Get Adobe Flash player
Címlap

Pályaválasztást segítő fórum - Milyen lesz a jövő?

altA megyebeli szakemberek részvételével pályaválasztással kapcsolatos kerekasztal-beszélgetést rendezett a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A program vezetője a szervezet új munkatársa, Csiszár Ildikó volt, aki pályaorientációs tanácsadóként az elkövetkezendő hónapokban több száz diák, szülő és elsősorban vidéki iskolák informálását kapta feladatul. 

Csiszár Ildikó elmondta, feladata a minél szélesebb körű tájékoztatás. Ennek érdekében iskolai szülői értekezleteken vesz részt, üzemlátogatást szervez az érdeklődő diákok számára (információ-kérés a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen), elsősorban a jelenlegi 10 hiányszakma megkedveltetésére. Nagyobb volumenű megmozdulás lesz a témával kapcsolatban, hogy 390 megyebeli általános és középiskolás diákot visznek áprilisban a budapesti Szakma Sztár Fesztiválra a kamara támogatásával.
– A fő cél, hogy a szülő és a diák is tisztában legyen a tanuló irányultságával, valódi érdeklődési területével, ne legyen elhibázott a pályaválasztás, ismertek legyenek a lehetőségek, az esetleges ösztöndíjak. A munkához fel kell mérni a pedagógusok információhiányait is, hiszen rajtuk keresztül érhetők el elsősorban a diákok – fogalmazott.

A kerekasztal-beszélgetésen résztvevők több oldalról világították meg a témát. Így a zalaegerszegi és nagykanizsai TISZK és kamara, a Nagykanizsai Civil Kerek-asztal és annak Ifjúsági Szekciója, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány, a Zala Megyei Munkaerő Központ, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal, a zala-szentgróti Klebelsberg Intézményfenntartó, a zalaegerszegi tankerület, a Zala Megyei Pedagógiai Intézet és a páterdombi szakképző iskola vezetői, képviselői osztották meg véleményüket. Elhangzott a pályaválasztási nehézségek között az önismerethiány, az elkényeztető nevelésből adódó döntésképtelenség, az iskolai munkát korlátozó előírások, a szülői irreális elvárások, a diákok motivációhiánya a tanulásra és a munkára, a tanulókkal való nehéz kapcsolattartás, a kiszámíthatatlan munkaerőigény, a példaként állítható, hiteles szakemberek hiánya és a pedagógusok fogyó lelkesedése.

A résztvevők elmondták adott területükön milyen módszerekkel próbálják csökkenteni a fenti problémákat és a munkájukhoz miben kérnek támogatást a kamara által felkínált új lehetőségen keresztül. Szóba került a pályaválasztás mellett a pályamódosítás, mint minél nagyobb számban jelentkező napi igény is, a civilek felelőssége a témában, a szakismeretek mellett a személyiségfejlesztés fontossága, a tanárok gyakorlati ismereteinek növelése, hogy hitelesek legyenek az oktatásban, s a köztudat pontosítása bizonyos szakmák választásával kapcsolatban.
A sok dilemma között elhangzott, az oktatás hosszú folyamat, a kiszámítható jövő ennél sokkal rövidebb idővallum, a kétkezi munka presztízsvesztése, és a diplomások elhelyezkedési nehézségei között a pályaorientációs munka jelentősége, miközben hiányoznak az általános iskolákból ennek a feladatnak a felelősei, a szakmákat sikeresen átörökítő generációs vonalak megszakadása, „a nem jót akarunk csinálni, hanem sok pénzt keresni hozzáállás”.

Bánfi Kata

Hírforrás: Zalai Napló

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014