. – Büszke vagyok, hogy ennyi alkotó fogadta el a meghívást. Arra pedig különösen, hogy több ígéretes tehetség is velünk dolgozik.

A műterem padlóján tusrajzok és vizes fapáccal készült alkotások hevertek: Jónás Péter képzőművészt, a Kaposvári Egyetem művészeti oktatóját az egyszerű motívumok fogták meg. A táj egy-egy részletét ragadta ki, s az udvari betonülőkéket dolgozta fel vizuális elemekké. A fiatalember negyedszer, de egészen bizonyosan nem utoljára kapcsolódik a zselickislaki alkotótábor munkájába. Azt mondta: több nyári műhelyben járt már, ez azonban merőben más. Feltölti, szakmai és közösségi élményeket ad. – Zselickislak számomra azt jelenti, hogy elvonulunk a világ zajából, a napi nyüzsgésből – mondta. – Az ember elfelejti a napi problémákat és valódi szakmai eszmecserét folytat alkotótársaival.

A közismert újvidéki karikaturista, Léphaft Pál azt mondja: Somogy, Zselickislak befogadta. Az alkotótáborban ontja a kombinált technikával szatirikus rajzokat: állatfigurák, a falu, a környékbeli lankák elevenednek meg rajzain. Beszélgetésünk alatt is szüntelenül jár a keze, fotós kollégánkról, s e sorok írójáról szemvillanásnyi idő alatt készített karikatúrát. Bihary Sarolta építész látványos rajzai alkotótársait is elbűvölték, miközben dolgozik, körülötte kisebb csoport verődött össze. Néhány lépésnyire az udvaron felállított sátor alatt már a zselickislaki táborban készült alkotásokat elemezték, értékelték a művészek. Sélley Miklós fotóművész rögzíti a tábor lét főbb mozzanatait.

Lengyák István galériavezető-pedagógust is a visszatérő, hűséges alkotók között tartják számon. Linómetszetek, akvarellek, tusrajzok tanúskodnak az elmúlt napok terméséről. – Szerintem óriási jelentősége van a zselickislaki tábornak – mondja. – Az alkotók kicserélhetik gondolataikat művészetről, s filozófiai kérdésekben is elmélyednek. Brilliáns gondolatnak tartom, hogy kísérő programok gazdagítják a rendezvényt: gyereknapot szerveztek, ahol alkotókkal dolgozhattak az ifjak, ezen kívül templomi zenés est, csillagászati- és fotós bemutató is színesíti az amúgyis bőséges felhozatalt.

Ezernyi dolga akadt a házigazdának, Bene Jánosnak. Örömmel tesz eleget minden kérésnek, s elégedetten nyugtázta, hogy ezúttal is otthon érzik magukat az alkotók. Szén és tusrajzokat mutat íme a bizonyság, hogy számára is munkával, alkotással telt el a hetedik tábor.

– Fontos a visszaigazolás, ebből építkezik az ember – mondta. – Remélem, hogy Zselickislak újra megadja az örömöt, a szabadságot, az elmélyült alkotás lehetőségét, melyre mindannyian vágyunk.
A művészek alkotásaiból kiállítás nyílik pénteken 15 órakor a kaposvári Agórában.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014