Get Adobe Flash player
Címlap >> Önkéntes Pont

Önkéntes Pont

 

Nagykanizsai Önkéntes Pont

 
Egy országos hálózat zalai lába a megyeszékhelyi önkéntes centrum mellett, - az eltelt évek során több önkéntes pont nyílt meg megyeszerte. Önzetlen, tenni akaró emberek és civil szervezetek állnak a hálózat mögött, melynek legújabb pontját, sorban a 9.-et 2010. december 7-én, kedden délelőtt nyitották meg Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban.

A Zalai Falvakért Egyesület 2006 óta működteti az önkéntes pontot, mely egy értékteremtő mozgalom és tevékenység, - fogalmazott a 9. pont avatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szeder-Kummer Mária, az Egyesület titkára.

A Civil Kerekasztal Egyesület eddig is végzett önkéntes tevékenységet – mondta el a szervezet ügyvezetője, Budavölgyi Kálmán. Legutóbb a látóhegyi kápolna megmentése ügyében fogtak össze az önzetlen emberek, - s nem is volt kérdéses, hogy a pont működtetését felvállalja a szervezet. Így nem csak egy-egy akció keretében teljesedhet ki az önkéntes tevékenység, hanem folyamatossá tehetik, s szervezett keretek közt működhet a társadalmi munka. Ez egy hosszú távon megtérülő befektetés – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az önkéntes pont munkásságát bemutató sajtótájékoztatón Gerencsér Péter osztotta meg taiföldi élményeit a média munkatársaival, - mint mondta: 7 hónapot töltött el az ázsiai országban minden javadalmazás nélkül. Gyerekek környezetében dolgozott és segített, - s mint fogalmazott: valami jót tenni, és nem várni érte cserébe semmit, ez a legfontosabb, ez az önkéntesség lényege.
 

A Nagykanizsai Önkéntes Pont elérhetőségei:
Cím: Nagykanizsa, Civil Iroda, Halis István Városi Könyvtár alagsora, (8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5.)
Telefon: 20/9313-055, 20/359-5045, 20/288-4404, 20/554-5554.
Fax: 93/999-697
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Facebook: altNagykanizsai Civil Kerekasztal
Web: civiliroda.eu
Nyilvántartási szám (Minisztériumnál bejegyzett): 01478
 
Az önkéntes pontot a civil irodát fenntartó Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület és a Zemplén Ifjúsági és Sport Innovációs Egyesület munkatársai közösen működtetik.
 
A Nagykanizsai Önkéntes Pont vezetője: Budavölgyi Kálmán önkéntes menedzser, kulcsszakértő
Tel: 20/9313-055, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .
alt
 
 
 
 

 
Önkéntes koordinátor: Hóbor Ildikó
Tel: 20/288-4404, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
alt
 
 
 
 
 
Gazdasági menedzser: Lengyel Ervin
Tel: 20/359-5045, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .
alt
 
 

 
 
 
 
 
Az Önkéntes Pont civil szervezetek, önkormányzatok, önkormányzati és más közhasznú szervezetek számára:
 • - információt nyújt az önkéntességről, annak kereteiről, formáiról, lehetőségeiről
 • - lehetőséget kínál önkéntes menedzsment tapasztalatok elsajátítására 
 • - segíti szervezetét az önkéntesek toborzásában, a velük való együttműködésben
   
Mi is az önkéntesség?
Az általános definíció szerint az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül.
 
Miért fontos az önkéntes tevékenység?
Mi motivál Európa-szerte több millió embert, hogy önzetlenül segítsen?
 • Az emberek az önkéntes tevékenységnek köszönhetően gyakorlatot szereznek, kiszélesítik ismeretségi körüket és gyakran ennek köszönhetően jutnak később fizetett munkahelyhez.
 • A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik.
 • A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás, a betegségekbe menekülés elkerülésére kínál alternatívát.
 • Egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, javítja a cég közösségen belüli elismertségét.
 • Az önkéntes munka informális és non-formális tanulási lehetőséget nyújt, az életen át tartó tanulás fontos eszköze.
 • Az önkéntes munka lehetőség az egyének számára, hogy képessé tegyék önmagukat a fejlődésre, az önkifejezésre, kreativitásuk megmutatására.
 • Az önkéntes tevékenység GDP-hez való hozzájárulása a gazdasági értékét és a gazdasági tevékenység egészéből való részesedését tekintve is igen jelentős.
Önkéntes Szótár

Önkéntes tevékenység: Közérdekű önkéntes tevékenységen egy adott fogadó szervezetnél a törvényben meghatározott tevékenységi körben – ellenszolgáltatás nélkül – végzett munkát értjük. Kivéve, ha:
 • az önkéntes a tevékenységét saját maga vagy közeli hozzátartozója javára végzi,
 • a tevékenység jogszabályon, jogerős bírósági határozaton,
 • illetve hatósági kötelezésen alapul, vagy a felek között más jogviszony áll fenn.
   
Önkéntes: Önkéntes lehet bármely cselekvőképes, korlátozottan cselekvőképes vagy 10. életévét betöltött, kiskorúsága miatt cselekvőképtelen személy. Korlátozottan cselekvőképes és kiskorúsága miatt cselekvőképtelen önkéntes esetén az önkéntes jogviszony létesítéséhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges.
 
Önkéntest fogadó szervezet: az állami-önkormányzati szervek, illetve a közhasznú szervezetek és az egyházak alaptevékenységükhöz kötődően foglalkoztathatnak önkéntest; profitorientált szervezetek, személyek (pl. szociális, egészségügyi vállalkozás) önkéntest csak az általuk nyújtott közszolgáltatásokkal kapcsolatban, illetve bizonyos ezekhez kapcsolódó többletszolgáltatások (pl. hospice, iskolai tábor) érdekében foglalkoztathatnak.
 
Önkéntes törvény: A közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény elsődleges célja az volt, hogy a közérdekű önkéntes tevékenységet – mint jogviszonyt – szabályozza, intézményesítse. Továbbá kedvezmények, garanciák biztosításával ösztönzi, népszerűsíti a szervezetek és az állampolgárok részvételét az önkéntes tevékenységben.
 
Önkéntes jogviszony: a fogadó szervezet és az önkéntes között megkötött önkéntes szerződéssel jön létre. Ez alapvetően szóbeli megállapodás, amit a törvényben meghatározott esetekben írásba kell foglalni. Kötelező az írásba foglalása, ha:
 • az önkéntes szerződést határozatlan időre, vagy legalább 10 napra kötötték;
 • az önkéntes korlátozottan cselekvőképes vagy kiskorúsága miatt cselekvőképtelen (ide nem értve az egyszeri, legfeljebb 1 nap időtartamú önkéntes tevékenységet);
 • az önkéntes a törvényben meghatározott juttatásban részesül;
 • az önkéntes tevékenységet külföldön végzik;
 • az önkéntes az Európai Unión kívüli állam polgára;
 • bármelyik fél azonnali felmondáshoz való jogát korlátozzák;
 • az önkéntes ezt kéri;
 • ezt jogszabály elrendeli.
   
Önkénteseknek adható juttatások:
 • a fogadó szervezet által biztosított munkaruházat, védőfelszerelés;
 • utazás, szállás, étkezés költsége;védőoltás, szűrővizsgálat és más betegségmegelőző szolgáltatás;
 • az önkéntes részére biztosított – az önkéntes tevékenység ellátása érdekében szükséges – iskolarendszeren kívüli képzés költségei;
 • az önkéntesnek az önkéntes tevékenység során bekövetkező halála, testi sérülése, egészségkárosodása esetére kötött élet-, illetve balesetbiztosítás, illetve annak díja, valamint az önkéntes által okozott kár megtérítésére kötött felelősségbiztosítás, illetve annak díja;
 • az önkéntesnek biztosított napidíj, ha annak egy hónapra számított összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér mindenkori havi összegének húsz százalékát;
 • az önkéntesnek nyújtott jutalom, feltéve, hogy annak éves összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér mindenkori havi összegének húsz százalékát.
   
Önkéntesek bejelentése: A közérdekű önkéntes foglalkoztatása révén járó kedvezmények igénybe vételéhez a fogadó szervezetnek be kell jelentkeznie az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) nyilvántartásába. Ennek első lépése a bejelentkezési lap kitöltése. (A fogadó szervezet a későbbiekben azt is köteles jelezni, ha a bejelentkezési lapon feltüntetett adatok megváltoztak.)A bejelentkezési laphoz csatolandó kötelező mellékletek felsorolását a törvény 11. §-a tartalmazza. További információ, dokumentumok letöltése: www.civil.info.hu
 
Önkéntes hálózat: Budapest, Nyíregyháza, Szolnok, Szeged, Békéscsaba, Pécs, Debrecen, Zalaegerszeg városokban működő önkéntes központok. Tájékoztatnak, toboroznak, népszerűsítenek.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület
Cím: 8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Tel: 20/9313-055, Fax: 93/999-697

E-mail: civilkerekasztal@gmail.com
Web: http://portal.civiliroda.eu/

Számla: UniCredit Bank:
10918001-00000085-
20470004

Adószám:
19282501-1-20
EU adószám: HU-19282501

Elérhetőség:
0620/93-13-055

Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010

Közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartási száma: 01478.

MVH regisztráció: 1005354771

„Regisztrált Tehetségpont” azonosítószáma TP 101 001 073

Adatvédelmi nyilvántartásba vételi határozat száma: NAIH-74706/2014