Get Adobe Flash player
Címlap

Kanizsára ért a Déli Vasút

alt150 éve adták át a Déli Vasút Budapest-Nagykanizsa vasútvonalát. Az évfordulóra készült vándorkiállítás a budapesti Déli pályaudvar és Székesfehérvár után Nagykanizsán is megtekinthető június 19-ig. A kiállítás része annak a nagyszabású ünnepségsorozatnak, amellyel az egykori Déli Vasút és a Buda-Kanizsa vasútvonal megnyitásának állít emléket a MÁV Csoport. 

 

 

A Nagykanizsa vasútállomás kultúrváró termébe érkezőket elsőként Dr. Sági Zoltán köszöntötte. A megnyitón Zaránd György, a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. vezérigazgatója, Cseresnyés Péter polgármester, Hackl Mónika, a MÁV társasági kommunikációs osztályvezetője és Dr. Krámli Mihály, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója mondott ünnepi beszédet.

 

 Zaránd György történeti áttekintését követően elmondta: fontos fejlesztés előtt áll Kanizsa területe. Idén szeretnék elkezdeni a MÁV Gépészet telephelyének korszerűsítését, és bízik benne, jövőre az alapkőletételre is sor kerül.
Cseresnyés Péter beszédében kiemelte: a kanizsaiak érzik, hogy a Vasút, mely jelentős kereskedelmi csomóponttá tette a múlt században Nagykanizsát, és meghatározó munkakultúrát adott mindig a városnak –, továbbra is számít Nagykanizsára. Az évforduló is bizonyítja, hogy Nagykanizsa vasutas szempontból is nagyon fontos központja volt az országnak. 1861 tavaszán futott be az első vonat Budára egy gabonaszállítmánnyal, és innét kezdve datálhatjuk azt a fejlődést, amely kereskedővárossá tette Kanizsát. Reméli – jegyezte meg –, városunk kereskedelmi központ maradhat továbbra is, hiszen folyamatos tárgyalások zajlanak Horvátország EU-hoz történő csatlakozásának időpontjáról. Ha ez bekövetkezik, Nagykanizsa és a nagykanizsai vasútállomás csomópont szerepe is fel fog ezáltal értékelődni. Ahogy hallottuk, a Vasút számít ránk, a kanizsai polgárok viszont számítanak a Vasútra, hiszen jól működő vasút, MÁV nélkül egy komoly gazdaság nem képzelhető el.
A Vasút szolgálatáért, különösen a nagykanizsai Vasútállomás és a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért az ünnepségen négy személy – Soósné Macsek Rozália anyag- és eszközgazdálkodó, Körhöcz Mihály vontatási reszortos, Osvárt Sándor reszortos és Máthé István nagykanizsai forgalmi csomópontvezető – elnök-vezérigazgatói jutalomban részesült. Elismerő oklevelet és emlékplakettet kilencen – Balogh István nyugdíjas MÁV műszaki főfelügyelő, Bódis László jegyvizsgáló, Kapusi Győző területi műhelyvezető, Kobráné Sándor Ilona vezénylőtiszt, Koros Flórián mozdonyvezető, Lőrinc János járműszerelő, Mercz Ferenc kocsivizsgáló, Ódor Istvánné utánfizetési pénztáros és Pulai László mozdonyvezető – kaptak. Emléklapot és emlékplakettet – Kámánné Szép Terézia intézményvezető, Gáspár István, a dombóvári Körzeti Járműfenntartási Központ vezetője, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Vasútbarátok és Vasútmodellezők köre és a Rail Cargo Hungaria Zrt. képviselője vett át Zaránd György vezérigazgatótól
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vándorkiállítását dr. Krámli Mihály, az intézmény főigazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a Déli Vasút balatoni üdülőforgalmának korabeli színes reklámplakátjai külön érdekességként tekinthetők meg a vándorkiállítás eredeti engedélyokmányai, menetrendjei, mozdonyfotográfiái mellett.
Az évforduló kapcsán a kanizsai vonal több pontján kerül sor ünnepi programokra a nyáron. Június 25-én például „megy a gőzös Kanizsára”, hiszen gőzvontatású nosztalgiavonat indul a Déliből – Székesfehérvár és Siófok érintésével – Nagykanizsára, majd este vissza. Az ünnepséget a Nagykanizsai Vonósok műsora és Ladola József versmondása színesítette.
B.E.
 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014